PrzepisObiadWycinam krążki i zapiekam z suszonymi pomidorami. Najlepszy sposób na dużą cukinię

Wycinam krążki i zapiekam z suszonymi pomidorami. Najlepszy sposób na dużą cukinię

Cukiniowe krążki to sposób na wykorzystanie dużej cukinii
Cukiniowe krążki to sposób na wykorzystanie dużej cukinii
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. własne

23.08.2024 11:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zamiast cebulowych robię krążki cukiniowe, jednak nie smażę ich w panierce, a serwuje w dużo smaczniejszym wydaniu. Dzięki temu przeobrażają się z imprezowej przekąski w danie, które zaserwować można nawet podczas uroczystego obiadu. Łap przepis.

Cukiniowe krążki to idealny sposób na wykorzystanie dużej cukinii, która ma zwykle na tyle przerośnięte gniazda nasienne, że trudno znaleźć dla niej zastosowanie. Z dużej cukinii łatwiej jest wyciąć krążki, które później wystarczy owinąć smakowitościami i zapiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z dużej cukinii? Postaw na cukiniowe krążki

Duża cukinia potrzebuje specjalnego traktowania. Nie ma tak miękkiej skórki jak młoda, a jej gniazdo nasienne jest zwykle tak rozrośnięte, że nie wiadomo tak naprawdę, co zrobić z tym fantem. Dlatego przepis na krążki cukiniowe jest tak wyjątkowy - nie dość, że dzięki niemu znajdziesz rozwiązanie dla dużej cukinii, to także przygotujesz danie godne mistrzowskiej kuchni.

Chcąc pomóc sobie wyciąć idealne krążki, możesz użyć kieliszka lub literatki - w zależności od tego, z jak dużą cukinią pracujesz. Niemniej pamiętaj, że każdy krążek będzie owinięty plastrem dojrzewającej szynki, więc to, czy kształt będzie idealny, nie jest aż tak kluczowe.

Krążki cukiniowe podaj z sosem bbq
Krążki cukiniowe podaj z sosem bbq© Canva | Tatiana Volgutova

Cukiniowe krążki z szynką, serem i suszonymi pomidorami. Przepis

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 10-20 plasterków szynki dojrzewającej (w zależności od liczby krążków),
  • 100-200 g sera żółtego,
  • 50-100 g suszonych pomidorów,
  • sól i pieprz,
  • świeża natka pietruszki,
  • sos czosnkowy lub bbq do podania.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj i pokrój w grube plastry (możesz ją wcześniej obrać, jeśli skórka jest już za twarda).
  2. Z plastrów wytnij w gniazda nasienne.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce. a suszone pomidory posiekaj.
  4. Ser żółty i suszone pomidory ułóż na pierścieniach z cukinii, dociskając delikatnie, by dodatki przekleiły się do cukinii.
  5. Każdy pierścień z cukinii owiń plastrem szynki długodojrzewającej pod skosem.
  6. Krążki piecz w 200 st. C, aż szynka się przyrumieni, a warzywo lekko zmięknie.
  7. Tak przygotowane krążki podawaj z sosem czosnkowym lub bbq.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także