PrzepisCiasto bez pieczeniaTort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Kiedy krzaczki uginają się od pysznych, soczystych, pachnących owoców, warto wykorzystać ten czas w pełni. Moim ulubionym letnim smakiem jest pyszny tort z jagód i malin. Wygląda zjawiskowo!

Tort jagodowo-malinowy
Tort jagodowo-malinowy
Źródło zdjęć: © Pyszności

07.08.2024 05:58

Tort bez pieczenia wychodzi każdemu i świetnie sprawdza się w upalne dni. Orzeźwiająca, owocowa masa na spodzie z biszkoptów zastąpi tradycyjne wypieki, dodając lekkości na podwieczorek. Kiedy serwuję go mojej rodzinie i znajomym, każdy od razu prosi o porcję, nawet jeśli wcześniej deklarował, że na deser już nie ma miejsca. Patrząc na to pyszne cudo nie sposób jednak odmowić kawałka.

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia

Ten wyjątkowy tort łączy w sobie kremową konsystencję, owocową świeżość i przy tym zachwyca swoim wyglądem. Schłodzony i zaserwowany prosto z lodówki jest świetnym pomysłem na deser w wakacyjnym wydaniu.

Połączenie malin i jagód dodaje lekkości, a przy tym sprawia, że tort bez pieczenia wygląda bajecznie. Świetnie sprawdzi się na letnie świętowanie dużych i małych okazji/

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Spód: 

  • 14 okrągłych biszkoptów,
  • 60 ml wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Masa jagodowa i malinowa: 

  • 20 g żelatyny,
  • 150 ml wody,
  • 250 g jagód,
  • 300 g malin,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 6 łyżek cukru pudru.

Dodatki: 

  • maliny - do dekoracji,
  • listki mięty - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia i układam warstwę okrągłych herbatników. Cukier puder mieszam z 60 ml wody oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Powstałym ponczem nasączam biszkopty.

Spód do ciasta bez pieczenia
Spód do ciasta bez pieczenia© Pyszności

Krok 2. Do rondelka wlewam 150 ml wody i wsypuję żelatynę. Dokładnie mieszam i odstawiam, aby napęczniała.

Krok 3. W międzyczasie blenduję osobno umyte maliny i jagody. Następnie przecieram przez sitko, aby masa owocowa była gładka i pozbawiona drobnych pestek.

Przecieranie malin
Przecieranie malin© Pyszności

Krok 4. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewam, ale nie doprowadzam do zagotowania.

Podgrzana żelatyna
Podgrzana żelatyna© Pyszności

Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Osobno miksuję serek mascarpone oraz jogurt grecki i dodaję ubitą śmietankę. Łączę wszystkie składniki.

Masa śmietankowa
Masa śmietankowa© Pyszności

Krok 6. Kilka łyżek śmietankowej masy dodaję do żelatyny i mieszam. Powstały miks stopniowo dodaję do pozostałej części masy i miksuję całość. Dzielę masę na dwie części. Do jednej dodaję przetarte maliny, do drugiej jagody i miksuję.

Owocowa masa
Owocowa masa© Pyszności

Krok 7. Masę malinową przelewam na spód z biszkoptami i wstawiam do lodówki przez ok. 2 godziny, aż stężeje. Następnie wlewam masę jagodową i ponownie wstawiam do chłodzenia. Gotowy tort bez pieczenia dekoruję listkami mięty i świeżymi owocami. Smacznego!

Owocowa masa
Owocowa masa© Pyszności
Wybrane dla Ciebie