Kolorowe kopytka w sosie pomidorowym

Jeśli lubisz kopytka, koniecznie musisz wypróbować naszą kolorową kombinację w sosie pomidorowym. Ślinka cieknie od samego patrzenia.

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Ten przepis przypadnie do gustu nawet największemu marudzie. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Kopytka

  1. 1 kg ziemniaki typ BC
  2. 350 g mąka pszenna plus do podsypania
  3. 2 łyżki mąka ziemniaczana
  4. 1 szt. jajko
  5. 2 łyżki przecier pomidorowy
  6. 2 łyżki szpinak rozdrobniony
  7. 1/2 łyżeczki sól

Sos pomidorowy

  1. 1/4 szkl. bazylia świeża posiekana
  2. 400 g puszka pomidorów krojonych
  3. 2 łyżeczki sól (z podziałem na pół)
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 1 łyżeczka cukier
  6. 1 łyżka masło
  7. 3 łyżki oliwa z oliwek
  8. 1 szt. cebula
  9. 2 szt. ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. W misce przygotuj bazę na kopytka. W tym celu połącz: ugotowane ziemniaki, mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól.

Obrazek
Kluski ziemniaczane - Pyszności

2. Zagnieć na ciasto. Następnie podziel je na 3 części: do pierwszej dodaj przecier pomidorowy, a do drugiej rozdrobniony szpinak.

Obrazek

3. Rozwałkuj i potnij na kopytka w każdym kolorze.

Obrazek

4. Zagotuj wodę z łyżką masła i dodaj sól. Następnie umieść we wrzątku kopytka. Gotuj 2-3 minuty od chwili kiedy wypłyną na wierzch.

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W tym celu połącz na patelni: cebulę, bazylię, czosnek, krojone pomidory, sól, pieprz i cukier.

Obrazek

6. Połącz kopytka z sosem. Smacznego!

Obrazek
Gotowe danie - Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach