Były hitem w PRL-u. Dziś trudno dostać je w sklepie

Chociaż wyglądają niepozornie, to już po pierwszym kęsie otwierają szufladkę z pysznymi wspomnieniami z dzieciństwa. Dawniej gościły niemal w każdej cukierni, jednak dziś trzeba się ich trochę naszukać. Jeśli jednak zatęskniłeś za smakiem amerykanów, przygotuj je samodzielnie w domu.

Amerykany- PysznościAmerykany- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Są takie przysmaki, na widok których od razu odżywają wspomnienia. Te duże, okrągłe ciastka, pokryte słodkim lukrem były kiedyś prawdziwym hitem. Choć dziś nieco zapomniane, wciąż mają swoich wiernych fanów, którzy chętnie po nie sięgają. Jeśli zatęsknisz za ich smakiem, przygotuj je samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Amerykany - kultowe ciasteczka sprzed lat

Na zewnątrz są delikatnie chrupiące, w środku miękkie i puszyste, obowiązkowo zwieńczone solidną warstwą słodkiego lukru. Przypominają nieco biszkopty, są jednak najczęściej znacznie większe.

Amerykany
Amerykany © Adobe Stock

Ich sekretnym składnikiem jest amoniak. Ma dość specyficzny zapach, który przy przygotowaniu bywa dla niektórych drażniący. Jeśli nie znajdziesz go w sklepie, możesz zastąpić amoniak proszkiem do pieczenia. Ten przepis to pyszny hit PRLu i lat 90.

Składniki:

Ciastka:

  •     120 g masła lub margaryny,
  •     3 jajka,
  •     1 szklanka mleka,
  •     3/4 szklanki cukru,
  •     500 g mąki pszennej,
  •     2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub amoniaku,
  •     szczypta soli.

Lukier:

  •     2,5 szklanki cukru pudru,
  •     2-3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę wraz z amoniakiem lub proszkiem do pieczenia.
  3. W osobnej misce dokładnie wymieszaj jajka z mlekiem i cukrem.
  4. Do jajek stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając.
  5. Wlej przestudzone masło i wsyp sól. Zmiksuj całość na jednolitą masę o konsystencji gęstego budyniu.
  6. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
  7. Na papierze wykładaj po dużej łyżce ciasta. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo ciastka będą rosły.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut, aż amerykany lekko się zarumienią.
  9. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na kratce.
  10. W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny (lub wodą), dodając płyn stopniowo. Mieszaj do uzyskania gładkiej, dość gęstej konsystencji.
  11. Posmaruj wierzch ostudzonych ciastek lukrem.

Kultowe ciasta amerykany są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej