Co należy myć przed jedzeniem? Nie tylko warzywa i owoce, warto wiedzieć

Zazwyczaj przed jedzeniem myjemy takie produkty spożywcze jak owoce, czy warzywa. Dzięki temu usuwamy szkodliwe dla naszego zdrowia zanieczyszczenia, które znajdują się na żywności. Okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty traktujemy jednakowo. W konsekwencji niektórych w ogóle nie myjemy. 

Obrazek
Agnieszka

Mycie produktów

Obrazek
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Odpowiednie mycie produktów spożywczych pozwala nam usunąć z powierzchni szkodliwe zanieczyszczenia. Należą do nich m.in. bakterie, czy chemiczne środki ochrony roślin. W związku z tym często myjemy świeże warzywa, czy owoce.

Niestety nie zawsze jesteśmy świadomi tego, że niektóre produkty również warto wyczyścić przed spożyciem. Należą do nich m.in. wszelkiego rodzaju napoje w puszkach. Na powierzchni puszki mogą znajdować się szkodliwe dla naszego zdrowia drobnoustroje.

W związku z tym przed otwarciem puszki zalecamy dokładnie ją umyć. Zajmie ci to kilka minut, a dodatkowo ochronisz siebie i bliskich przed zatruciem pokarmowym.

Co warto, a czego nie warto myć przed jedzeniem?

Obrazek
Mycie mięsa - Pyszności; Foto: Canva.com

Zarówno owoce i warzywa warto myć przed spożyciem. Dotyczy to produktów zarówno z jadalnymi (np. jabłko), jak i niejadalnymi skórkami (np. banan). A co z innymi produktami spożywczymi, takimi jak mięso, czy jajka?

Wielu z nas myje surowe mięso pod bieżącą wodą. Okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Podczas mycia produktu, znajdujące się na nim drobnoustroje roznoszone są wraz z kropelkami wody dookoła.

W konsekwencji rozprzestrzeniamy szkodliwe bakterie na znajdujące się niedaleko zlewu przedmioty. W związku z tym przed obróbką termiczną mięsa - lepiej go nie myć. 

Obrazek
Mycie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Po zakupie jajek, mamy w zwyczaju je myć. Niestety nie jest to dobra praktyka. W konsekwencji niszczymy znajdującą się na skorupkach naturalną warstwę ochronną. Należy zaznaczyć, że niemyte jajka zachowają świeżość na dłużej. W związku z tym lepiej powstrzymać się przed myciem tych pysznych produktów.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować osiem przepisów z ciastem francuskim krok po kroku. Wypieki te są wyjątkowo smaczne. Rewelacyjnie sprawdzą się na deser po obiedzie.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki