Te produkty jedz dopiero następnego dnia. Specjalista tłumaczy, dlaczego to takie ważne

Te produkty najlepiej jest jeść schłodzone
Te produkty najlepiej jest jeść schłodzone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.04.2024 18:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ugotowane i schłodzone ziemniaki, kasza czy ryż mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie organizmu. Mimo że ostatnimi czasy węglowodany mają złą prasę, dietetyk dr Bartek Kulczyński wyjaśnia w nagraniu opublikowanym na YouTubie, dlaczego warto spojrzeć na nie przychylnym okiem.

Dietetyk dr Bartek Kulczyński publikuje na YouTubie materiały, w których wyjaśnia, jak to, co spożywamy, wpływa na nasze zdrowie. W jednym z ostatnio udostępnionych filmików wytłumaczył, dlaczego niektóre produkty, będące źródłami węglowodanów, warto jeść dobrze schłodzone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrobia a skrobia oporna. Dlaczego makaron, ziemniaki czy ryż warto jeść schłodzone?

Węglowodany mają ostatnio bardzo złą prasę. W tym kontekście dr Bartek Kulczyński zaznacza, że węglowodany to bardzo szeroka grupa związków, które różnią się miedzy sobą w kilku aspektach. Specjalista dodaje, że węglowodany mogą być sprzymierzeńcami dla organizmu, zwłaszcza kilka produktów, które po obróbce cieplnej zostaną schłodzone.

- Produkty takie jak ziemniaki, kasza, ryż czy makaron zawierają wysokie ilości węglowodanów w postaci zwykłej skrobi. Po ich spożyciu skrobia ta zostaje strawiona do cukrów prostych, a konkretnie do glukozy. Efektem tego jest wzrost stężenia cukru we krwi - wyjaśnia dr Kulczyński na YouTubie. - Oczywiście to, na ile jest on znaczący, zależy od wielu różnych czynników, w tym naszego ogólnego stanu zdrowia, porcji produktów węglowodanowych, którą spożyliśmy, jak również innych produktów, które im towarzyszyły w danym posiłu - dodaje ekspert.

Jak podkreśla dr Bartek Kulczyński, wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku jest normalnym zjawiskiem, jednak nadmiar produktów w diecie, które wywołują duże skoki stężenia glukozy we krwi, nie sprzyja zdrowiu. W wymienionych wyżej produktach, po ugotowaniu i długotrwałym schładzaniu, skrobia przekształca się w tzw. skrobię oporną (zretrogradowaną), czyli odporną na działanie enzymów trawiennych znajdujących się w układzie pokarmowym człowieka.

- W konsekwencji taka skrobia nie jest trawiona i w związku z tym nie powstaje z niej czysta glukoza, która następnie, przedostając się do krwiobiegu, mogłaby podnieść poziom cukru we krwi - tłumaczy dietetyk.
Schłodzone ziemniaki są źródłem skrobi opornej
Schłodzone ziemniaki są źródłem skrobi opornej© Pixabay

Właściwości zdrowotne skrobi opornej. Dietetyk wyjaśnia

Specjalista, powołując się na fachową literaturę, wskazuje, że skrobia oporna nie jest wchłaniana w jelicie cienkim, a więc w postaci niezmienionej trafia do jelita grubego. Dla zamieszkujących w nim bakterii skrobia oporna stanowi cenną odżywkę - karmiąc się nią, przeprowadzają proces fermentacji, w wyniku której powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym m.in. wyjątkowo cenny kwas masłowy.

- Nasze ciało wykorzystuje kwas masłowy do regeneracji błony śluzowej jelit, jak również bierze on udział w produkcji śluzu jelitowego. W ten sposób kwas masłowy zapewnia prawidłową kondycję jelit - wyjaśnia dr Kulczyński.

Skrobia oporna, poprzez udział w produkcji kwasu masłowego, działa profilaktycznie w kontekście raka jelita grubego. Ponadto, jak dodaje dietetyk, kwas masłowy powstały ze skrobi opornej obniża pH w naszych jelitach, a to sprzyja wchłanianiu składników mineralnych z żywności. Skrobia oporna ma również działanie prebiotyczne, a więc przyczynia się do rozwoju korzystnej dla zdrowia flory bakteryjnej jelit oraz poprawia zdrowie metaboliczne.

Jak przygotować produkty, by były źródłem skrobi opornej?

W pierwszym kroku kaszę, makaron, ryż czy ziemniaki należy ugotować, a następnie odcedzić i odstawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Schłodzony produkt należy umieścić w lodówce na co najmniej 1-3 godziny, a najlepiej na całą dobę. Po tym czasie można z nich przygotować dowolne danie (dietetyk dzieli się dwoma przepisami w wideo). Innymi źródłami skrobi opornej są niedojrzałe banany, czerstwe pieczywo oraz świeżo ugotowane nasiona roślin strączkowych - fasoli, grochu, ciecierzycy czy soczewicy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także