Tak obierzesz pomidory ze skórki w 5 minut. To najszybszy i najprostszy sposób
Już zaczyna się czas na najlepsze polskie pomidory. Lubimy w nich wszystko, oprócz jednego. Obieranie ze skórki bywa zajęciem, które wymaga cierpliwości i dokładności. Można sobie jednak z tym łatwo poradzić.
Choć skórka pomidora jest jadalna i pełna wartości odżywczych, nie zawsze jest pożądana. Dzieci oraz osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi mogą mieć trudności z jej trawieniem. Obieranie pomidorów jest również zalecane przed przygotowaniem sosów i zup, gdzie aksamitna konsystencja jest bardzo ważna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania
Wrzątek, ale nie tylko
Już nasze babcie wiedziały, że aby szybko obrać pomidory ze skórki, przyda się wrzątek. Kiedy warzywa są lekko nacięte i sparzone, zdjęcie z nich skórki nie powinno już sprawić żadnej trudności. Nowsze sposoby to tak naprawdę tylko uzupełnienie tej metody. Na przykład Piotr Ogiński, znany kucharz, poleca trik, który łączy tradycję z nowoczesnością. Po nacięciu pomidora i usunięciu szypułki sparza go przez kilkanaście sekund, a następnie schładza w lodowatej wodzie. Dzięki temu skórka schodzi bez problemu.
Metoda z lodem
Z podobnymi metodami można spotkać się na filmikach, których sporo jest na TikToku. Speedychef1, który opublikował tam swój filmik, postępuje podobnie jak Piotr Ogiński.
Na początku robi dwa nacięcia na spodzie pomidorów ostrym nożem tak, by powstał krzyżyk. Po takim przygotowaniu wkłada je do naczynia z gorącą wodą, a później przekłada do miski z zimną wodą, do której dokłada dodatkowo kostki lodu. Dzięki temu te miękkie warzywa zachowują swoją strukturę i nie są nadmiernie miękkie. Po tych zabiegach skórka odchodzi bez najmniejszych problemów w kilka sekund.