Co oznacza sina obwódka wokół jajka? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Od rana marzy ci się kromka chleba z ugotowanym jajkiem. W związku z tym wrzucasz je do wody i gotujesz. Po kilkunastu minutach wracasz, obierasz jajko i dostrzegasz siną obwódkę wokół żółtka. Co oznacza sina obwódka wokół jajka? Czy taki produkt nadal nadaje się do jedzenia?

ObrazekCo oznacza sina obwódka wokół jajka? - Pyszności / Foto: canva.com
Agnieszka

Wartości odżywcze jajka

Obrazek
Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Jajko to cenne źródło witamin z grupy A,D,E i K. Dodatkowo jest ono bogate w szereg soli mineralnych, takich jak mangan, żelazo, czy cynk.  Ten wyjątkowy produkt spożywczy, dostarcza naszemu organizmowi całą gamę aminokwasów egzogennych.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywać około 1 - 2 jajka dziennie. W związku z tym maksymalnie możemy jeść około 10 jajek tygodniowo. Zazwyczaj je gotujemy, dodajemy do kanapki bądź spożywamy same z dodatkiem soli. Nierzadko zdarza się, że po ugotowaniu, możemy zauważyć siną obwódkę wokół żółtka. Co to oznacza?

Co oznacza sina obwódka wokół jajka?

Obrazek
Jajka z siną obwódką - Pyszności / Foto: canva.com

Sina obwódka wokół żółtka pojawia się w wyniku zbyt długiego gotowania jajka. Jest to związane z reakcją chemiczną pomiędzy siarką, a żelazem. Obwódka taka nie wygląda zbyt apetycznie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by ją zjeść.

Nie należy jednak gotować jajka zbyt długo. W przeciwnym razie zmniejszymy jego wartość odżywczą. Produkt taki będzie również ciężkostrawny. W związku z tym warto wiedzieć jak prawidłowo ugotować jajko.

Jak długo gotować jajko?

Jeśli chcemy uzyskać jajko na twardo, wystarczy, że będziemy je gotować 7 - 10 minut. Warto w takim razie pilnować czasu. Najlepiej sprawdzi się tutaj specjalny minutnik do jajek. Czas gotowania należy zacząć odliczać od momentu zagotowania się wody. W ten sposób nasze jajka wyjdą idealnie, bez sinych obwódek czy plam.

Pamiętajmy, aby po wyjęciu jajka z wrzątku, zalać go zimną wodą.  W ten sposób szybko je schłodzimy. Dodatkowo unikniemy pojawienia się sinej obwódki wokół żółtka. Tak przygotowane jajko idealnie smakuje z łyżeczką majonezu. Stanowi również świetny dodatek do kanapek z sałatą i pomidorkiem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z piekarnika krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej