Włoski znajomy pokazał, jak zamienić czerstwy chleb w sałatkę. Latem jem ją na okrągło

Miłośnicy kulinarnego Południa mogą mieć problem z opanowaniem ślinianek. Trudno znaleźć danie, które w tak prosty sposób oddaje esencję kuchni tamtejszego regionu. Co więcej, nie musisz biegać po włoskich delikatesach w poszukiwaniu składników – większość z nich prawdopodobnie już masz w swojej kuchni.

PanzanellaPanzanella
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Panzanella to kwintesencja kuchni resztkowej - wystarczy bowiem czerstwy chleb, nieco cebuli i kawałek pomidora. To proste połączenie składników przeniesie cię myślami do słonecznej Toskanii. Pokochasz to danie od pierwszego kęsa. Robię je niemalże codziennie każdego lata, a przepis mam od znajomego z Włoch.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwijać w rulon, robię pyszne sakiewki. Tym naleśnikom nie sposób się oprzeć

Panzanella - włoska sałatka idealna na lato

Panzanella to sałatka, która cieszy się popularnością w Toskanii i Umbrii, szczególnie w sezonie letnim. Danie to jest niezwykle oszczędne, a jednocześnie pełne typowych dla Południa smaków. Składa się z czerstwego chleba, cebuli i pomidorów, choć czasem dodaje się do niej również ogórki i bazylię. Całość skropiona jest oliwą i octem. Jeśli nie jesteś fanem smaku cebuli, możesz wcześniej namoczyć ją w wodzie z dodatkiem octu, na przykład winnego.

Powszechnie uważa się, że nazwa sałatki pochodzi od połączenia włoskich słów "pane", czyli "chleb" i "zanella" oznaczającego "głęboki talerz", na którym podaje się to danie. W nowoczesnych wersjach panzanelli można znaleźć różne dodatki, takie jak: sałata, oliwki, mozzarella, białe wino, kapary, anchois, seler, marchew, czerwone wino, tuńczyk, pietruszka, jajka na twardo, mięta, papryka, sok z cytryny czy czosnek. Włoscy tradycjonaliści jednak nie uznają tych składników, a najbardziej klasyczna wersja panzanelli opierała się jedynie na cebuli.

Ciekawostką jest fakt, że do przygotowania panzanelli używa się specyficznego chleba. Tradycyjny przepis dopuszcza jedynie chleb toskański, wypiekany bez soli, który nie jest zbyt ceniony poza Toskanią. Jednak w tej potrawie sprawdza się doskonale. Najlepiej, jeśli jest czerstwy lub podpieczony, a następnie namoczony w wodzie z dodatkiem octu winnego, w równych proporcjach.

Obecnie panzanellę serwuje się z wieloma dodatkami
Obecnie panzanellę serwuje się z wieloma dodatkami © Canva | Cook Eat

Panzanella. Przepis na włoską sałatkę

Składniki:

  • 700 g pomidorów,
  • 5 grubych kromek czerstwego lub upieczonego na chrupko chleba na zakwasie,
  • 1 czerwona cebula lub szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 ml oliwy,
  • 50 ml wody,
  • 100 ml octu winnego czerwonego,
  • kilka liści bazylii,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę, a następnie przełóż je na sito umieszczone w misce. Pomidory dopraw solą i odstaw na 15 minut.
  2. Czerstwy chleb pokrój w grubą kostkę. Każdy kawałek zanurz w mieszaninie octu i wody (50 ml octu i 50 ml wody). Jeśli używasz świeżego chleba, również pokrój go w kostkę, a następnie zanurz w oliwie i podpiecz w piekarniku do zamienienia.
  3. Cebulę pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Wodę spod pomidorów wymieszaj z oliwą i resztą octu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Chleb, pomidory i cebulę wymieszaj, dodaj posiekaną bazylię oraz sos. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości