Robię latem do słoiczków i nie muszę kupować w sklepie. Moje dziecko woli domowy keczup
To nie jest łatwe, żeby zrobić taki keczup, który będzie smakował lepiej niż ze sklepu. Często okazuje się, że chociaż domowe przetwory są o wiele zdrowsze, dzieciaki niechętnie po nie sięgają. Z tym przepisem będzie inaczej, a keczup w plastikowej butelce nareszcie pójdzie w odstawkę.
Mamy szczyt sezonu na pomidory i, nawet jeśli nie posiadasz własnego ogrodu, możesz kupić pełne smaku owoce za niską cenę. Na keczup czy przecier pomidorowy najlepsze są takie z dużą ilością miąższu i niewielką zawartością wody, na przykład limo, malinowe lub bawole serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Domowy keczup bez octu
Jesteśmy przyzwyczajeni do słodko-kwaśnego smaku keczupu. Aby osiągnąć podobny rezultat bez dodatku octu, wystarczy sięgnąć po jabłka o bardziej kwaśnym smaku, takie jak szara reneta – dzięki nim domowy keczup nabiera pożądanego smaku, a przy okazji także gęstej struktury. Słodycz wynika z naturalnych cukrów i dodatku miodu.
Przepis na domowy keczup
Jeśli chcesz zrobić pikantny sosik, dodaj 1–2 papryczki chili i gotuj razem z pomidorami już od samego początku. Pomidory możesz wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Skórek i twardych przypraw pozbędziesz się na etapie przecierania keczupu.
Składniki:
- 3 kg mięsistych pomidorów,
- 0,5 kg kwaśnych jabłek,
- 1 łyżka goździków,
- 3–4 liście laurowe,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 3 czerwone papryki,
- 2 duże cebule,
- 3 łyżki oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- po 1 łyżce suszonych ziół: bazylii i oregano,
- 2 łyżki miodu,
- sól i pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, pokrój na kawałki i wrzuć razem ze skórką do garnka z grubym dnem.
- Dodaj obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Wrzuć goździki, kilka liści laurowych i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.
- W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza wstaw do pieczenia paprykę – wcześniej tylko pokrój ją na ćwiartki i wytnij nasiona. Gdy zacznie się przypiekać, wyjmij ją z piekarnika. Po przestudzeniu obierz ze skórki i wrzuć do garnka z pomidorami.
- Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż posiekaną cebulę. Zeszkloną również dodaj do garnka, wrzuć także przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone zioła. Wszystko razem podgrzewaj do momentu, aż pomidory się rozpadną.
- Następnie przetrzyj całą zawartość garnka przez sito. Skórki i twarde przyprawy wyrzuć, a przecier z powrotem przełóż do garnka.
- Dodaj miód, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Gorący keczup przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Mocno zakręć nakrętki.
- Pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku.