PrzepisOstatnio zrobiłam te jajka faszerowane. Ciotki wychwalały mnie pod niebiosa za pomysłowość

Ostatnio zrobiłam te jajka faszerowane. Ciotki wychwalały mnie pod niebiosa za pomysłowość

Przed Wielkanocą testuję różne pomysły na jajka faszerowane, aby wybrać najlepsze. Rok temu podałam je z pastą z awokado. Wyszły bardzo smaczne, ale nie przypadły do gustu wielbicielom tradycyjnych smaków. Za to na ostatnim spotkaniu rodzinnym furorę zrobiły jajka faszerowane sałatką z kolorowymi dodatkami.

Jajka faszerowane sałatką nie są mdłe, a pełne wyrazu
Jajka faszerowane sałatką nie są mdłe, a pełne wyrazu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Myślę, że do jajek faszerowanych najlepiej sprawdzają się wyraziste dodatki, które przełamują ich zrównoważony smak i kremową teksturę. Pomyślałam, że sałatka z szynką i ananasem to będzie strzał w dziesiątkę. Nie myliłam się – tak zrobione jajka rozeszły się jak świeże bułeczki. Nie były zapychające, tylko smaczne i lekkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Jak idealnie ugotować jajka na twardo?

Do jajek faszerowanych potrzebujesz dobrze ściętych białek i żółtek. Zatem niezbędne jest nieco dłuższe gotowanie, jednak warto trzymać się wyznaczonych czasów. Zbyt długo gotowane jajka będą miały nieestetyczną niebieską obwódkę, która powstaje w wyniku reakcji siarki z żelazem. Takie jajka nie są szkodliwe dla zdrowia, ale nie będą się dobrze prezentować na wielkanocnym stole.

Optymalny czas gotowania jajek na twardo to 5 minut od momentu zagotowania wody w przypadku jajek, które wrzucasz do zimnej wody. Jeśli najpierw zagotujesz wodę, a potem włożysz do niej jajka, czas ten należy wydłużyć do 7 minut. Oczywiście, jest to również zależne od wielkości jajka. W przypadku dużych jajek (rozmiar L) dodaj po 2 minuty do obu metod gotowania.

W drugim przypadku należy ogrzać jajka do temperatury pokojowej, aby nie popękały skorupki. Możesz też zrobić na ich czubku małą dziurkę przy pomocy szpilki – bez obaw, nic nie wypłynie ze środka. Za to w ten sposób szybciej wyrówna się ciśnienie wewnątrz jajka, co również zapobiegnie pękaniu skorupek.

Przepis na jajka faszerowane z sałatką

Z podanych proporcji otrzymasz 16 faszerowanych jajek.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g szynki,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 100 g ananasa – najlepiej świeży, ale może być z puszki,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • garść świeżego koperku,
  • łyżka majonezu,
  • pół łyżki musztardy o delikatnym smaku,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną, obierz je ze skorupek.
  2. 8 jajek przekrój na połówki i wydrąż żółtka.
  3. Żółtka i 2 pozostałe jajka w całości pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę pozostałe składniki: szynkę, paprykę, cebulę i ananasa, a także ser starty na tarce o grubych oczkach.
  5. Dorzuć drobno posiekany koperek, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  6. Wymieszaj z majonezem i musztardą.
  7. Gotową sałatkę nakładaj na wydrążone połówki jajek.

Wybrane dla Ciebie