Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik

Kiedy po obiedzie wpadają znajomi i trzeba na szybko coś upichcić, sięgam po sprawdzony przepis na ciasto z owocami. Niektórzy robią taki placek na oleju, ale ja wolę wersję z roztopionym masłem. Na wierzch kładę świeże brzoskwinie lub z puszki – takie, jakie na szybko dostanę w sklepie.

Szybkie ciasto z brzoskwiniamiSzybkie ciasto z brzoskwiniami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis na to ciasto jest uniwersalny i sprawdzi się nie tylko w wersji z brzoskwiniami, ale także z innymi owocami sezonowymi. Na powierzchni możesz ułożyć truskawki, maliny, porzeczki lub agrest, aby za każdym razem deser smakował inaczej. Przygotowanie masy zajmuje dosłownie 10 minut, a godzinę później możesz już wyjąć placek z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans

Świeżych brzoskwiń nie musisz obierać ze skórki

Wiele osób rezygnuje ze świeżych brzoskwiń w deserach ze względu na skórkę, której obranie zajmuje chwilę czasu. O wiele łatwiejsze jest sięgnięcie po puszkę z owocami. Jednak taki wybór niesie za sobą konsekwencje – brzoskwinie w słodkim syropie to potężna dawka cukru dla organizmu. Kawałek ciasta oczywiście nie zaszkodzi, ale nad kolejnym już warto się zastanowić.

Zdrowszym wyborem są świeże brzoskwinie i, wbrew powszechnej opinii, wcale nie trzeba ich obierać ze skórki. Jest ona nie tylko zdrowa, ale także lekkostrawna. Jeśli jednak przeszkadza się jej tekstura lub delikatna goryczka, możesz ją zdjąć bez żmudnego obierania. Wystarczy wykorzystać patent znany z obierania pomidorów.

Przepis na szybkie ciasto z brzoskwiniami

Ciasto możesz zrobić ze świeżymi brzoskwiniami lub takimi z puszki. Świeże umyj, przetnij na połówki i wyjmij z nich pestkę. Możesz je pozostawić w takiej formie lub pokroić w półksiężyce. Brzoskwinie z puszki odsącz z zalewy.

Składniki:

  • 500 g świeży brzoskwiń lub 1 puszka (po odsączeniu ok. 470 g),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Wyłącz mikser i wymieszaj łyżką z mąką i proszkiem do pieczenia. Wmieszaj także roztopione i przestudzone masło.
  2. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na jego powierzchni ułóż pokrojone na kawałki brzoskwinie.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40–45 minut.
  4. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już wypieczone. Wyjmij do ostygnięcia, a tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟