Ten majonez zawsze miałam w lodówce. Ostatni słoik zastąpiłam czymś o wiele lepszym

Są takie rzeczy w lodówce, których brak bywa szczególnie bolesny. W wielu domach stałym elementem wyposażenia jest majonez. Przed Wielkanocą znika on z półek sklepowych w hurtowych ilościach. Trudno powiedzieć, który jest chętniej wybierany – Kielecki czy Winiary – ale na pewno nic nie przebije domowego majonezu z gotowanych żółtek.

Domowy majonez jest jeszcze bardziej kremowy i delikatny Domowy majonez jest jeszcze bardziej kremowy i delikatny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Taki domowy majonez jest nie tylko pyszny, ale także całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Do jego przygotowania potrzebujesz ugotowanych żółtek, które ucierasz z dodatkami w odpowiednich proporcjach. Żółtka nie są surowe, więc nie istnieje ryzyko zakażenia Salmonellą. Obawiasz się o kremową konsystencję majonezu? Użyj blendera, a wszystko zmiksujesz na gładką masę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Majonez smakowy na Wielkanoc

Do jajek ugotowanych na twardo, faszerowanych lub innych potraw wielkanocnych możesz przygotować majonez w różnych wariantach smakowych. Są dwa sposoby przygotowania takiego majonezu:

  • pierwszy sposób polega na dodaniu aromatycznych składników do klasycznego majonezu, na przykład czosnku, ziół lub papryczki chili,
  • drugi – na zmieszaniu żółtek i innych składników na majonez z olejem smakowym. W drugim wariancie zachowasz idealnie gładką konsystencję sosu.

Przepis na majonez z gotowanych żółtek

Majonez możesz od razu dodać do sałatki jarzynowej lub podać na stół jako uniwersalny dodatek do domowych pasztetów i pieczeni. Jeśli wyszło więcej niż jesteś w stanie wykorzystać od razu po zrobieniu, przełóż majonez do czystego słoika – wyparzonego, a następnie dokładnie wysuszonego. Zakręć i schowaj do lodówki. W ten sposób domowy majonez z gotowanych żółtek może być przechowywany przez maksymalnie 2 tygodnie.

Składniki:

  • 6 żółtek z jajek ugotowanych na twardo,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżka musztardy stołowej lub sarepskiej,
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz i cukier według uznania.

Wykonanie:

  1. Żółtka ugotowanych jajek wrzuć do miski – białka możesz wykorzystać w sałatce do jajek faszerowanych.
  2. Zmiksuj z sokiem z cytryny, łyżką musztardy i niewielką ilością oleju.
  3. Gdy uzyskasz gładką i jednorodną masę, stopniowo dodawaj kolejne porcje oleju.
  4. Na koniec wymieszaj z odrobiną soli, pieprzu i cukru.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa