Chrupiące skrzydełka w panierce bez grama mięsa. Wegetariańska przekąska dla leniwych
Weganizm i wegetarianizm są coraz bardziej popularne zarówno w Polsce jak i na świecie. Dania z tego nurtu są niezwykle pomysłowe. Poznaliśmy na przykład genialny przepis na wegetariańskie skrzydełka.
31.12.2022 | aktual.: 20.03.2024 13:10
Zastępowanie mięsa warzywnymi produktami jest nieustannym czynnikiem zapalnym zaciętych dyskusji. Nam, mówiąc szczerze, jest totalnie wszystko jedno jaką formę przyjmują wegańskie posiłki. Kiedy z czystym sumieniem możemy przyznać, że ich smak i pomysłowość zasługują na najwyższe noty, to jest to wszystko, czego nam do szczęścia potrzeba.
Ponadto warto zauważyć, że wegetarianizm jest traktowany jak pewnego rodzaju zdrowa alternatywa. Jeśli więc mięsopodobna forma warzywnych dań zachęci nie-wegetarian do ich spróbowania, to czemu nie? Wilk syty, owca cała, bo, na przykład, wegetariańskie skrzydełka ciężko odróżnić od tych klasycznych.
Jesteś ciekawa jak się je przyrządza? Oto przepis.
Wegetariańskie skrzydełka
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 300 ml mleka ryżowego
- 250 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki wędzonej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 300 g płatków kukurydzianych
- 50 g bułki tartej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafiora umyj i osusz. Podziel go na niewielkie różyczki. Postaraj się, by były mniej więcej podobnego rozmiaru.
Do miski wlej mleko ryżowe. Oczywiście jeśli chcesz spróbować opcji wegetariańskiej, a nie wegańskiej, może to być zwykłe, krowie mleko. Jeśli jednak nie chcesz korzystać z nabiału, użyj ryżowego lub sojowego.
Do mleka wsyp mąkę i przyprawy. Jeśli chodzi o sól i pieprz, spróbuj dodać je do smaku. Po pół łyżeczki powinno starczyć. Następnie wymieszaj wszystko tak, by użyte przyprawy rozprowadziły się równomiernie, a ciasto nabrało gęstszej konsystencji. Teraz do masy dodaj jeszcze zmielone (lub chociaż drobno pokruszone) płatki owsiane i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kawałki kalafiora maczaj w cieście, a następnie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz około 20 - 25 minut. W połowie pieczenia przewróć ,,skrzydełka" na drugą stronę. Podawaj z sosem jogurtowym lub czosnkowym. Smacznego!
A na deser polecamy ciasto bez pieczenia ,,szyszkowa dama". Przepis znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.