Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Jeśli myślisz o pysznym i prostym deserze z jagodami, ale nie masz ochoty na tradycyjne bułeczki, mam coś dla ciebie. Chociaż wygląda jak sernik, ten deser bez pieczenia nie zawiera nawet grama sera. Masa powstaje z kremowych orzechów i kaszy. Bajecznie się komponuje ze spodem daktylowym i polewą z owoców leśnych.
Sernik z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Jest pełen błonnika i minerałów, zawiera mniej tłuszczu i nie wymaga pieczenia. Ciasto możesz zrobić całkowicie w wersji wegańskiej, ale jeśli ci na tym nie zależy, w przepisie podaję zwykłe zamienniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto ptasie mleczko
Kasza jaglana zamiast sera
Kiedy robię jagielnik, wiele osób się dziwi, w jaki sposób powstaje tak gładka i kremowa masa, która jest delikatniejsza nawet od mascarpone. Sekretem jest kasza ugotowana na mleku, a następnie zmiksowana z orzechami nerkowca.
Przygotowania do ciasta zaczynają się już dzień wcześniej – wieczorem zalewam orzechy ciepłą wodą, odstawiam do przestygnięcia, po czym wstawiam do lodówki. Namoczone orzechy łatwo rozpadają się na gładką masę, a w połączeniu z kaszą jaglaną i syropem z agawy tworzą delikatny i kremowy deser.
Przepis na jagielnik z jagodami
Ciasto zrobisz w tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Dzień wcześniej namocz orzechy nerkowca.
Składniki:
- 100 g suszonych daktyli,
- 120 g płatków owsianych,
- 80 g migdałów,
- 40 g oleju kokosowego lub roztopionego masła,
- 200 g kaszy jaglanej,
- 1 l mleka sojowego lub zwykłego,
- 1 szklanka namoczonych orzechów nerkowca,
- 100 ml syropu z agawy lub 4 łyżki cukru pudru,
- sok z połówki cytryny,
- 200 g jagód,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej gorącą wodę i odstaw na 30–40 minut. Odlej z nich wodę i przełóż do malaksera. Dodaj migdały, roztopione i przestudzone masło oraz płatki owsiane. Zmiksuj na papkę. Gęstą masę wyłóż na spód tortownicy. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
- Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie wstaw do zagotowania z 4 szklankami mleka. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 20 minut. Co jakiś czas mieszaj kaszę, aby nie przywarła. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
- Przy pomocy blendera zmiksuj namoczone orzechy (wcześniej odlej wodę) z dwiema łyżkami ugotowanej kaszy. Przełóż zmiksowane orzechy do pozostałej kaszy, dodaj syrop z agawy (lub cukier puder) i sok z cytryny. Zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę. Gotową masę wyłóż na spód daktylowy i ponownie wstaw do lodówki.
- Jagody podgrzej w garnku z dwiema łyżkami cukru. Przestudzonym sosem polej jagielnik tuż przed podaniem.