Wielkanocna babka cytrynowa. Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu!

Babka cytrynowa to jedno z najprostszych ciast do zrobienia na Wielkanoc. Jest bardzo popularne i niezwykle proste w przygotowaniu. Sprawdź nasz przepis na wielkanocną babkę z dodatkiem skórki z cytryny!

ObrazekPyszności -Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Proste wielkanocne ciasto

Świąteczna babka cytrynowa to popularne ciasto w czasie świąt Wielkanocnych w Polsce. Jest to rodzaj babki drożdżowej lub biszkoptowej z dodatkiem soku i skórki z cytryny, co nadaje mu charakterystycznego cytrynowego smaku i aromatu. Babka często jest ozdobiona białym lukrem lub cukrem pudrem i ma charakterystyczną, okrągłą formę, co symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa.

Babka to jeden z tradycyjnych wypieków wielkanocnych w Polsce, który cieszy się popularnością wśród rodzin i przyjaciół, którzy spotykają się w tym czasie, aby wspólnie celebrować święta.

Cytrynowa babka wielkanocna - przepis

Składniki:

          
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Aby twoja babka cytrynowa była idealna, postępuj zgodnie z tym przepisem.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a masło rozpuść i wystudź. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W innej misce ubij jaja z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj stopniowo do jajek i cukru masło, sok i skórkę cytrynową. Dodaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i soli do mokrych składników i wymieszaj, aż do połączenia składników.

Następnie wylej ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy do babki. Piecz przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy babka nabierze złotobrązowego koloru. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i ostudź ją na kratce. Na koniec posyp babkę cukrem pudrem i podaj. Smacznego!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej