Wlej łyżeczkę do rosołu. Będzie klarowny jak nigdy wcześniej i wydobędziesz pełnię smaku z mięsa

Choć każdy z nas gotuje rosół nieco inaczej, to cel jest zawsze ten sam. Zależy nam, by zupa była pyszna, aromatyczna i klarowna. Może to ułatwić jeden dodatek, o którym warto pamiętać już na początku przygotowywania.

Sposób na klarowny rosółSposób na klarowny rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI
Dorota Gepert

Rosół to jedna z najbardziej klasycznych zup, która gotowana jest od pokoleń. Często przygotowujemy ją tak samo, jak robiła to mama i babcia. W wielu domach ten trik był znany, często wspominają o nim też szefowie kuchni. Chodzi o dodanie octu na początku gotowania zupy. Potrafi on wydobyć głębię smaku mięsa, co sprawia, że rosół jest bardziej klarowny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Po co dodawać ocet do rosołu?

Jak działa ocet? Dzięki niemu szybciej rozpuszczane są tkanki łączne i chrzęstne w mięsie. To sprawia, że smak mięsa jest bardziej intensywny. Wystarczy 1-2 łyżki octu na garnek rosołu, aby uzyskać taki efekt. Ważne jest, aby dodać go na początku gotowania, co pozwala na pełne uwolnienie smaków. Nie ma znaczenia, czy wybierzesz ocet jabłkowy, ryżowy czy spirytusowy. Każdy z nich, dzięki zawartości kwasu, podkreśli smak mięsa. Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością, ponieważ nadmiar octu może sprawić, że rosół stanie się kwaśny.

Ważne!

Dodatek octu nie sprawdzi się w przypadku wywarów wegetariańskich. Działanie octu opiera się na uwalnianiu smaku mięsa, więc w przypadku zup bezmięsnych lepiej postawić na inne przyprawy i dodatki, takie jak suszone grzyby czy sos sojowy.

To jest ważne podczas gotowania rosołu

Trik z octem zadziała najlepiej, gdy postawimy na odpowiednie mięso. Powinno być przede wszystkim świeże, jak najlepszej jakości i różnorodne, koniecznie z kośćmi, co wzbogaca smak wywaru. Warzywa, takie jak marchew, seler i pietruszka, dodają aromatu i słodyczy.

Bardzo ważny jest też czas, który potrzebny jest do przygotowania rosołu. Wymaga on długiego, powolnego gotowania na małym ogniu, co pozwala na pełne uwolnienie smaków. Zbyt szybkie gotowanie może sprawić, że zupa stanie się mętna i straci na klarowności. Aby podkreślić smak rosołu, potrzebne są też przyprawy. Niektórzy stawiają tylko na sól i pieprz, ale można dodać także ziele angielskie czy liście laurowe. Zawsze sprawdzą się świeże zioła jak lubczyk, koperek czy natka pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe