Keczupu nie robię z pomidorów czy cukinii. Z innego warzywa jest jeszcze lepszy
Damian z Kuchni do Kuchni w jednym z ostatnich materiałów na YouTubie pokazuje, jak w prosty sposób zrobić pyszny keczup z popularnych warzyw korzeniowych. Jego przetwory wyglądają nadzwyczaj apetycznie, a że jestem wielką fanką tych warzyw w każdej możliwej postaci, już wiem, że w tym roku nie zrobię tradycyjnego keczupu.
Zrobienie keczupu z buraków nie jest trudne, ale wymaga czasu. Najlepiej zarezerwować sobie na to jeden wolny dzień i od razu przygotować większą ilość słoików. Damian przeznacza na keczup dwa kilogramy buraków i widać, że wychodzi mu ok. 10 słoików. Ważne jest, aby przed pieczeniem nie obierać warzyw ani nie odcinać z nich końcówek – dzięki temu soki nie znajdą ujścia i zostaną w środku buraków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego
Damian pasteryzuje słoiki w 3 sekundy
Słoiki z keczupem możesz pasteryzować tradycyjnie – przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni Celsjusza lub w garnku z gotującą się wodą. Damian jednak robi to inaczej. Do keczupu dodaje niepełną łyżkę spirytusu – wlewa na wierzch i podpala zapalniczką. Szybko zakręca słoik nakrętką i gotowe. Na nagraniu z YouTube'a faktycznie słychać charakterystyczny dźwięk zassanego wieczka.
Jak Damian robi keczup z buraków?
Damian (Kuchnia od kuchni) doprawia keczup tylko cukrem i solą, ponieważ jego rodzina woli łagodniejszą wersję. Sam jednak mówi, że świetnym dodatkiem byłby pieprz ziołowy czy szczypta ostrej papryki.
Składniki:
- 2 kg buraki
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule,
- 1 łyżka oliwy,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- 6 łyżek cukru,
- 3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Umyj buraki i ułóż w całości (razem ze skórką i korzeniem) w naczyniu żaroodpornym, wlej szklankę wody i przykryj pokrywką. Paprykę ułóż w osobnym naczyniu bez pokrywki. Obydwa wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz do momentu, aż warzywa będą miękkie – papryka potrzebuje mniej czasu, buraki ok. 60 minut.
- W garnku podsmaż posiekaną cebulę na łyżce oliwy. Do podsmażonej cebuli dodaj upieczone warzywa (obrane ze skórki i pokrojone na kawałki). Wlej pół szklanki wody.
- Po chwili dodaj pół szklanki octu. Gotuj przez kolejnych kilka minut, po czym zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego.
- Odstaw garnek na kuchenkę i podgrzewaj na wolnym ogniu. Dopraw cukrem i solą, wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie wszystko przetrzyj przez sitko.
- Gotowy keczup przełóż do czystych słoików i zakręć wieczka.