Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność.

Obrazek
Pyszności

Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z kuchnią naszych babć i mam. Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na pyszne gołąbki, zarówno w tradycyjnej, jak i mocno zmienionej formie. I dziś mamy dla Ciebie pomysł na obiad w drugiej wersji. Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym. Będzie smacznie i oryginalnie jednocześnie, o czym za moment sama się przekonasz.

Składniki

Gołąbki

  1. 10 kawałków surowej białej kiełbasy
  2. 10 liści kapusty włoskiej

Sos pomidorowy

  1. 3 łyżki oleju roślinnego
  2. 1/2 cebuli
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 łyżka słodkiej papryki
  5. 3 liście laurowe
  6. 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  7. 3 ziarenka ziela angielskiego
  8. 1 kg passaty pomidorowej
  9. 2 łyżki majeranku
  10. 2 łyżeczki soli
  11. 1 łyżeczka pieprzu

Sos pomidorowy

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania sosu pomidorowego, który będzie idealnym uzupełnieniem naszych gołąbków.

W tym celu ustaw na palniku garnek. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju drobno pokrojoną cebulę oraz obrane ząbki czosnku. Kiedy warzywa nabiorą złocistych rumieńców, dodaj do garnka słodką paprykę, liście laurowe, kmin rzymski oraz ziele angielskie.

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Zawartość naczynia wymieszaj dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki kuchennej. Następnie dodaj do niego: passatę pomidorową, majeranek, sól oraz pieprz. Ponownie wymieszaj składniki, po czym gotuj do chwili, aż sos zgęstnieje.

Liście kapusty

W międzyczasie zajmij się przygotowaniem liści na nasze gołąbki.

Główkę kapusty podziel na osobne liście. Następnie zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej sól. Dopiero teraz możesz umieścić w garnku liście kapusty. Gotuj je 3 minuty, po czym wyjmij z garnka.

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Liście kapusty przełóż następnie na drewnianą deskę, po czym wytnij z każdego elementu "ogonek".

Złożenie i pieczenie gołąbków

Czas na nafaszerowanie i złożenie gołąbków.

Na każdym liściu kapusty umieść kawałek białej kiełbasy, po czym zwiń w rulon, tworząc idealny kształt gołąbków.

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Czas przygotować formę do pieczenia. Na jej spodzie rozprowadź pierwszą warstwę pomidorowego sosu. Następnie ułóż w środku gołąbki.

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Na ułożonych gołąbkach rozprowadź kolejną warstwę sosu pomidorowego, który wcześniej przygotowałeś. To jednak nie koniec. Na wierzchu formy ułóż liście kapusty, po czym przykryj całe danie folią aluminiową. Tak przygotowane gołąbki wstaw do nagrzanego piekarnika.

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Urządzenie ma pracować przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszej uczty wykorzystaj program "góra-dół". Smacznego!

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Nie musimy chyba dodawać, że gołąbki najlepiej podawać zaraz po upieczeniu. Możesz serwować je zarówno solo, jak i ugotować osobno ryż i ułożyć je na wierzchu wraz z pomidorowym sosem. Więcej pomysłów na pyszne obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza