Zielony dodatek, który podkręci smak rosołu. Nie chodzi o pietruszkę czy lubczyk

Rosół to klasyczne danie, które gości na stołach w wielu polskich domach, szczególnie w niedziele i święta. Tradycyjnie wzbogacany jest pietruszką, lubczykiem i innymi ziołami. Jednak istnieje jeden zielony dodatek, który może całkowicie odmienić smak rosołu – rozmaryn. W tym artykule dowiesz się, jak dodać rozmaryn do rosołu, aby podkręcić jego smak i nadać mu wyjątkowego aromatu.

Gotowanie rosołuGotowanie rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rozmaryn to zioło o intensywnym, nieco sosnowym aromacie, które doskonale komponuje się z wyrazistymi potrawami. Dodanie rozmarynu do rosołu wprowadza nowy, nieoczywisty smak, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Rozmaryn jest również bogaty w przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwbakteryjne, co czyni go nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do zupy.

Jakie składniki do rosołu?

Żeby uzyskać oczekiwany efekt i klasyczny smak rosołu, warto kierować się odpowiednimi proporcjami. Tak jak zbyt duża ilość marchewki może sprawić, że rosół będzie za słodki, tak zbyt duża ilość rozmarynu może sprawić, że nie będzie przypominać w smaku lubianej przez niemal wszystkich wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Składniki:

  • Kurczak (najlepiej wiejski, o wadze około 1,5 kg) lub mieszanka kurczaka i wołowiny,
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • por (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprz czarny
  • sól do smaku
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • natka pietruszki (do dekoracji)

Jak ugotować rosół z rozmarynem?

Wbrew pozorom przygotowanie rosołu z rozmarynem jest równie proste, jak przygotowanie tradycyjnej wersji tej zupy. Oto przepis krok po kroku.

  1. Przygotowanie składników: Kurczaka dokładnie umyj i podziel na części. Możesz również użyć kawałków wołowiny dla głębszego smaku. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę przekrój na pół i opal nad ogniem lub na suchej patelni, aż zyska ciemnobrązowy kolor.
  2. Gotowanie rosołu: W dużym garnku umieść kurczaka (i wołowinę, jeśli używasz), zalej zimną wodą, tak aby mięso było całkowicie zanurzone. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i zbieraj szumowiny, które będą się pojawiały na powierzchni. Dodaj marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól, a także gałązki rozmarynu. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przez około 3-4 godziny. Ważne jest, aby rosół tylko lekko się gotował, nie wrzał.
  3. Serwowanie: Po ugotowaniu przecedź rosół przez sitko, aby był klarowny. Mięso i warzywa można wykorzystać jako dodatek do rosołu lub do innych potraw. Podawaj rosół gorący, posypany posiekaną natką pietruszki.

Dodanie rozmarynu do rosołu to prosty sposób na wzbogacenie smaku tej tradycyjnej zupy. Rozmaryn nadaje zupie wyjątkowy aromat i głębię, czyniąc ją jeszcze bardziej apetyczną. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo można odmienić smak klasycznego rosołu, wprowadzając do niego jeden nieoczywisty składnik. Twoja rodzina i goście na pewno będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇