Ostatnio zrobiłam te jajka faszerowane. Ciotki wychwalały mnie pod niebiosa za pomysłowość
Przed Wielkanocą testuję różne pomysły na jajka faszerowane, aby wybrać najlepsze. Rok temu podałam je z pastą z awokado. Wyszły bardzo smaczne, ale nie przypadły do gustu wielbicielom tradycyjnych smaków. Za to na ostatnim spotkaniu rodzinnym furorę zrobiły jajka faszerowane sałatką z kolorowymi dodatkami.
Myślę, że do jajek faszerowanych najlepiej sprawdzają się wyraziste dodatki, które przełamują ich zrównoważony smak i kremową teksturę. Pomyślałam, że sałatka z szynką i ananasem to będzie strzał w dziesiątkę. Nie myliłam się – tak zrobione jajka rozeszły się jak świeże bułeczki. Nie były zapychające, tylko smaczne i lekkie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować
Jak idealnie ugotować jajka na twardo?
Do jajek faszerowanych potrzebujesz dobrze ściętych białek i żółtek. Zatem niezbędne jest nieco dłuższe gotowanie, jednak warto trzymać się wyznaczonych czasów. Zbyt długo gotowane jajka będą miały nieestetyczną niebieską obwódkę, która powstaje w wyniku reakcji siarki z żelazem. Takie jajka nie są szkodliwe dla zdrowia, ale nie będą się dobrze prezentować na wielkanocnym stole.
Optymalny czas gotowania jajek na twardo to 5 minut od momentu zagotowania wody w przypadku jajek, które wrzucasz do zimnej wody. Jeśli najpierw zagotujesz wodę, a potem włożysz do niej jajka, czas ten należy wydłużyć do 7 minut. Oczywiście, jest to również zależne od wielkości jajka. W przypadku dużych jajek (rozmiar L) dodaj po 2 minuty do obu metod gotowania.
W drugim przypadku należy ogrzać jajka do temperatury pokojowej, aby nie popękały skorupki. Możesz też zrobić na ich czubku małą dziurkę przy pomocy szpilki – bez obaw, nic nie wypłynie ze środka. Za to w ten sposób szybciej wyrówna się ciśnienie wewnątrz jajka, co również zapobiegnie pękaniu skorupek.
Przepis na jajka faszerowane z sałatką
Z podanych proporcji otrzymasz 16 faszerowanych jajek.
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 100 g szynki,
- pół czerwonej papryki,
- 1 mała czerwona cebula,
- 100 g ananasa – najlepiej świeży, ale może być z puszki,
- 50 g startego żółtego sera,
- garść świeżego koperku,
- łyżka majonezu,
- pół łyżki musztardy o delikatnym smaku,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną, obierz je ze skorupek.
- 8 jajek przekrój na połówki i wydrąż żółtka.
- Żółtka i 2 pozostałe jajka w całości pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Dodaj pokrojone w kostkę pozostałe składniki: szynkę, paprykę, cebulę i ananasa, a także ser starty na tarce o grubych oczkach.
- Dorzuć drobno posiekany koperek, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Wymieszaj z majonezem i musztardą.
- Gotową sałatkę nakładaj na wydrążone połówki jajek.