Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka

Znany kucharz ze Śląska przyznaje, że nie przepada za świeżymi porzeczkami, ale za to w przetworach i ciastach je uwielbia. Jego przepis na placek jest bardzo prosty i właściwie nie ma opcji, żeby nie wyszedł. Ciasto ładnie wyrasta za sprawą składnika, który Rączka nazywa kiszką.

Ciasto z przepisu Remigiusza Rączki jest puszyste i pełne owocówCiasto z przepisu Remigiusza Rączki jest puszyste i pełne owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Czarna porzeczka jest wprost idealna do domowych przetworów. Chociaż na surowo mało kto po nią sięga, przygotowane z nią dżemy, konfitury czy soki to prawdziwy majstersztyk. Owoce są skarbnicą witaminy C i antyoksydantów, które wspierają naturalną odporność organizmu i walczą z wolnymi rodnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki

Ciasto ucierane z kiszką

Remigiusz Rączka robi klasyczne ciasto ucierane na maśle. Wszystkie składniki wydają się znajome poza zsiadłym mlekiem, które kucharz nazywa kiszką. Ten dodatek sprawia, że placek po wypieczeniu staje się lekki, delikatny i przyjemnie puszysty. Zamiast zsiadłego mleka, możesz dodać maślankę lub kefir.

Świeża czarna porzeczka ląduje bezpośrednio na placku, bez gotowania jej z cukrem czy przesypywania mąką. Słodyczy dodaje jej samo ciasto i spora ilość kruszonki.

Przepis na ciasto z porzeczkami od Remigiusza Rączki

Porzeczki wcześniej wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw na durszlaku do odcieknięcia. Możesz dodatkowo delikatnie je wysuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Poza sezonem sięgnij po mrożone owoce.

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 330 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka zsiadłego mleka,
  • 600 g świeżych czarnych porzeczek.

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodaj jajka.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  3. Do ucieranej masy dodaj zsiadłe mleko, wymieszaj mikserem, po chwili wsyp także przygotowaną mąkę.
  4. Całość przełóż na prostokątną formę do pieczenia.
  5. W misce zagnieć składniki na kruszonkę.
  6. Na ciasto wysyp czarną porzeczkę i przykryj kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej