Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze
07.08.2024 05:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy krzaczki uginają się od pysznych, soczystych, pachnących owoców, warto wykorzystać ten czas w pełni. Moim ulubionym letnim smakiem jest pyszny tort z jagód i malin. Wygląda zjawiskowo!
Tort bez pieczenia wychodzi każdemu i świetnie sprawdza się w upalne dni. Orzeźwiająca, owocowa masa na spodzie z biszkoptów zastąpi tradycyjne wypieki, dodając lekkości na podwieczorek. Kiedy serwuję go mojej rodzinie i znajomym, każdy od razu prosi o porcję, nawet jeśli wcześniej deklarował, że na deser już nie ma miejsca. Patrząc na to pyszne cudo nie sposób jednak odmowić kawałka.
Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia
Ten wyjątkowy tort łączy w sobie kremową konsystencję, owocową świeżość i przy tym zachwyca swoim wyglądem. Schłodzony i zaserwowany prosto z lodówki jest świetnym pomysłem na deser w wakacyjnym wydaniu.
Połączenie malin i jagód dodaje lekkości, a przy tym sprawia, że tort bez pieczenia wygląda bajecznie. Świetnie sprawdzi się na letnie świętowanie dużych i małych okazji/
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Spód:
- 14 okrągłych biszkoptów,
- 60 ml wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Masa jagodowa i malinowa:
- 20 g żelatyny,
- 150 ml wody,
- 250 g jagód,
- 300 g malin,
- 300 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 6 łyżek cukru pudru.
Dodatki:
- maliny - do dekoracji,
- listki mięty - do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia i układam warstwę okrągłych herbatników. Cukier puder mieszam z 60 ml wody oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Powstałym ponczem nasączam biszkopty.
Krok 2. Do rondelka wlewam 150 ml wody i wsypuję żelatynę. Dokładnie mieszam i odstawiam, aby napęczniała.
Krok 3. W międzyczasie blenduję osobno umyte maliny i jagody. Następnie przecieram przez sitko, aby masa owocowa była gładka i pozbawiona drobnych pestek.
Krok 4. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewam, ale nie doprowadzam do zagotowania.
Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Osobno miksuję serek mascarpone oraz jogurt grecki i dodaję ubitą śmietankę. Łączę wszystkie składniki.
Krok 6. Kilka łyżek śmietankowej masy dodaję do żelatyny i mieszam. Powstały miks stopniowo dodaję do pozostałej części masy i miksuję całość. Dzielę masę na dwie części. Do jednej dodaję przetarte maliny, do drugiej jagody i miksuję.
Krok 7. Masę malinową przelewam na spód z biszkoptami i wstawiam do lodówki przez ok. 2 godziny, aż stężeje. Następnie wlewam masę jagodową i ponownie wstawiam do chłodzenia. Gotowy tort bez pieczenia dekoruję listkami mięty i świeżymi owocami. Smacznego!