Jak odświeżyć chleb w długi weekend? Nawet twardy bochenek znowu cię skusi

Niezależnie od tego, czy wolisz chleb pszenny, żytni, czy pełnoziarnisty — każde pieczywo z czasem staje się czerstwe. Na szczęście istnieje wiele sprawdzonych sposobów, by przywrócić mu świeżość. Nawet wtedy, gdy twarde jak kamień kromki straszą w kuchni podczas długiego weekendu.

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo, żeby znowu było pyszne?Jak odświeżyć czerstwe pieczywo, żeby znowu było pyszne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

W Polsce rocznie wyrzuca się kilkaset tysięcy ton pieczywa. Wraz z nim marnowana jest nie tylko żywność, ale i ogromne zasoby wody i energii. Jakie kroki możesz podjąć, aby chleb, który powoli robi się twardy jak kamień, ponownie stał się smaczny oraz uniknął kosza? Sposobów jest kilka, ale warto pamiętać zwłaszcza o dwóch, a czerstwe pieczywo nie będzie już straszną wizją.

Szybka metoda z kuchenką mikrofalową

Jeśli chcesz odświeżyć pieczywo naprawdę szybko, użyj kuchenki mikrofalowej. Zwilż ręcznik papierowy wodą, owiń nim kromki chleba i umieść w mikrofalówce na 20-30 sekund. Pamiętaj, że taki sposób działa tylko na krótką metę – pieczywo należy zjeść bezpośrednio po podgrzaniu. Co jednak, jeśli nie masz mikrofalówki, a marzysz, żeby bochenek znowu nabrał odpowiedniej tekstury? Pomocne będzie inne urządzenie z nieco bardziej standardowego wyposażenia kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Odświeżanie pieczywa w piekarniku

Jednym z popularnych sposobów jest pieczenie w piekarniku. Aby to zrobić, delikatnie zwilż bochenek wodą i umieść w piekarniku nagrzanym do 150°C na około 10 minut. Po tym czasie czerstwy chleb powinien być znów miękki i chrupiący. W zależności od ustawień i parametrów piekarnika, można w połowie czasu sprawdzić, czy efekt zbliża się do oczekiwanego.

Co zrobić z czerstwym chlebem na szybko?

Jeśli jednak przegapisz moment na odświeżenie pieczywa i powyższe sposoby na nic się zdają, możesz wykorzystać czerstwe pieczywo w inny sposób. Klasyk to oczywiście chleb w jajku. Polska wersja tostów francuskich to chyba najszybszy sposób na wykorzystania kromek chleba, który jest "wczorajszy". Inny, bardziej sycący i obiadowy pomysł to kotlety z czerstwego chleba. Mają odpowiednią konsystencję i są naprawdę uniwersalne — można je podać z różnymi sosami, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto zainspirować się też kuchniami świata i podpatrzeć, jak np. Włosi wykorzystują twardniejący chleb. Ich sałatka panzanella to najlepsze, co możesz zrobić z chlebem jeśli w domu masz oliwę z oliwek.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi