Młoda kapusta w sosie pomidorowym

Młoda kapusta w sosie pomidorowym z pysznym mięsnym farszem skradła nasze serca od pierwszego kęsa. Obok takiej kombinacji smakowej nie da przejść się obojętnie.

Obrazek
Pyszności

Domowy sos pomidorowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. młoda kapusta
  2. 400 g mielone mięso wieprzowe
  3. 1 szt. marchewka
  4. 2 ząbki czosnek
  5. 2 łyżki suszony majeranek
  6. 1 łyżka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 2 szt. liście laurowe
  9. 3-4 szt. ziele angielskie;

Sos pomidorowy

  1. 200 ml bulion drobiowy/warzywny
  2. 1 łyżka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 2 ząbki czosnek
  5. 400 g pomidory pelati

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu. W tym celu połącz: mięso mielone, marchewkę, czosnek, suszony majeranek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Podziel młodą kapustę na dwie części, po czym wydrąż jej środek.

Obrazek

3. W powstałych miseczkach umieść wcześniej przygotowany farsz.

Obrazek

4. W blenderze próżniowym przygotuj sos z pomidorów. W tym celu połącz: wydrążone przed chwilą części młodej kapusty, pomidory pelati, czosnek, pieprz, sól oraz bulion warzywny.

Obrazek

5. Przełóż młodą kapustę do garnka, po czym dodaj sos, liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 30 minut, po czym zredukuj sos.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯