Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym
Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność.
Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z kuchnią naszych babć i mam. Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na pyszne gołąbki, zarówno w tradycyjnej, jak i mocno zmienionej formie. I dziś mamy dla Ciebie pomysł na obiad w drugiej wersji. Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym. Będzie smacznie i oryginalnie jednocześnie, o czym za moment sama się przekonasz.
Składniki
Gołąbki
- 10 kawałków surowej białej kiełbasy
- 10 liści kapusty włoskiej
Sos pomidorowy
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 kg passaty pomidorowej
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sos pomidorowy
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania sosu pomidorowego, który będzie idealnym uzupełnieniem naszych gołąbków.
W tym celu ustaw na palniku garnek. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju drobno pokrojoną cebulę oraz obrane ząbki czosnku. Kiedy warzywa nabiorą złocistych rumieńców, dodaj do garnka słodką paprykę, liście laurowe, kmin rzymski oraz ziele angielskie.
Zawartość naczynia wymieszaj dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki kuchennej. Następnie dodaj do niego: passatę pomidorową, majeranek, sól oraz pieprz. Ponownie wymieszaj składniki, po czym gotuj do chwili, aż sos zgęstnieje.
Liście kapusty
W międzyczasie zajmij się przygotowaniem liści na nasze gołąbki.
Główkę kapusty podziel na osobne liście. Następnie zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej sól. Dopiero teraz możesz umieścić w garnku liście kapusty. Gotuj je 3 minuty, po czym wyjmij z garnka.
Liście kapusty przełóż następnie na drewnianą deskę, po czym wytnij z każdego elementu "ogonek".
Złożenie i pieczenie gołąbków
Czas na nafaszerowanie i złożenie gołąbków.
Na każdym liściu kapusty umieść kawałek białej kiełbasy, po czym zwiń w rulon, tworząc idealny kształt gołąbków.
Czas przygotować formę do pieczenia. Na jej spodzie rozprowadź pierwszą warstwę pomidorowego sosu. Następnie ułóż w środku gołąbki.
Na ułożonych gołąbkach rozprowadź kolejną warstwę sosu pomidorowego, który wcześniej przygotowałeś. To jednak nie koniec. Na wierzchu formy ułóż liście kapusty, po czym przykryj całe danie folią aluminiową. Tak przygotowane gołąbki wstaw do nagrzanego piekarnika.
Urządzenie ma pracować przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszej uczty wykorzystaj program "góra-dół". Smacznego!
Nie musimy chyba dodawać, że gołąbki najlepiej podawać zaraz po upieczeniu. Możesz serwować je zarówno solo, jak i ugotować osobno ryż i ułożyć je na wierzchu wraz z pomidorowym sosem. Więcej pomysłów na pyszne obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami.