Chrupiące skrzydełka w panierce bez grama mięsa. Wegetariańska przekąska dla leniwych

Weganizm i wegetarianizm są coraz bardziej popularne zarówno w Polsce jak i na świecie. Dania z tego nurtu są niezwykle pomysłowe. Poznaliśmy na przykład genialny przepis na wegetariańskie skrzydełka. 

ObrazekWegetariańskie skrzydełka - Pyszności; foto: Canva

Zastępowanie mięsa warzywnymi produktami jest nieustannym czynnikiem zapalnym zaciętych dyskusji. Nam, mówiąc szczerze, jest totalnie wszystko jedno jaką formę przyjmują wegańskie posiłki. Kiedy z czystym sumieniem możemy przyznać, że ich smakpomysłowość zasługują na najwyższe noty, to jest to wszystko, czego nam do szczęścia potrzeba.

Ponadto warto zauważyć, że wegetarianizm jest traktowany jak pewnego rodzaju zdrowa alternatywa. Jeśli więc mięsopodobna forma warzywnych dań zachęci nie-wegetarian do ich spróbowania, to czemu nie? Wilk syty, owca cała, bo, na przykład, wegetariańskie skrzydełka ciężko odróżnić od tych klasycznych.

Obrazek
Wegetariańskie skrzydełka - Pyszności; foto: Canva

Jesteś ciekawa jak się je przyrządza? Oto przepis.

Wegetariańskie skrzydełka

Składniki:

             
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 300 ml mleka ryżowego
  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 300 g płatków kukurydzianych
  • 50 g bułki tartej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafiora umyj i osusz. Podziel go na niewielkie różyczki. Postaraj się, by były mniej więcej podobnego rozmiaru.

Do miski wlej mleko ryżowe. Oczywiście jeśli chcesz spróbować opcji wegetariańskiej, a nie wegańskiej, może to być zwykłe, krowie mleko. Jeśli jednak nie chcesz korzystać z nabiału, użyj ryżowego lub sojowego.

Obrazek
Wegetariańskie skrzydełka - Pyszności; foto: Canva

Do mleka wsyp mąkę i przyprawy. Jeśli chodzi o sól i pieprz, spróbuj dodać je do smaku. Po pół łyżeczki powinno starczyć. Następnie wymieszaj wszystko tak, by użyte przyprawy rozprowadziły się równomiernie, a ciasto nabrało gęstszej konsystencji. Teraz do masy dodaj jeszcze zmielone (lub chociaż drobno pokruszone) płatki owsiane i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kawałki kalafiora maczaj w cieście, a następnie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz około 20 - 25 minut. W połowie pieczenia przewróć ,,skrzydełka" na drugą stronę. Podawaj z sosem jogurtowym lub czosnkowym. Smacznego!

A na deser polecamy ciasto bez pieczenia ,,szyszkowa dama". Przepis znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej