Znany kucharz dodaje do ciasta na naleśniki. Ludzie łapią się za głowy, a wychodzą pyszne

Takiego przepisu na naleśniki nikt się nie spodziewał. Piotr Ogiński, znany kucharz, dodaje do nich produkt, który niestety bardzo często wyrzucamy. Okazuje się jednak, że ten składnik świetnie sprawdzi się jako baza ciasta naleśnikowego. Placki z jego dodatkiem są po prostu wyśmienite.

NaleśnikiPiotr Ogiński ma świetny pomysł na naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Na liście produktów, które najczęściej wyrzucamy, wciąż wysoką pozycję zajmuje pieczywo. Dlatego eksperci kulinarni wciąż podrzucają swoje pomysły, jak wykorzystać czerstwy chleb czy bułki. Dołączył do nich Piotr Ogiński, który jest zawodowym kucharzem, a w mediach społecznościowych prowadzi profil "Kocham gotować".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Piotr Ogiński na swoim profilu w mediach społecznościowych pokazał filmik, jak przygotowuje naleśniki. Ten przepis zaskoczył wielu, bo kucharz wykorzystał do nich czerstwe pieczywo. Użył go zamiast mąki i trzeba przyznać, że to świetny patent. W komentarzach pojawiło się mnóstwo pozytywnych opinii. Obserwatorzy kucharza podkreślali, że bardzo lubią gotować bez resztek i cenią takie pomysły. A ktoś nawet przyznał, że nigdy by na to nie wpadł.

Naleśniki z czerstwym pieczywem według Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 100 g czerstwego pieczywa, najlepiej chleba
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia.

Dodatki:

  • starta mozzarella,
  • pomidor,
  • szynka,
  • szczypiorek,
  • kwaśna śmietana 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera włóż czerstwe pieczywo, zalej mlekiem. Po 10 minutach dokładnie zmiksuj.
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj jajka, ponownie zmiksuj.
  3. Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię.
  4. Kiedy naleśnik jest już zarumieniony, a ciasto ścięte, nałóż na środek starty ser, plasterki pomidora i plasterki szynki.
  5. Po chwili złóż boki naleśnika, by powstała koperta.
  6. Takie naleśniki podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo