Wlej łyżeczkę do rosołu. Będzie klarowny jak nigdy wcześniej i wydobędziesz pełnię smaku z mięsa

Choć każdy z nas gotuje rosół nieco inaczej, to cel jest zawsze ten sam. Zależy nam, by zupa była pyszna, aromatyczna i klarowna. Może to ułatwić jeden dodatek, o którym warto pamiętać już na początku przygotowywania.

Sposób na klarowny rosółSposób na klarowny rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI
Dorota Gepert

Rosół to jedna z najbardziej klasycznych zup, która gotowana jest od pokoleń. Często przygotowujemy ją tak samo, jak robiła to mama i babcia. W wielu domach ten trik był znany, często wspominają o nim też szefowie kuchni. Chodzi o dodanie octu na początku gotowania zupy. Potrafi on wydobyć głębię smaku mięsa, co sprawia, że rosół jest bardziej klarowny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Po co dodawać ocet do rosołu?

Jak działa ocet? Dzięki niemu szybciej rozpuszczane są tkanki łączne i chrzęstne w mięsie. To sprawia, że smak mięsa jest bardziej intensywny. Wystarczy 1-2 łyżki octu na garnek rosołu, aby uzyskać taki efekt. Ważne jest, aby dodać go na początku gotowania, co pozwala na pełne uwolnienie smaków. Nie ma znaczenia, czy wybierzesz ocet jabłkowy, ryżowy czy spirytusowy. Każdy z nich, dzięki zawartości kwasu, podkreśli smak mięsa. Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością, ponieważ nadmiar octu może sprawić, że rosół stanie się kwaśny.

Ważne!

Dodatek octu nie sprawdzi się w przypadku wywarów wegetariańskich. Działanie octu opiera się na uwalnianiu smaku mięsa, więc w przypadku zup bezmięsnych lepiej postawić na inne przyprawy i dodatki, takie jak suszone grzyby czy sos sojowy.

To jest ważne podczas gotowania rosołu

Trik z octem zadziała najlepiej, gdy postawimy na odpowiednie mięso. Powinno być przede wszystkim świeże, jak najlepszej jakości i różnorodne, koniecznie z kośćmi, co wzbogaca smak wywaru. Warzywa, takie jak marchew, seler i pietruszka, dodają aromatu i słodyczy.

Bardzo ważny jest też czas, który potrzebny jest do przygotowania rosołu. Wymaga on długiego, powolnego gotowania na małym ogniu, co pozwala na pełne uwolnienie smaków. Zbyt szybkie gotowanie może sprawić, że zupa stanie się mętna i straci na klarowności. Aby podkreślić smak rosołu, potrzebne są też przyprawy. Niektórzy stawiają tylko na sól i pieprz, ale można dodać także ziele angielskie czy liście laurowe. Zawsze sprawdzą się świeże zioła jak lubczyk, koperek czy natka pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody