Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Kiedy krzaczki uginają się od pysznych, soczystych, pachnących owoców, warto wykorzystać ten czas w pełni. Moim ulubionym letnim smakiem jest pyszny tort z jagód i malin. Wygląda zjawiskowo!

Tort jagodowo-malinowyTort jagodowo-malinowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Tort bez pieczenia wychodzi każdemu i świetnie sprawdza się w upalne dni. Orzeźwiająca, owocowa masa na spodzie z biszkoptów zastąpi tradycyjne wypieki, dodając lekkości na podwieczorek. Kiedy serwuję go mojej rodzinie i znajomym, każdy od razu prosi o porcję, nawet jeśli wcześniej deklarował, że na deser już nie ma miejsca. Patrząc na to pyszne cudo nie sposób jednak odmowić kawałka.

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia

Ten wyjątkowy tort łączy w sobie kremową konsystencję, owocową świeżość i przy tym zachwyca swoim wyglądem. Schłodzony i zaserwowany prosto z lodówki jest świetnym pomysłem na deser w wakacyjnym wydaniu.

Połączenie malin i jagód dodaje lekkości, a przy tym sprawia, że tort bez pieczenia wygląda bajecznie. Świetnie sprawdzi się na letnie świętowanie dużych i małych okazji/

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Składniki:

Spód: 

  • 14 okrągłych biszkoptów,
  • 60 ml wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Masa jagodowa i malinowa: 

  • 20 g żelatyny,
  • 150 ml wody,
  • 250 g jagód,
  • 300 g malin,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 6 łyżek cukru pudru.

Dodatki: 

  • maliny - do dekoracji,
  • listki mięty - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia i układam warstwę okrągłych herbatników. Cukier puder mieszam z 60 ml wody oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Powstałym ponczem nasączam biszkopty.

Spód do ciasta bez pieczenia
Spód do ciasta bez pieczenia © Pyszności

Krok 2. Do rondelka wlewam 150 ml wody i wsypuję żelatynę. Dokładnie mieszam i odstawiam, aby napęczniała.

Krok 3. W międzyczasie blenduję osobno umyte maliny i jagody. Następnie przecieram przez sitko, aby masa owocowa była gładka i pozbawiona drobnych pestek.

Przecieranie malin
Przecieranie malin © Pyszności

Krok 4. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewam, ale nie doprowadzam do zagotowania.

Podgrzana żelatyna
Podgrzana żelatyna © Pyszności

Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Osobno miksuję serek mascarpone oraz jogurt grecki i dodaję ubitą śmietankę. Łączę wszystkie składniki.

Masa śmietankowa
Masa śmietankowa © Pyszności

Krok 6. Kilka łyżek śmietankowej masy dodaję do żelatyny i mieszam. Powstały miks stopniowo dodaję do pozostałej części masy i miksuję całość. Dzielę masę na dwie części. Do jednej dodaję przetarte maliny, do drugiej jagody i miksuję.

Owocowa masa
Owocowa masa © Pyszności

Krok 7. Masę malinową przelewam na spód z biszkoptami i wstawiam do lodówki przez ok. 2 godziny, aż stężeje. Następnie wlewam masę jagodową i ponownie wstawiam do chłodzenia. Gotowy tort bez pieczenia dekoruję listkami mięty i świeżymi owocami. Smacznego!

Owocowa masa
Owocowa masa © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni