Znany kucharz dodaje do ciasta na naleśniki. Ludzie łapią się za głowy, a wychodzą pyszne

Takiego przepisu na naleśniki nikt się nie spodziewał. Piotr Ogiński, znany kucharz, dodaje do nich produkt, który niestety bardzo często wyrzucamy. Okazuje się jednak, że ten składnik świetnie sprawdzi się jako baza ciasta naleśnikowego. Placki z jego dodatkiem są po prostu wyśmienite.

NaleśnikiPiotr Ogiński ma świetny pomysł na naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Na liście produktów, które najczęściej wyrzucamy, wciąż wysoką pozycję zajmuje pieczywo. Dlatego eksperci kulinarni wciąż podrzucają swoje pomysły, jak wykorzystać czerstwy chleb czy bułki. Dołączył do nich Piotr Ogiński, który jest zawodowym kucharzem, a w mediach społecznościowych prowadzi profil "Kocham gotować".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Piotr Ogiński na swoim profilu w mediach społecznościowych pokazał filmik, jak przygotowuje naleśniki. Ten przepis zaskoczył wielu, bo kucharz wykorzystał do nich czerstwe pieczywo. Użył go zamiast mąki i trzeba przyznać, że to świetny patent. W komentarzach pojawiło się mnóstwo pozytywnych opinii. Obserwatorzy kucharza podkreślali, że bardzo lubią gotować bez resztek i cenią takie pomysły. A ktoś nawet przyznał, że nigdy by na to nie wpadł.

Naleśniki z czerstwym pieczywem według Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 100 g czerstwego pieczywa, najlepiej chleba
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia.

Dodatki:

  • starta mozzarella,
  • pomidor,
  • szynka,
  • szczypiorek,
  • kwaśna śmietana 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera włóż czerstwe pieczywo, zalej mlekiem. Po 10 minutach dokładnie zmiksuj.
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj jajka, ponownie zmiksuj.
  3. Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię.
  4. Kiedy naleśnik jest już zarumieniony, a ciasto ścięte, nałóż na środek starty ser, plasterki pomidora i plasterki szynki.
  5. Po chwili złóż boki naleśnika, by powstała koperta.
  6. Takie naleśniki podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇