Keczupu nie robię z pomidorów czy cukinii. Z innego warzywa jest jeszcze lepszy

Damian z Kuchni do Kuchni w jednym z ostatnich materiałów na YouTubie pokazuje, jak w prosty sposób zrobić pyszny keczup z popularnych warzyw korzeniowych. Jego przetwory wyglądają nadzwyczaj apetycznie, a że jestem wielką fanką tych warzyw w każdej możliwej postaci, już wiem, że w tym roku nie zrobię tradycyjnego keczupu.

Ustaw w spiżarce obok innych keczupówUstaw w spiżarce obok innych keczupów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Zrobienie keczupu z buraków nie jest trudne, ale wymaga czasu. Najlepiej zarezerwować sobie na to jeden wolny dzień i od razu przygotować większą ilość słoików. Damian przeznacza na keczup dwa kilogramy buraków i widać, że wychodzi mu ok. 10 słoików. Ważne jest, aby przed pieczeniem nie obierać warzyw ani nie odcinać z nich końcówek – dzięki temu soki nie znajdą ujścia i zostaną w środku buraków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Damian pasteryzuje słoiki w 3 sekundy

Słoiki z keczupem możesz pasteryzować tradycyjnie – przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni Celsjusza lub w garnku z gotującą się wodą. Damian jednak robi to inaczej. Do keczupu dodaje niepełną łyżkę spirytusu – wlewa na wierzch i podpala zapalniczką. Szybko zakręca słoik nakrętką i gotowe. Na nagraniu z YouTube'a faktycznie słychać charakterystyczny dźwięk zassanego wieczka.

Jak Damian robi keczup z buraków?

Damian (Kuchnia od kuchni) doprawia keczup tylko cukrem i solą, ponieważ jego rodzina woli łagodniejszą wersję. Sam jednak mówi, że świetnym dodatkiem byłby pieprz ziołowy czy szczypta ostrej papryki.

Składniki:

  • 2 kg buraki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Umyj buraki i ułóż w całości (razem ze skórką i korzeniem) w naczyniu żaroodpornym, wlej szklankę wody i przykryj pokrywką. Paprykę ułóż w osobnym naczyniu bez pokrywki. Obydwa wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz do momentu, aż warzywa będą miękkie – papryka potrzebuje mniej czasu, buraki ok. 60 minut.
  2. W garnku podsmaż posiekaną cebulę na łyżce oliwy. Do podsmażonej cebuli dodaj upieczone warzywa (obrane ze skórki i pokrojone na kawałki). Wlej pół szklanki wody.
  3. Po chwili dodaj pół szklanki octu. Gotuj przez kolejnych kilka minut, po czym zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego.
  4. Odstaw garnek na kuchenkę i podgrzewaj na wolnym ogniu. Dopraw cukrem i solą, wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie wszystko przetrzyj przez sitko.
  5. Gotowy keczup przełóż do czystych słoików i zakręć wieczka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯