Wlej łyżeczkę do rosołu. Będzie klarowny jak nigdy wcześniej i wydobędziesz pełnię smaku z mięsa

Choć każdy z nas gotuje rosół nieco inaczej, to cel jest zawsze ten sam. Zależy nam, by zupa była pyszna, aromatyczna i klarowna. Może to ułatwić jeden dodatek, o którym warto pamiętać już na początku przygotowywania.

Sposób na klarowny rosółSposób na klarowny rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI
Dorota Gepert

Rosół to jedna z najbardziej klasycznych zup, która gotowana jest od pokoleń. Często przygotowujemy ją tak samo, jak robiła to mama i babcia. W wielu domach ten trik był znany, często wspominają o nim też szefowie kuchni. Chodzi o dodanie octu na początku gotowania zupy. Potrafi on wydobyć głębię smaku mięsa, co sprawia, że rosół jest bardziej klarowny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Po co dodawać ocet do rosołu?

Jak działa ocet? Dzięki niemu szybciej rozpuszczane są tkanki łączne i chrzęstne w mięsie. To sprawia, że smak mięsa jest bardziej intensywny. Wystarczy 1-2 łyżki octu na garnek rosołu, aby uzyskać taki efekt. Ważne jest, aby dodać go na początku gotowania, co pozwala na pełne uwolnienie smaków. Nie ma znaczenia, czy wybierzesz ocet jabłkowy, ryżowy czy spirytusowy. Każdy z nich, dzięki zawartości kwasu, podkreśli smak mięsa. Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością, ponieważ nadmiar octu może sprawić, że rosół stanie się kwaśny.

Ważne!

Dodatek octu nie sprawdzi się w przypadku wywarów wegetariańskich. Działanie octu opiera się na uwalnianiu smaku mięsa, więc w przypadku zup bezmięsnych lepiej postawić na inne przyprawy i dodatki, takie jak suszone grzyby czy sos sojowy.

To jest ważne podczas gotowania rosołu

Trik z octem zadziała najlepiej, gdy postawimy na odpowiednie mięso. Powinno być przede wszystkim świeże, jak najlepszej jakości i różnorodne, koniecznie z kośćmi, co wzbogaca smak wywaru. Warzywa, takie jak marchew, seler i pietruszka, dodają aromatu i słodyczy.

Bardzo ważny jest też czas, który potrzebny jest do przygotowania rosołu. Wymaga on długiego, powolnego gotowania na małym ogniu, co pozwala na pełne uwolnienie smaków. Zbyt szybkie gotowanie może sprawić, że zupa stanie się mętna i straci na klarowności. Aby podkreślić smak rosołu, potrzebne są też przyprawy. Niektórzy stawiają tylko na sól i pieprz, ale można dodać także ziele angielskie czy liście laurowe. Zawsze sprawdzą się świeże zioła jak lubczyk, koperek czy natka pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀