Ten majonez zawsze miałam w lodówce. Ostatni słoik zastąpiłam czymś o wiele lepszym
Są takie rzeczy w lodówce, których brak bywa szczególnie bolesny. W wielu domach stałym elementem wyposażenia jest majonez. Przed Wielkanocą znika on z półek sklepowych w hurtowych ilościach. Trudno powiedzieć, który jest chętniej wybierany – Kielecki czy Winiary – ale na pewno nic nie przebije domowego majonezu z gotowanych żółtek.
Taki domowy majonez jest nie tylko pyszny, ale także całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Do jego przygotowania potrzebujesz ugotowanych żółtek, które ucierasz z dodatkami w odpowiednich proporcjach. Żółtka nie są surowe, więc nie istnieje ryzyko zakażenia Salmonellą. Obawiasz się o kremową konsystencję majonezu? Użyj blendera, a wszystko zmiksujesz na gładką masę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować
Majonez smakowy na Wielkanoc
Do jajek ugotowanych na twardo, faszerowanych lub innych potraw wielkanocnych możesz przygotować majonez w różnych wariantach smakowych. Są dwa sposoby przygotowania takiego majonezu:
- pierwszy sposób polega na dodaniu aromatycznych składników do klasycznego majonezu, na przykład czosnku, ziół lub papryczki chili,
- drugi – na zmieszaniu żółtek i innych składników na majonez z olejem smakowym. W drugim wariancie zachowasz idealnie gładką konsystencję sosu.
Przepis na majonez z gotowanych żółtek
Majonez możesz od razu dodać do sałatki jarzynowej lub podać na stół jako uniwersalny dodatek do domowych pasztetów i pieczeni. Jeśli wyszło więcej niż jesteś w stanie wykorzystać od razu po zrobieniu, przełóż majonez do czystego słoika – wyparzonego, a następnie dokładnie wysuszonego. Zakręć i schowaj do lodówki. W ten sposób domowy majonez z gotowanych żółtek może być przechowywany przez maksymalnie 2 tygodnie.
Składniki:
- 6 żółtek z jajek ugotowanych na twardo,
- sok z połówki cytryny,
- 1 łyżka musztardy stołowej lub sarepskiej,
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz i cukier według uznania.
Wykonanie:
- Żółtka ugotowanych jajek wrzuć do miski – białka możesz wykorzystać w sałatce do jajek faszerowanych.
- Zmiksuj z sokiem z cytryny, łyżką musztardy i niewielką ilością oleju.
- Gdy uzyskasz gładką i jednorodną masę, stopniowo dodawaj kolejne porcje oleju.
- Na koniec wymieszaj z odrobiną soli, pieprzu i cukru.