Co weekend robię pierogi à la kebab. Wszyscy chwalą farsz

W grudniu był festiwal pierogów tradycyjnych. Robiłam je z kapustą i grzybami, ruskie, a także z serem. W nowym roku postawiłam na tę potrawę w takim wydaniu, że wielu moich znajomych było zaskoczonych.

Pieczone pierogi z nadzieniem kebabowym to hitPieczone pierogi z nadzieniem kebabowym to hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi są znane i lubiane od wieków. Zawsze chętnie wracamy do tradycyjnych przepisów. Ciasto z reguły jest takie samo, ale chodzi o farsz. Ruskie, z kapustą i grzybami, z kaszą czy twarogiem - możliwości jest dużo. A wręcz wcale się one nie kończą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Pierogi czy kebab?

Pierogi inspirowane kebabem? To niezwykłe kulinarne spotkanie. Obie potrawy są bardzo znane i popularne. Pierogi od lat kojarzone są z kuchnią domową. Przepisy na nie przekazywane są często z pokolenia na pokolenie. Z kolei kebab to jedno z ulubionych dań ulicznych. Zyskał ogromną sławę kilka lat temu dzięki swojej dostępności i przystępnej cenie. Kebab pochodzi z Turcji. Tradycyjnie wygląda tak, że kawałki opiekanej baraniny zawijane są w pitę. Jednak danie ma wiele odmian i można do niego używać różnych gatunków mięs. Dodatkiem mogą być warzywa, a całość jest konkretnie doprawiona.

Idealne na imprezę

Jak połączyć pierogi z kebabem? Pitę świetnie zastąpi drożdżowe ciasto. W ten sposób powstanie typowy finger food, czyli przekąska, do zjedzenia której nie są są potrzebne ani talerzyki, ani nawet sztućce. Z kolei farsz do pierogów zawiera sporo mięsa, warzyw i orientalnych przypraw. Takie pierogi najlepsze będą w wersji pieczonej lub smażonej.

Pierogi z nadzieniem kebabowym

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka oregano.
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 250 g żółtego sera,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • przyprawa gyros, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozkrusz drożdże i wymieszaj je z cukrem i odrobiną mleka. Po 10 minutach dodaj rozpuszczone masło, resztę mleka i inne składniki na ciasto. Wyrób elastyczne ciasto, które zostaw do wyrośnięcia.
  2. Pokrój i przypraw mięso, usmaż je. Następnie usmaż pieczarki z cebulą.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki farszu i nakładaj masę na wycięte krążki ciasta. Zlepiaj brzegi pierogów.
  4. Piecz pierogi w temperaturze 200 stopni Celsjusz przez około 20-25 minut. Możesz je także usmażyć w głębokim tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej