PoradyCo oznacza sina obwódka wokół jajka? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Co oznacza sina obwódka wokół jajka? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Od rana marzy ci się kromka chleba z ugotowanym jajkiem. W związku z tym wrzucasz je do wody i gotujesz. Po kilkunastu minutach wracasz, obierasz jajko i dostrzegasz siną obwódkę wokół żółtka. Co oznacza sina obwódka wokół jajka? Czy taki produkt nadal nadaje się do jedzenia?

Co oznacza sina obwódka wokół jajka? - Pyszności / Foto: canva.com
Co oznacza sina obwódka wokół jajka? - Pyszności / Foto: canva.com
Agnieszka

21.06.2022 | aktual.: 15.09.2023 13:18

Wartości odżywcze jajka

Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com
Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Jajko to cenne źródło witamin z grupy A,D,E i K. Dodatkowo jest ono bogate w szereg soli mineralnych, takich jak mangan, żelazo, czy cynk.  Ten wyjątkowy produkt spożywczy, dostarcza naszemu organizmowi całą gamę aminokwasów egzogennych.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywać około 1 - 2 jajka dziennie. W związku z tym maksymalnie możemy jeść około 10 jajek tygodniowo. Zazwyczaj je gotujemy, dodajemy do kanapki bądź spożywamy same z dodatkiem soli. Nierzadko zdarza się, że po ugotowaniu, możemy zauważyć siną obwódkę wokół żółtka. Co to oznacza?

Co oznacza sina obwódka wokół jajka?

Jajka z siną obwódką - Pyszności / Foto: canva.com
Jajka z siną obwódką - Pyszności / Foto: canva.com

Sina obwódka wokół żółtka pojawia się w wyniku zbyt długiego gotowania jajka. Jest to związane z reakcją chemiczną pomiędzy siarką, a żelazem. Obwódka taka nie wygląda zbyt apetycznie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by ją zjeść.

Nie należy jednak gotować jajka zbyt długo. W przeciwnym razie zmniejszymy jego wartość odżywczą. Produkt taki będzie również ciężkostrawny. W związku z tym warto wiedzieć jak prawidłowo ugotować jajko.

Jak długo gotować jajko?

Jeśli chcemy uzyskać jajko na twardo, wystarczy, że będziemy je gotować 7 - 10 minut. Warto w takim razie pilnować czasu. Najlepiej sprawdzi się tutaj specjalny minutnik do jajek. Czas gotowania należy zacząć odliczać od momentu zagotowania się wody. W ten sposób nasze jajka wyjdą idealnie, bez sinych obwódek czy plam.

Pamiętajmy, aby po wyjęciu jajka z wrzątku, zalać go zimną wodą.  W ten sposób szybko je schłodzimy. Dodatkowo unikniemy pojawienia się sinej obwódki wokół żółtka. Tak przygotowane jajko idealnie smakuje z łyżeczką majonezu. Stanowi również świetny dodatek do kanapek z sałatą i pomidorkiem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z piekarnika krok po kroku.

poradyjajkagotowanie jajek
Wybrane dla Ciebie