PrzepisObiadWycinam krążki i zapiekam z suszonymi pomidorami. Najlepszy sposób na dużą cukinię

Wycinam krążki i zapiekam z suszonymi pomidorami. Najlepszy sposób na dużą cukinię

Zamiast cebulowych robię krążki cukiniowe, jednak nie smażę ich w panierce, a serwuje w dużo smaczniejszym wydaniu. Dzięki temu przeobrażają się z imprezowej przekąski w danie, które zaserwować można nawet podczas uroczystego obiadu. Łap przepis.

Cukiniowe krążki to sposób na wykorzystanie dużej cukinii
Cukiniowe krążki to sposób na wykorzystanie dużej cukinii
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. własne

23.08.2024 11:23

Cukiniowe krążki to idealny sposób na wykorzystanie dużej cukinii, która ma zwykle na tyle przerośnięte gniazda nasienne, że trudno znaleźć dla niej zastosowanie. Z dużej cukinii łatwiej jest wyciąć krążki, które później wystarczy owinąć smakowitościami i zapiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z dużej cukinii? Postaw na cukiniowe krążki

Duża cukinia potrzebuje specjalnego traktowania. Nie ma tak miękkiej skórki jak młoda, a jej gniazdo nasienne jest zwykle tak rozrośnięte, że nie wiadomo tak naprawdę, co zrobić z tym fantem. Dlatego przepis na krążki cukiniowe jest tak wyjątkowy - nie dość, że dzięki niemu znajdziesz rozwiązanie dla dużej cukinii, to także przygotujesz danie godne mistrzowskiej kuchni.

Chcąc pomóc sobie wyciąć idealne krążki, możesz użyć kieliszka lub literatki - w zależności od tego, z jak dużą cukinią pracujesz. Niemniej pamiętaj, że każdy krążek będzie owinięty plastrem dojrzewającej szynki, więc to, czy kształt będzie idealny, nie jest aż tak kluczowe.

Krążki cukiniowe podaj z sosem bbq
Krążki cukiniowe podaj z sosem bbq© Canva | Tatiana Volgutova

Cukiniowe krążki z szynką, serem i suszonymi pomidorami. Przepis

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 10-20 plasterków szynki dojrzewającej (w zależności od liczby krążków),
  • 100-200 g sera żółtego,
  • 50-100 g suszonych pomidorów,
  • sól i pieprz,
  • świeża natka pietruszki,
  • sos czosnkowy lub bbq do podania.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj i pokrój w grube plastry (możesz ją wcześniej obrać, jeśli skórka jest już za twarda).
  2. Z plastrów wytnij w gniazda nasienne.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce. a suszone pomidory posiekaj.
  4. Ser żółty i suszone pomidory ułóż na pierścieniach z cukinii, dociskając delikatnie, by dodatki przekleiły się do cukinii.
  5. Każdy pierścień z cukinii owiń plastrem szynki długodojrzewającej pod skosem.
  6. Krążki piecz w 200 st. C, aż szynka się przyrumieni, a warzywo lekko zmięknie.
  7. Tak przygotowane krążki podawaj z sosem czosnkowym lub bbq.
Wybrane dla Ciebie