Keczupu nie robię z pomidorów czy cukinii. Z innego warzywa jest jeszcze lepszy

Damian z Kuchni do Kuchni w jednym z ostatnich materiałów na YouTubie pokazuje, jak w prosty sposób zrobić pyszny keczup z popularnych warzyw korzeniowych. Jego przetwory wyglądają nadzwyczaj apetycznie, a że jestem wielką fanką tych warzyw w każdej możliwej postaci, już wiem, że w tym roku nie zrobię tradycyjnego keczupu.

Ustaw w spiżarce obok innych keczupówUstaw w spiżarce obok innych keczupów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Zrobienie keczupu z buraków nie jest trudne, ale wymaga czasu. Najlepiej zarezerwować sobie na to jeden wolny dzień i od razu przygotować większą ilość słoików. Damian przeznacza na keczup dwa kilogramy buraków i widać, że wychodzi mu ok. 10 słoików. Ważne jest, aby przed pieczeniem nie obierać warzyw ani nie odcinać z nich końcówek – dzięki temu soki nie znajdą ujścia i zostaną w środku buraków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Damian pasteryzuje słoiki w 3 sekundy

Słoiki z keczupem możesz pasteryzować tradycyjnie – przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni Celsjusza lub w garnku z gotującą się wodą. Damian jednak robi to inaczej. Do keczupu dodaje niepełną łyżkę spirytusu – wlewa na wierzch i podpala zapalniczką. Szybko zakręca słoik nakrętką i gotowe. Na nagraniu z YouTube'a faktycznie słychać charakterystyczny dźwięk zassanego wieczka.

Jak Damian robi keczup z buraków?

Damian (Kuchnia od kuchni) doprawia keczup tylko cukrem i solą, ponieważ jego rodzina woli łagodniejszą wersję. Sam jednak mówi, że świetnym dodatkiem byłby pieprz ziołowy czy szczypta ostrej papryki.

Składniki:

  • 2 kg buraki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Umyj buraki i ułóż w całości (razem ze skórką i korzeniem) w naczyniu żaroodpornym, wlej szklankę wody i przykryj pokrywką. Paprykę ułóż w osobnym naczyniu bez pokrywki. Obydwa wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz do momentu, aż warzywa będą miękkie – papryka potrzebuje mniej czasu, buraki ok. 60 minut.
  2. W garnku podsmaż posiekaną cebulę na łyżce oliwy. Do podsmażonej cebuli dodaj upieczone warzywa (obrane ze skórki i pokrojone na kawałki). Wlej pół szklanki wody.
  3. Po chwili dodaj pół szklanki octu. Gotuj przez kolejnych kilka minut, po czym zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego.
  4. Odstaw garnek na kuchenkę i podgrzewaj na wolnym ogniu. Dopraw cukrem i solą, wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie wszystko przetrzyj przez sitko.
  5. Gotowy keczup przełóż do czystych słoików i zakręć wieczka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy