Znany kucharz dodaje do ciasta na naleśniki. Ludzie łapią się za głowy, a wychodzą pyszne

Takiego przepisu na naleśniki nikt się nie spodziewał. Piotr Ogiński, znany kucharz, dodaje do nich produkt, który niestety bardzo często wyrzucamy. Okazuje się jednak, że ten składnik świetnie sprawdzi się jako baza ciasta naleśnikowego. Placki z jego dodatkiem są po prostu wyśmienite.

NaleśnikiPiotr Ogiński ma świetny pomysł na naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Na liście produktów, które najczęściej wyrzucamy, wciąż wysoką pozycję zajmuje pieczywo. Dlatego eksperci kulinarni wciąż podrzucają swoje pomysły, jak wykorzystać czerstwy chleb czy bułki. Dołączył do nich Piotr Ogiński, który jest zawodowym kucharzem, a w mediach społecznościowych prowadzi profil "Kocham gotować".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Piotr Ogiński na swoim profilu w mediach społecznościowych pokazał filmik, jak przygotowuje naleśniki. Ten przepis zaskoczył wielu, bo kucharz wykorzystał do nich czerstwe pieczywo. Użył go zamiast mąki i trzeba przyznać, że to świetny patent. W komentarzach pojawiło się mnóstwo pozytywnych opinii. Obserwatorzy kucharza podkreślali, że bardzo lubią gotować bez resztek i cenią takie pomysły. A ktoś nawet przyznał, że nigdy by na to nie wpadł.

Naleśniki z czerstwym pieczywem według Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 100 g czerstwego pieczywa, najlepiej chleba
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia.

Dodatki:

  • starta mozzarella,
  • pomidor,
  • szynka,
  • szczypiorek,
  • kwaśna śmietana 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera włóż czerstwe pieczywo, zalej mlekiem. Po 10 minutach dokładnie zmiksuj.
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj jajka, ponownie zmiksuj.
  3. Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię.
  4. Kiedy naleśnik jest już zarumieniony, a ciasto ścięte, nałóż na środek starty ser, plasterki pomidora i plasterki szynki.
  5. Po chwili złóż boki naleśnika, by powstała koperta.
  6. Takie naleśniki podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀