Zapiekanka makaronowa z ricottą i łososiem. Makaron muszle w stylu włoskim

Zapiekanka makaronowa z ricottą i łososiem to pyszna propozycja na obiad w stylu włoskim. Jej przygotowanie jest bardzo proste!

Obrazek
Pyszności

Zapiekanka makaronowa z ricottą i łososiem. Jak zrobić? Prosty przepis

Conchiglioni, czyli duże muszle (zapiekanka makaronowa z ricottą i łososiem), to jeden z naszych ulubionych rodzajów makaronu. Możesz go przygotować klasycznie, gotując i podając z sosem lub zapiec w pysznej formie zapiekanki. Nasz makaron wypełniliśmy po brzegi kremowym farszem z ricotty, groszku i łososia.

Pamiętaj, żeby makaron wcześniej podgotować na sposób al dente. W przeciwnym wypadku nasza zapiekanka będzie twarda i niesmaczna.

Zapiekanka makaronowa z ricottą i łososiem świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i ciepłą przekąskę na spotkanie w gronie znajomych. Całość możesz przygotować wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z ricottą i łososiem? Przepis, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.

Składniki

Zapiekanka makaronowa z ricottą i łososiem – składniki

  1. 200 g serka ricotty
  2. 100 g fety
  3. 1/3 szklanki tartego parmezanu
  4. 50 g ugotowanego zielonego groszku
  5. 1/3 szklanki posiekanej świeżej bazylii
  6. 100 g wędzonego łososia
  7. 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
  8. 300 g dużych muszli
  9. 50 g tartej mozzarelli
  10. 1 łyżeczka soli
  11. 1/2 łyżeczki pieprzu
  12. 2 łyżki oliwy

Jak zrobić farsz do zapiekanki makaronowej z ricottą i łososiem?

Pracę nad dzisiejszym przepisem na zapiekankę makaronową z ricottą i łososiem rozpocznij od przygotowania pysznego nadzienia.

Na blacie kuchennym ustaw dużą miskę, po czym połącz w niej: ricottę, wędzonego łososia, zielony groszek (możesz użyć tu zarówno groszek z puszki, jak i mrożony), drobno starty parmezan, podzieloną na mniejsze kawałki fetę, startą na tarce skórkę z cytryny oraz drobno posiekaną bazylię.

Ricotta to miękki, niedojrzewający włoski ser. Możesz go ewentualnie zastąpić serkiem mascarpone lub serkiem śmietankowym.

makaronowe muszelki z farszem z ricotty

Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Nie przesadzaj jednak z solą, bo zarówno łosoś, jak i feta dodają sporo tego smaku. Możesz również użyć innych przypraw, które lubisz najbardziej. Sprawdzi się tutaj trochę estragonu lub oregano.

Makaron do zapiekanki

Gotowy farsz odstaw na bok, po czym ugotuj makaron. Tak powstaje nasza zapiekanka makaronowa z ricottą i łososiem.

Ustaw na palniku garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli, po czym przemieszaj zawartość garnka. Dopiero teraz możesz wrzucić do wrzącej wody surowy makaron.

makaronowe muszelki z farszem z ricotty

Ile gotować makaron al dente? Gotuj go ok. 8 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka przy pomocy drewnianej łyżki. Dzięki temu zabiegowi makaron nie przyklei się do dna garnka. Produkt gotuj zgodnie z instrukcją, ponieważ musi być on al dente.

Ugotowany makaron odcedź, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Pieczenie i podanie zapiekanki makaronowej z ricottą i łososiem

Makaron i nadzienie są już gotowe, teraz wystarczy je połączyć, by nasza zapiekanka makaronowa z ricottą i łososiem była gotowa.

Gotowe nadzienie umieść w ugotowanych i ostudzonych muszelkach przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Każdą muszelkę nafaszeruj na bogato.

makaronowe muszelki z farszem z ricotty

Tak przygotowane makaronowe muszelki ułóż w formie do pieczenia. Następnie polej je delikatnie oliwą z oliwek i posyp dodatkowo mozzarellą. Dopiero tak przygotowane muszelki możesz wstawić do piekarnika.

makaronowe muszelki z farszem z ricotty

Urządzenie ma pracować przez 10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego obiadu wykorzystaj program "góra-dół". I to wszystko, smacznego!

makaronowe muszelki z farszem z ricotty

Upieczone makaronowe muszelki ricottą i łososiem podawaj od razu po upieczeniu. Nie zapomnij udekorować każdego talerza świeżymi listkami bazylii. A jeśli szukasz więcej pomysłów na makaronową ucztę, zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami. Perełka goni perełkę.

Wybrane dla Ciebie
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie