Znany kucharz dodaje do ciasta na naleśniki. Ludzie łapią się za głowy, a wychodzą pyszne

Takiego przepisu na naleśniki nikt się nie spodziewał. Piotr Ogiński, znany kucharz, dodaje do nich produkt, który niestety bardzo często wyrzucamy. Okazuje się jednak, że ten składnik świetnie sprawdzi się jako baza ciasta naleśnikowego. Placki z jego dodatkiem są po prostu wyśmienite.

NaleśnikiPiotr Ogiński ma świetny pomysł na naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Na liście produktów, które najczęściej wyrzucamy, wciąż wysoką pozycję zajmuje pieczywo. Dlatego eksperci kulinarni wciąż podrzucają swoje pomysły, jak wykorzystać czerstwy chleb czy bułki. Dołączył do nich Piotr Ogiński, który jest zawodowym kucharzem, a w mediach społecznościowych prowadzi profil "Kocham gotować".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Piotr Ogiński na swoim profilu w mediach społecznościowych pokazał filmik, jak przygotowuje naleśniki. Ten przepis zaskoczył wielu, bo kucharz wykorzystał do nich czerstwe pieczywo. Użył go zamiast mąki i trzeba przyznać, że to świetny patent. W komentarzach pojawiło się mnóstwo pozytywnych opinii. Obserwatorzy kucharza podkreślali, że bardzo lubią gotować bez resztek i cenią takie pomysły. A ktoś nawet przyznał, że nigdy by na to nie wpadł.

Naleśniki z czerstwym pieczywem według Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 100 g czerstwego pieczywa, najlepiej chleba
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia.

Dodatki:

  • starta mozzarella,
  • pomidor,
  • szynka,
  • szczypiorek,
  • kwaśna śmietana 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera włóż czerstwe pieczywo, zalej mlekiem. Po 10 minutach dokładnie zmiksuj.
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj jajka, ponownie zmiksuj.
  3. Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię.
  4. Kiedy naleśnik jest już zarumieniony, a ciasto ścięte, nałóż na środek starty ser, plasterki pomidora i plasterki szynki.
  5. Po chwili złóż boki naleśnika, by powstała koperta.
  6. Takie naleśniki podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę