Cały talerz znika w 3 minuty. Farsz to poezja, a panierka przyjemnie chrupie

Chociaż krokiety najczęściej kojarzą się ze świętami, to warto sięgać po nie zdecydowanie częściej. Zamiast jednak nadziewać je kapustą i grzybami, sięgnij po inny, jeszcze smaczniejszy farsz.

Krokiety według przepisu Ewy WachowiczKrokiety według przepisu Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Chrupiąca panierka, mięciutkie naleśniki i pyszny farsz ze szpinaku i sera feta to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Wie o tym Ewa Wachowicz, której przepis na krokiety nie ma sobie równych. Przygotowanie jest szybkie i proste, a same krokiety tak smaczne, że talerze zawsze wracają puste do kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Krokiety ze szpinakiem Ewy Wachowicz

Kiedy na stole pojawiają się te krokiety, wszyscy zabierają się za chrupanie. Ich wnętrze kryje w sobie kremowy farsz ze szpinaku i słonej fety, a całość otulona jest chrupiącą panierką. To idealna przekąska na każdą okazję, zarówno na obiad, kolację, jak i na imprezę.

Krokiety z ziemniaków, kapusty i mięsa mielonego na pewno posmakują całej twojej rodzinie
Krokiety z ziemniaków, kapusty i mięsa mielonego na pewno posmakują całej twojej rodzinie © Canva

Przepis na naleśniki Ewy Wachowicz jest prosty. Placki po usmażeniu są elastyczne i miękkie, dzięki czemu świetnie nadają się do zawijania. Mrożony szpinak możesz zastąpić posiekanymi i duszonymi świeżymi liśćmi.

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g sera feta,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody mineralnej,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane do posmarowania patelni.

Panierka:

  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć mrożony szpinak i duś, aż się rozmrozi.
  2. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  3. Gdy odparuje woda, dodaj pokrojony ser feta i wymieszaj.
  4. Zabiel dodatkowo śmietaną i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Do miski przesiej mąkę, wbij jajka, wlej mleko oraz wodę, dodaj sól i zmiksuj, aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe.
  6. Patelnię natłuszcz masłem i smaż naleśniki. Nie trzymaj ich za długo na patelni, aby nie były za twarde.
  7. Na naleśniki wykładaj porcje farszu, zostawiając kilka cm od brzegu bez nadzienia i zroluj, zawijając do środka boki.
  8. W jednej misce umieść rozkłócone jajka, w drugiej bułkę tartą. Panieruj naleśniki.
  9. Smaż na maśle klarowanym lub oleju, aż panierka się zarumieni.

Pyszne, chrupiące krokiety ze szpinakiem i fetą są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier