Były hitem w PRL‑u. Dziś trudno dostać je w sklepie
Chociaż wyglądają niepozornie, to już po pierwszym kęsie otwierają szufladkę z pysznymi wspomnieniami z dzieciństwa. Dawniej gościły niemal w każdej cukierni, jednak dziś trzeba się ich trochę naszukać. Jeśli jednak zatęskniłeś za smakiem amerykanów, przygotuj je samodzielnie w domu.
07.08.2024 11:04
Są takie przysmaki, na widok których od razu odżywają wspomnienia. Te duże, okrągłe ciastka, pokryte słodkim lukrem były kiedyś prawdziwym hitem. Choć dziś nieco zapomniane, wciąż mają swoich wiernych fanów, którzy chętnie po nie sięgają. Jeśli zatęsknisz za ich smakiem, przygotuj je samodzielnie w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Amerykany - kultowe ciasteczka sprzed lat
Na zewnątrz są delikatnie chrupiące, w środku miękkie i puszyste, obowiązkowo zwieńczone solidną warstwą słodkiego lukru. Przypominają nieco biszkopty, są jednak najczęściej znacznie większe.
Ich sekretnym składnikiem jest amoniak. Ma dość specyficzny zapach, który przy przygotowaniu bywa dla niektórych drażniący. Jeśli nie znajdziesz go w sklepie, możesz zastąpić amoniak proszkiem do pieczenia. Ten przepis to pyszny hit PRLu i lat 90.
Składniki:
Ciastka:
- 120 g masła lub margaryny,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub amoniaku,
- szczypta soli.
Lukier:
- 2,5 szklanki cukru pudru,
- 2-3 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
- Do miski przesiej mąkę wraz z amoniakiem lub proszkiem do pieczenia.
- W osobnej misce dokładnie wymieszaj jajka z mlekiem i cukrem.
- Do jajek stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając.
- Wlej przestudzone masło i wsyp sól. Zmiksuj całość na jednolitą masę o konsystencji gęstego budyniu.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
- Na papierze wykładaj po dużej łyżce ciasta. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo ciastka będą rosły.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut, aż amerykany lekko się zarumienią.
- Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na kratce.
- W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny (lub wodą), dodając płyn stopniowo. Mieszaj do uzyskania gładkiej, dość gęstej konsystencji.
- Posmaruj wierzch ostudzonych ciastek lukrem.
Kultowe ciasta amerykany są już gotowe. Smacznego!