PoradyBiszkopt pięknie wyrośnie i nie opadnie. Cukiernicy niechętnie zdradzają ten trik

Biszkopt pięknie wyrośnie i nie opadnie. Cukiernicy niechętnie zdradzają ten trik

Biszkopt jest jednocześnie najprostszym i najtrudniejszym ciastem na świecie. Przepis na lekki i puszysty placek był pierwszym, jaki zapamiętałam – wystarczyło ubić pianę, żółtka lub mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Proporcje odmierzane na łyżki od dziecka znam na pamięć. Jednak to ciasto bywa kapryśne. Wystarczy mała nieuwaga, a zamiast puszystych blatów wyjdzie zakalec.

Udany puszysty biszkopt to podstawa wielu smakowitych deserów
Udany puszysty biszkopt to podstawa wielu smakowitych deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sukces tego wypieku nie zależy tylko od listy składników i kroków wykonania przepisu. W tym przypadku ważne są szczegóły, takie jak temperatura składników i warunki pieczenia. Ważna jest również odpowiednia higiena pracy. Miska, w której ubijasz pianę, musi być czysta i sucha, na widełkach miksera nie może być nawet kropelki wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Poduszki Tereski

Sposób na udany biszkopt

Najważniejszym momentem przygotowywania ciasta jest ubijanie piany. Już wiesz, że do tej czynności musisz przygotować czystą i suchą miskę, zadbać o równie czyste widełki. Wyjmij jajka z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem pracy – to jest ważne, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Ostrożnie oddziel białka od żółtek. Dla pewności warto najpierw oddzielać je w mniejszej miseczce lub szklance, a następnie przelewać do większej miski.

Teraz uwaga: białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier puder. Kiedy po przechyleniu miski piana zostaje na swoim miejscu, jest to znak, że możesz wyłączyć mikser. Nie ubijaj piany dłużej, niż to konieczne – zbyt duża ilość pęcherzyków powietrza może sprawić, że zacznie opadać.

Gotową pianę ostrożnie wymieszaj z żółtkami, łyżeczką proszku do pieczenia i mąką przesianą przez sitko. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut i nie otwieraj drzwiczek podczas pieczenia.

Niektórzy cukiernicy dodają jeden składnik

Ten sposób może wydawać się kontrowersyjny, ale niektórzy cukiernicy do masy na biszkopt dodają łyżkę octu. Ten składnik skutecznie zmniejsza ryzyko opadnięcia ciasta i delikatnie zwiększa wilgotność wypieku. Po upieczeniu, ocet nie jest wyczuwalny ani w smaku, ani w aromacie ciasta.

Jeśli przekładasz biszkopt kremem, warto nasączyć blaty ponczem, przygotowanym z wody i soku z cytryny, lekkiej herbaty lub kawy. Do tego ciasta doskonale pasuje krem budyniowy lub bita śmietana z mascarpone. Dodaj świeże owoce i galaretkę, aby deser wyglądał jeszcze bardziej zachęcająco.

Wybrane dla Ciebie