Kolorowe kopytka w sosie pomidorowym

Jeśli lubisz kopytka, koniecznie musisz wypróbować naszą kolorową kombinację w sosie pomidorowym. Ślinka cieknie od samego patrzenia.

Obrazek
Pyszności

Ten przepis przypadnie do gustu nawet największemu marudzie. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Kopytka

  1. 1 kg ziemniaki typ BC
  2. 350 g mąka pszenna plus do podsypania
  3. 2 łyżki mąka ziemniaczana
  4. 1 szt. jajko
  5. 2 łyżki przecier pomidorowy
  6. 2 łyżki szpinak rozdrobniony
  7. 1/2 łyżeczki sól

Sos pomidorowy

  1. 1/4 szkl. bazylia świeża posiekana
  2. 400 g puszka pomidorów krojonych
  3. 2 łyżeczki sól (z podziałem na pół)
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 1 łyżeczka cukier
  6. 1 łyżka masło
  7. 3 łyżki oliwa z oliwek
  8. 1 szt. cebula
  9. 2 szt. ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. W misce przygotuj bazę na kopytka. W tym celu połącz: ugotowane ziemniaki, mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól.

Obrazek
Kluski ziemniaczane - Pyszności

2. Zagnieć na ciasto. Następnie podziel je na 3 części: do pierwszej dodaj przecier pomidorowy, a do drugiej rozdrobniony szpinak.

Obrazek

3. Rozwałkuj i potnij na kopytka w każdym kolorze.

Obrazek

4. Zagotuj wodę z łyżką masła i dodaj sól. Następnie umieść we wrzątku kopytka. Gotuj 2-3 minuty od chwili kiedy wypłyną na wierzch.

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W tym celu połącz na patelni: cebulę, bazylię, czosnek, krojone pomidory, sól, pieprz i cukier.

Obrazek

6. Połącz kopytka z sosem. Smacznego!

Obrazek
Gotowe danie - Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze