PrzepisProste przepisyCzerstwy chleb już nie wyląduje w koszu. Tym daniem oczarujesz wszystkich gości

Czerstwy chleb już nie wyląduje w koszu. Tym daniem oczarujesz wszystkich gości

Kotlety z czerstwego chleba
Kotlety z czerstwego chleba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kikisora

05.10.2024 18:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Marnotrawstwo jedzenia? Nie na mojej zmianie! Nawet takie na pozór bezużyteczne produkty, jak czerstwy chleb, w bardzo prosty sposób można przeobrazić w smaczne danie, które polubi twoja rodzina. To bardzo łatwe – wystarczy chcieć. I mieć kilka dodatkowych składników.

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych 1/3 produkowanej żywności ląduje w koszu na śmieci. Również w Polsce kwestia marnotrawstwa jedzenia nie wygląda zbyt kolorowo. W 2022 roku minister rolnictwa Henryk Kowalczyk poinformował, że w każdej sekundzie Polacy wyrzucają 184 bochenki chleba. Wstrząsające, prawda? Nie wiem, jak ty, ale ja postanowiłem się do tego nie dokładać. Świadome, ograniczone zakupy to oczywiście zaledwie kawałek obranej przeze mnie strategii.

Każdemu przecież zdarzy się co jakiś czas kupić za dużo danego produktu. Weźmy za przykład wspomniane wcześniej pieczywo. Czerstwy chleb to żadna tragedia, zwłaszcza w momencie, w którym decydujemy się na postępowanie w duchu zasad zero waste. Z czerstwego pieczywa możemy przygotować panierkę lub tosty francuskie, ale ostatnio moim ulubionym patentem stały się pyszne kotlety, na które przepis znajdziesz poniżej. Wystarczy odpowiednio je doprawić, by nabrały wspaniałego smaku. Ja już to zrobiłem. Teraz czas na ciebie!

Kotlety z czerstwego chleba

Składniki:

  • pół bochenka czerstwego chleba,
  • 2 jajka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • natka pietruszki,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb namaczam w mleku. Cebulę obieram, siekam i podsmażam wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Nasiona słonecznika prażę na suchej patelni.
  3. Następnie łączę cebulę, jajka, czosnek, słonecznik, posiekaną natkę pietruszki i namoczony, odciśnięty i rozdrobniony chleb w jednej misce.
  4. Dorzucam jeszcze przyprawy i całość dokładnie mieszam.
  5. Z przygotowanej w ten sposób masy formuję kotlety i panieruję je w bułce tartej.
  6. Smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podaję z ulubionymi dodatkami.