Rewolucyjny bigos bez kapusty. Prosty, a genialny

Bigos bez kapusty to proste danie jednogarnkowe, a także doskonały sposób na wykorzystanie dużej, przejrzałej już cukinii, dla której trudno znaleźć zastosowanie. To właśnie cukinia stanowi bazę tego dania. I wierzcie lub nie - sprawdza się w tej roli fenomenalnie.

Bigos bez kapusty smakuje doskonale Bigos bez kapusty smakuje doskonale
Źródło zdjęć: © Canva | Juan Moyano

Bigos bez kapusty jest pełen aromatycznych dodatków, w tym smażonej kiełbasy, duszonych warzyw i leśnych grzybów. Brak w nim, jak nazwa wskazuje, kapusty, niemniej cukinia rekompensuje nam jej absencję i sprawia, że danie wchodzi na zupełnie inny poziom. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Bigos bez kapusty. Twoja rodzina pokocha to jednogarnkowe danie na bazie cukinii

Na liście składników na bigos bez kapusty znajdziesz czubrycę czerwoną. To pochodząca z Bałkanów mieszanka przyprawowa, której skład różnić się może od regionu oraz gustu kulinarnego gotujących. Bazą czubrycy czerwonej jest cząber górski, który nierzadko występuje w towarzystwie papryki chili, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, czosnku, cukru i soli. Ponadto w skład czubrycy czerwonej bardzo często wchodzą: rozmaryn, majeranek, bazylia, suszona cebula oraz suszone pomidory. Jeśli więc nie posiadasz czubrycy czerwonej w domu, bez problemu przygotujesz ją, mieszając ulubione przyprawy.

Przyrządzając bigos bez kapusty, szczególną uwagę zwrócić należy na cukinię, bo to ona stanowi główny składnik dania. Jeśli dysponujesz młodymi okazami, nie musisz cukinii obierać ani wydrążać środka. Nieco inaczej jest z cukinią, która jest już przejrzała. Jeśli jej skórka jest twarda, lepiej będzie się jej pozbyć, podobnie jest z gniazdami nasiennymi.

Bigos z cukinii to doskonałe jednogarnkowe danie
Bigos z cukinii to doskonałe jednogarnkowe danie © Canva | zoranm

Bigos z cukinii. Przepis

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g kiełbaski,
  • 200 g karkówki,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 400 g pomidorów,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej,
  • pieprz młotkowany z kolendrą.
  • cukier i sól do smaku,
  • natka pietruszki,
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz dzień wcześniej.
  2. Kiełbasę pokrój w plasterki, a karkówkę w średnią kostkę. W garnku rozgrzej tłuszcz i smaż mięso, aż będzie rumiane.
  3. Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek drobno posiekany. Zamieszaj i przykryj, by całość lekko się poddusiła.
  4. Marchewkę zetrzyj na grubym oku, namoczone suszone grzyby posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę (uprzednio możesz zdjąć z nich skórkę).
  5. Warzywa i grzyby dodaj do mięsa, zamieszaj i przykryj. Duś na małym ogniu.
  6. Cukinię umyj i pokrój w większą kostkę, a następnie dodaj ją do pozostałych składników.
  7. Dopraw zawartość garnka czubrycą czerwoną, pieprzem młotkowanym z kolendrą, solą i cukrem.
  8. Duś całość do miękkości mięsa.
  9. Gotowe danie serwuj ze świeżo posiekaną natką pietruszki w towarzystwie pieczywa.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟