Czerstwy chleb już nie wyląduje w koszu. Tym daniem oczarujesz wszystkich gości

Marnotrawstwo jedzenia? Nie na mojej zmianie! Nawet takie na pozór bezużyteczne produkty, jak czerstwy chleb, w bardzo prosty sposób można przeobrazić w smaczne danie, które polubi twoja rodzina. To bardzo łatwe – wystarczy chcieć. I mieć kilka dodatkowych składników.

Kotlety z czerstwego chlebaKotlety z czerstwego chleba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kikisora

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych 1/3 produkowanej żywności ląduje w koszu na śmieci. Również w Polsce kwestia marnotrawstwa jedzenia nie wygląda zbyt kolorowo. W 2022 roku minister rolnictwa Henryk Kowalczyk poinformował, że w każdej sekundzie Polacy wyrzucają 184 bochenki chleba. Wstrząsające, prawda? Nie wiem, jak ty, ale ja postanowiłem się do tego nie dokładać. Świadome, ograniczone zakupy to oczywiście zaledwie kawałek obranej przeze mnie strategii.

Każdemu przecież zdarzy się co jakiś czas kupić za dużo danego produktu. Weźmy za przykład wspomniane wcześniej pieczywo. Czerstwy chleb to żadna tragedia, zwłaszcza w momencie, w którym decydujemy się na postępowanie w duchu zasad zero waste. Z czerstwego pieczywa możemy przygotować panierkę lub tosty francuskie, ale ostatnio moim ulubionym patentem stały się pyszne kotlety, na które przepis znajdziesz poniżej. Wystarczy odpowiednio je doprawić, by nabrały wspaniałego smaku. Ja już to zrobiłem. Teraz czas na ciebie!

Kotlety z czerstwego chleba

Składniki:

  • pół bochenka czerstwego chleba,
  • 2 jajka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • natka pietruszki,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb namaczam w mleku. Cebulę obieram, siekam i podsmażam wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Nasiona słonecznika prażę na suchej patelni.
  3. Następnie łączę cebulę, jajka, czosnek, słonecznik, posiekaną natkę pietruszki i namoczony, odciśnięty i rozdrobniony chleb w jednej misce.
  4. Dorzucam jeszcze przyprawy i całość dokładnie mieszam.
  5. Z przygotowanej w ten sposób masy formuję kotlety i panieruję je w bułce tartej.
  6. Smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podaję z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser