PrzepisSłodkościJakub Kuroń cukinię zamienia w cytrynowy dżem. Smak tak dobry, że wyjadam łyżeczką ze słoika

Jakub Kuroń cukinię zamienia w cytrynowy dżem. Smak tak dobry, że wyjadam łyżeczką ze słoika

Dżem z cukinii  - Pyszności
Dżem z cukinii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2024 09:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cukinia to jedno z ulubionych warzyw początkujących ogrodników, bo niemal u każdego co roku jest wysyp sporej wielkości okazów. Jej uniwersalny smak sprawi, że zamienić ją można w wiele wytrawnych i słodkich pyszności. Jednym z przepisów, który pomoże uporać się z cukiniową klęską urodzaju, jest pyszny dżem według receptury Jacka Kuronia.

Sezon na cukinię trwa aż do końca lata, a gdy pierwsze jesienne dni nie uderzają zimnem, to do końca września można szukać okazów. Korzystając z uginających się pod ciężarem warzyw półek w sklepach i straganach na lokalnych rynkach, warto zamienić cukinie w domowe przetwory. Świetnie sprawdzi się do przygotowania ketchupu, można zrobić z niej nawet musztardę, ale Jakub Kuroń proponuje jeszcze inną wersję - cytrynowy dżem z cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dżem z cukinii z cytrynową nutą

Prosty przepis na dżem cytrynowy z cukinii to doskonały sposób na to, aby smak lata zatrzymać na dłużej w słoiczkach. Cukinia to nie tylko świetny składnik wytrawnych dań - jej delikatny smak świetnie komponuje się z cytrynami. To dżem wprost idealny do naleśników, przekładania ciast czy po prostu wyjadania łyżeczką ze słoiczka.

Dżem z cukinii  - Pyszności
Dżem z cukinii - Pyszności© Pexels | ROMAN ODINTSOV

Cytryna, a właściwie wyciśnięty z niej sok, jest tutaj tylko dodatkiem, więc nie musisz obawiać się, że dżem wyjdzie zbyt kwaśny. Wszystko równoważy cukinia oraz cukier, który warto dodawać partiami, aby dostosować poziom słodkości do własnych preferencji.

Składniki:

  • 5 kg cukinii
  • 1,5 kg cukru,
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn,

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obierz, usuń miąższ z pestkami i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Przełóż startą cukinię do dużego garnka i gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż masa będzie dość jednolita.
  3. Wyciśnij sok z trzech cytryn i dodaj go do cukinii wraz z cukrem.
  4. Gotuj całość przez około 10 minut, aż powstanie gęsty dżem.
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 10 minut.
  6. Po wystygnięciu słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dżem z cukinii Jakuba Kuronia to pyszny strzał w dziesiątkę. Warto przygotować przynajmniej kilka słoiczków. Smacznego!

Jak pasteryzować dżem?

W przypadku domowych przetworów, takich jak dżemy, konfitury czy kompoty, pasteryzacja jest niezbędna, aby zapobiec rozwojowi bakterii i pleśni.

Poznaj genialną metodę pasteryzacji słoików
Poznaj genialną metodę pasteryzacji słoików© Adobe Stock

Umieść słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Zalej je gorącą wodą tak, aby sięgała co najmniej do 2/3 wysokości słoika, ale nie dotykała jego zakrętki. Gotuj przez określony czas (zwykle 10-20 minut), licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Słoiki ostrożnie wyciągnij i odstaw do góry nogami, aby wystygły.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także