Tak obierzesz pomidory ze skórki w 5 minut. To najszybszy i najprostszy sposób

Już zaczyna się czas na najlepsze polskie pomidory. Lubimy w nich wszystko, oprócz jednego. Obieranie ze skórki bywa zajęciem, które wymaga cierpliwości i dokładności. Można sobie jednak z tym łatwo poradzić.

Tak szybko obierzesz pomidora ze skórkiTak szybko obierzesz pomidora ze skórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ksubogdanova
Dorota Gepert

Choć skórka pomidora jest jadalna i pełna wartości odżywczych, nie zawsze jest pożądana. Dzieci oraz osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi mogą mieć trudności z jej trawieniem. Obieranie pomidorów jest również zalecane przed przygotowaniem sosów i zup, gdzie aksamitna konsystencja jest bardzo ważna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Wrzątek, ale nie tylko

Już nasze babcie wiedziały, że aby szybko obrać pomidory ze skórki, przyda się wrzątek. Kiedy warzywa są lekko nacięte i sparzone, zdjęcie z nich skórki nie powinno już sprawić żadnej trudności. Nowsze sposoby to tak naprawdę tylko uzupełnienie tej metody. Na przykład Piotr Ogiński, znany kucharz, poleca trik, który łączy tradycję z nowoczesnością. Po nacięciu pomidora i usunięciu szypułki sparza go przez kilkanaście sekund, a następnie schładza w lodowatej wodzie. Dzięki temu skórka schodzi bez problemu.

Metoda z lodem

Z podobnymi metodami można spotkać się na filmikach, których sporo jest na TikToku. Speedychef1, który opublikował tam swój filmik, postępuje podobnie jak Piotr Ogiński.

Na początku robi dwa nacięcia na spodzie pomidorów ostrym nożem tak, by powstał krzyżyk. Po takim przygotowaniu wkłada je do naczynia z gorącą wodą, a później przekłada do miski z zimną wodą, do której dokłada dodatkowo kostki lodu. Dzięki temu te miękkie warzywa zachowują swoją strukturę i nie są nadmiernie miękkie. Po tych zabiegach skórka odchodzi bez najmniejszych problemów w kilka sekund.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki