Były hitem w PRL-u. Dziś trudno dostać je w sklepie

Chociaż wyglądają niepozornie, to już po pierwszym kęsie otwierają szufladkę z pysznymi wspomnieniami z dzieciństwa. Dawniej gościły niemal w każdej cukierni, jednak dziś trzeba się ich trochę naszukać. Jeśli jednak zatęskniłeś za smakiem amerykanów, przygotuj je samodzielnie w domu.

Amerykany- PysznościAmerykany- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Są takie przysmaki, na widok których od razu odżywają wspomnienia. Te duże, okrągłe ciastka, pokryte słodkim lukrem były kiedyś prawdziwym hitem. Choć dziś nieco zapomniane, wciąż mają swoich wiernych fanów, którzy chętnie po nie sięgają. Jeśli zatęsknisz za ich smakiem, przygotuj je samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Amerykany - kultowe ciasteczka sprzed lat

Na zewnątrz są delikatnie chrupiące, w środku miękkie i puszyste, obowiązkowo zwieńczone solidną warstwą słodkiego lukru. Przypominają nieco biszkopty, są jednak najczęściej znacznie większe.

Amerykany
Amerykany © Adobe Stock

Ich sekretnym składnikiem jest amoniak. Ma dość specyficzny zapach, który przy przygotowaniu bywa dla niektórych drażniący. Jeśli nie znajdziesz go w sklepie, możesz zastąpić amoniak proszkiem do pieczenia. Ten przepis to pyszny hit PRLu i lat 90.

Składniki:

Ciastka:

  •     120 g masła lub margaryny,
  •     3 jajka,
  •     1 szklanka mleka,
  •     3/4 szklanki cukru,
  •     500 g mąki pszennej,
  •     2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub amoniaku,
  •     szczypta soli.

Lukier:

  •     2,5 szklanki cukru pudru,
  •     2-3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę wraz z amoniakiem lub proszkiem do pieczenia.
  3. W osobnej misce dokładnie wymieszaj jajka z mlekiem i cukrem.
  4. Do jajek stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając.
  5. Wlej przestudzone masło i wsyp sól. Zmiksuj całość na jednolitą masę o konsystencji gęstego budyniu.
  6. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
  7. Na papierze wykładaj po dużej łyżce ciasta. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo ciastka będą rosły.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut, aż amerykany lekko się zarumienią.
  9. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na kratce.
  10. W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny (lub wodą), dodając płyn stopniowo. Mieszaj do uzyskania gładkiej, dość gęstej konsystencji.
  11. Posmaruj wierzch ostudzonych ciastek lukrem.

Kultowe ciasta amerykany są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟