Czerstwy chleb już nie wyląduje w koszu. Tym daniem oczarujesz wszystkich gości

Marnotrawstwo jedzenia? Nie na mojej zmianie! Nawet takie na pozór bezużyteczne produkty, jak czerstwy chleb, w bardzo prosty sposób można przeobrazić w smaczne danie, które polubi twoja rodzina. To bardzo łatwe – wystarczy chcieć. I mieć kilka dodatkowych składników.

Kotlety z czerstwego chlebaKotlety z czerstwego chleba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kikisora

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych 1/3 produkowanej żywności ląduje w koszu na śmieci. Również w Polsce kwestia marnotrawstwa jedzenia nie wygląda zbyt kolorowo. W 2022 roku minister rolnictwa Henryk Kowalczyk poinformował, że w każdej sekundzie Polacy wyrzucają 184 bochenki chleba. Wstrząsające, prawda? Nie wiem, jak ty, ale ja postanowiłem się do tego nie dokładać. Świadome, ograniczone zakupy to oczywiście zaledwie kawałek obranej przeze mnie strategii.

Każdemu przecież zdarzy się co jakiś czas kupić za dużo danego produktu. Weźmy za przykład wspomniane wcześniej pieczywo. Czerstwy chleb to żadna tragedia, zwłaszcza w momencie, w którym decydujemy się na postępowanie w duchu zasad zero waste. Z czerstwego pieczywa możemy przygotować panierkę lub tosty francuskie, ale ostatnio moim ulubionym patentem stały się pyszne kotlety, na które przepis znajdziesz poniżej. Wystarczy odpowiednio je doprawić, by nabrały wspaniałego smaku. Ja już to zrobiłem. Teraz czas na ciebie!

Kotlety z czerstwego chleba

Składniki:

  • pół bochenka czerstwego chleba,
  • 2 jajka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • natka pietruszki,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb namaczam w mleku. Cebulę obieram, siekam i podsmażam wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Nasiona słonecznika prażę na suchej patelni.
  3. Następnie łączę cebulę, jajka, czosnek, słonecznik, posiekaną natkę pietruszki i namoczony, odciśnięty i rozdrobniony chleb w jednej misce.
  4. Dorzucam jeszcze przyprawy i całość dokładnie mieszam.
  5. Z przygotowanej w ten sposób masy formuję kotlety i panieruję je w bułce tartej.
  6. Smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podaję z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione