Rewolucyjny bigos bez kapusty. Prosty, a genialny
24.08.2024 13:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bigos bez kapusty to proste danie jednogarnkowe, a także doskonały sposób na wykorzystanie dużej, przejrzałej już cukinii, dla której trudno znaleźć zastosowanie. To właśnie cukinia stanowi bazę tego dania. I wierzcie lub nie - sprawdza się w tej roli fenomenalnie.
Bigos bez kapusty jest pełen aromatycznych dodatków, w tym smażonej kiełbasy, duszonych warzyw i leśnych grzybów. Brak w nim, jak nazwa wskazuje, kapusty, niemniej cukinia rekompensuje nam jej absencję i sprawia, że danie wchodzi na zupełnie inny poziom. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bigos bez kapusty. Twoja rodzina pokocha to jednogarnkowe danie na bazie cukinii
Na liście składników na bigos bez kapusty znajdziesz czubrycę czerwoną. To pochodząca z Bałkanów mieszanka przyprawowa, której skład różnić się może od regionu oraz gustu kulinarnego gotujących. Bazą czubrycy czerwonej jest cząber górski, który nierzadko występuje w towarzystwie papryki chili, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, czosnku, cukru i soli. Ponadto w skład czubrycy czerwonej bardzo często wchodzą: rozmaryn, majeranek, bazylia, suszona cebula oraz suszone pomidory. Jeśli więc nie posiadasz czubrycy czerwonej w domu, bez problemu przygotujesz ją, mieszając ulubione przyprawy.
Przyrządzając bigos bez kapusty, szczególną uwagę zwrócić należy na cukinię, bo to ona stanowi główny składnik dania. Jeśli dysponujesz młodymi okazami, nie musisz cukinii obierać ani wydrążać środka. Nieco inaczej jest z cukinią, która jest już przejrzała. Jeśli jej skórka jest twarda, lepiej będzie się jej pozbyć, podobnie jest z gniazdami nasiennymi.
Bigos z cukinii. Przepis
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g kiełbaski,
- 200 g karkówki,
- kilka suszonych grzybów,
- 400 g pomidorów,
- 1 duża marchewka,
- 1 łyżka czubrycy czerwonej,
- pieprz młotkowany z kolendrą.
- cukier i sól do smaku,
- natka pietruszki,
- smalec lub olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
- Grzyby namocz dzień wcześniej.
- Kiełbasę pokrój w plasterki, a karkówkę w średnią kostkę. W garnku rozgrzej tłuszcz i smaż mięso, aż będzie rumiane.
- Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek drobno posiekany. Zamieszaj i przykryj, by całość lekko się poddusiła.
- Marchewkę zetrzyj na grubym oku, namoczone suszone grzyby posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę (uprzednio możesz zdjąć z nich skórkę).
- Warzywa i grzyby dodaj do mięsa, zamieszaj i przykryj. Duś na małym ogniu.
- Cukinię umyj i pokrój w większą kostkę, a następnie dodaj ją do pozostałych składników.
- Dopraw zawartość garnka czubrycą czerwoną, pieprzem młotkowanym z kolendrą, solą i cukrem.
- Duś całość do miękkości mięsa.
- Gotowe danie serwuj ze świeżo posiekaną natką pietruszki w towarzystwie pieczywa.