Znany kucharz dodaje do ciasta na naleśniki. Ludzie łapią się za głowy, a wychodzą pyszne
Takiego przepisu na naleśniki nikt się nie spodziewał. Piotr Ogiński, znany kucharz, dodaje do nich produkt, który niestety bardzo często wyrzucamy. Okazuje się jednak, że ten składnik świetnie sprawdzi się jako baza ciasta naleśnikowego. Placki z jego dodatkiem są po prostu wyśmienite.
Na liście produktów, które najczęściej wyrzucamy, wciąż wysoką pozycję zajmuje pieczywo. Dlatego eksperci kulinarni wciąż podrzucają swoje pomysły, jak wykorzystać czerstwy chleb czy bułki. Dołączył do nich Piotr Ogiński, który jest zawodowym kucharzem, a w mediach społecznościowych prowadzi profil "Kocham gotować".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo
Piotr Ogiński na swoim profilu w mediach społecznościowych pokazał filmik, jak przygotowuje naleśniki. Ten przepis zaskoczył wielu, bo kucharz wykorzystał do nich czerstwe pieczywo. Użył go zamiast mąki i trzeba przyznać, że to świetny patent. W komentarzach pojawiło się mnóstwo pozytywnych opinii. Obserwatorzy kucharza podkreślali, że bardzo lubią gotować bez resztek i cenią takie pomysły. A ktoś nawet przyznał, że nigdy by na to nie wpadł.
Naleśniki z czerstwym pieczywem według Piotra Ogińskiego
Składniki:
- 100 g czerstwego pieczywa, najlepiej chleba
- 400 ml mleka,
- 2 jajka,
- tłuszcz do smażenia.
Dodatki:
- starta mozzarella,
- pomidor,
- szynka,
- szczypiorek,
- kwaśna śmietana 18 proc.
Sposób przygotowania:
- Do blendera włóż czerstwe pieczywo, zalej mlekiem. Po 10 minutach dokładnie zmiksuj.
- Do tak przygotowanej masy dodaj jajka, ponownie zmiksuj.
- Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię.
- Kiedy naleśnik jest już zarumieniony, a ciasto ścięte, nałóż na środek starty ser, plasterki pomidora i plasterki szynki.
- Po chwili złóż boki naleśnika, by powstała koperta.
- Takie naleśniki podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną.