Wycinam krążki i zapiekam z suszonymi pomidorami. Najlepszy sposób na dużą cukinię
Zamiast cebulowych robię krążki cukiniowe, jednak nie smażę ich w panierce, a serwuje w dużo smaczniejszym wydaniu. Dzięki temu przeobrażają się z imprezowej przekąski w danie, które zaserwować można nawet podczas uroczystego obiadu. Łap przepis.
23.08.2024 11:23
Cukiniowe krążki to idealny sposób na wykorzystanie dużej cukinii, która ma zwykle na tyle przerośnięte gniazda nasienne, że trudno znaleźć dla niej zastosowanie. Z dużej cukinii łatwiej jest wyciąć krążki, które później wystarczy owinąć smakowitościami i zapiec.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z dużej cukinii? Postaw na cukiniowe krążki
Duża cukinia potrzebuje specjalnego traktowania. Nie ma tak miękkiej skórki jak młoda, a jej gniazdo nasienne jest zwykle tak rozrośnięte, że nie wiadomo tak naprawdę, co zrobić z tym fantem. Dlatego przepis na krążki cukiniowe jest tak wyjątkowy - nie dość, że dzięki niemu znajdziesz rozwiązanie dla dużej cukinii, to także przygotujesz danie godne mistrzowskiej kuchni.
Chcąc pomóc sobie wyciąć idealne krążki, możesz użyć kieliszka lub literatki - w zależności od tego, z jak dużą cukinią pracujesz. Niemniej pamiętaj, że każdy krążek będzie owinięty plastrem dojrzewającej szynki, więc to, czy kształt będzie idealny, nie jest aż tak kluczowe.
Cukiniowe krążki z szynką, serem i suszonymi pomidorami. Przepis
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 10-20 plasterków szynki dojrzewającej (w zależności od liczby krążków),
- 100-200 g sera żółtego,
- 50-100 g suszonych pomidorów,
- sól i pieprz,
- świeża natka pietruszki,
- sos czosnkowy lub bbq do podania.
Przygotowanie:
- Cukinię umyj i pokrój w grube plastry (możesz ją wcześniej obrać, jeśli skórka jest już za twarda).
- Z plastrów wytnij w gniazda nasienne.
- Ser żółty zetrzyj na tarce. a suszone pomidory posiekaj.
- Ser żółty i suszone pomidory ułóż na pierścieniach z cukinii, dociskając delikatnie, by dodatki przekleiły się do cukinii.
- Każdy pierścień z cukinii owiń plastrem szynki długodojrzewającej pod skosem.
- Krążki piecz w 200 st. C, aż szynka się przyrumieni, a warzywo lekko zmięknie.
- Tak przygotowane krążki podawaj z sosem czosnkowym lub bbq.