Co należy myć przed jedzeniem? Nie tylko warzywa i owoce, warto wiedzieć

Zazwyczaj przed jedzeniem myjemy takie produkty spożywcze jak owoce, czy warzywa. Dzięki temu usuwamy szkodliwe dla naszego zdrowia zanieczyszczenia, które znajdują się na żywności. Okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty traktujemy jednakowo. W konsekwencji niektórych w ogóle nie myjemy. 

Obrazek
Agnieszka

Mycie produktów

Obrazek
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Odpowiednie mycie produktów spożywczych pozwala nam usunąć z powierzchni szkodliwe zanieczyszczenia. Należą do nich m.in. bakterie, czy chemiczne środki ochrony roślin. W związku z tym często myjemy świeże warzywa, czy owoce.

Niestety nie zawsze jesteśmy świadomi tego, że niektóre produkty również warto wyczyścić przed spożyciem. Należą do nich m.in. wszelkiego rodzaju napoje w puszkach. Na powierzchni puszki mogą znajdować się szkodliwe dla naszego zdrowia drobnoustroje.

W związku z tym przed otwarciem puszki zalecamy dokładnie ją umyć. Zajmie ci to kilka minut, a dodatkowo ochronisz siebie i bliskich przed zatruciem pokarmowym.

Co warto, a czego nie warto myć przed jedzeniem?

Obrazek
Mycie mięsa - Pyszności; Foto: Canva.com

Zarówno owoce i warzywa warto myć przed spożyciem. Dotyczy to produktów zarówno z jadalnymi (np. jabłko), jak i niejadalnymi skórkami (np. banan). A co z innymi produktami spożywczymi, takimi jak mięso, czy jajka?

Wielu z nas myje surowe mięso pod bieżącą wodą. Okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Podczas mycia produktu, znajdujące się na nim drobnoustroje roznoszone są wraz z kropelkami wody dookoła.

W konsekwencji rozprzestrzeniamy szkodliwe bakterie na znajdujące się niedaleko zlewu przedmioty. W związku z tym przed obróbką termiczną mięsa - lepiej go nie myć. 

Obrazek
Mycie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Po zakupie jajek, mamy w zwyczaju je myć. Niestety nie jest to dobra praktyka. W konsekwencji niszczymy znajdującą się na skorupkach naturalną warstwę ochronną. Należy zaznaczyć, że niemyte jajka zachowają świeżość na dłużej. W związku z tym lepiej powstrzymać się przed myciem tych pysznych produktów.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować osiem przepisów z ciastem francuskim krok po kroku. Wypieki te są wyjątkowo smaczne. Rewelacyjnie sprawdzą się na deser po obiedzie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości