Tak obierzesz pomidory ze skórki w 5 minut. To najszybszy i najprostszy sposób

Już zaczyna się czas na najlepsze polskie pomidory. Lubimy w nich wszystko, oprócz jednego. Obieranie ze skórki bywa zajęciem, które wymaga cierpliwości i dokładności. Można sobie jednak z tym łatwo poradzić.

Tak szybko obierzesz pomidora ze skórkiTak szybko obierzesz pomidora ze skórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ksubogdanova
Dorota Gepert

Choć skórka pomidora jest jadalna i pełna wartości odżywczych, nie zawsze jest pożądana. Dzieci oraz osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi mogą mieć trudności z jej trawieniem. Obieranie pomidorów jest również zalecane przed przygotowaniem sosów i zup, gdzie aksamitna konsystencja jest bardzo ważna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Wrzątek, ale nie tylko

Już nasze babcie wiedziały, że aby szybko obrać pomidory ze skórki, przyda się wrzątek. Kiedy warzywa są lekko nacięte i sparzone, zdjęcie z nich skórki nie powinno już sprawić żadnej trudności. Nowsze sposoby to tak naprawdę tylko uzupełnienie tej metody. Na przykład Piotr Ogiński, znany kucharz, poleca trik, który łączy tradycję z nowoczesnością. Po nacięciu pomidora i usunięciu szypułki sparza go przez kilkanaście sekund, a następnie schładza w lodowatej wodzie. Dzięki temu skórka schodzi bez problemu.

Metoda z lodem

Z podobnymi metodami można spotkać się na filmikach, których sporo jest na TikToku. Speedychef1, który opublikował tam swój filmik, postępuje podobnie jak Piotr Ogiński.

Na początku robi dwa nacięcia na spodzie pomidorów ostrym nożem tak, by powstał krzyżyk. Po takim przygotowaniu wkłada je do naczynia z gorącą wodą, a później przekłada do miski z zimną wodą, do której dokłada dodatkowo kostki lodu. Dzięki temu te miękkie warzywa zachowują swoją strukturę i nie są nadmiernie miękkie. Po tych zabiegach skórka odchodzi bez najmniejszych problemów w kilka sekund.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯