Cały talerz znika w 3 minuty. Farsz to poezja, a panierka przyjemnie chrupie
Chociaż krokiety najczęściej kojarzą się ze świętami, to warto sięgać po nie zdecydowanie częściej. Zamiast jednak nadziewać je kapustą i grzybami, sięgnij po inny, jeszcze smaczniejszy farsz.
Chrupiąca panierka, mięciutkie naleśniki i pyszny farsz ze szpinaku i sera feta to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Wie o tym Ewa Wachowicz, której przepis na krokiety nie ma sobie równych. Przygotowanie jest szybkie i proste, a same krokiety tak smaczne, że talerze zawsze wracają puste do kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka
Krokiety ze szpinakiem Ewy Wachowicz
Kiedy na stole pojawiają się te krokiety, wszyscy zabierają się za chrupanie. Ich wnętrze kryje w sobie kremowy farsz ze szpinaku i słonej fety, a całość otulona jest chrupiącą panierką. To idealna przekąska na każdą okazję, zarówno na obiad, kolację, jak i na imprezę.
Przepis na naleśniki Ewy Wachowicz jest prosty. Placki po usmażeniu są elastyczne i miękkie, dzięki czemu świetnie nadają się do zawijania. Mrożony szpinak możesz zastąpić posiekanymi i duszonymi świeżymi liśćmi.
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku,
- 250 g sera feta,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody mineralnej,
- szczypta soli,
- masło klarowane do posmarowania patelni.
Panierka:
- 2 jajka,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć mrożony szpinak i duś, aż się rozmrozi.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Gdy odparuje woda, dodaj pokrojony ser feta i wymieszaj.
- Zabiel dodatkowo śmietaną i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do miski przesiej mąkę, wbij jajka, wlej mleko oraz wodę, dodaj sól i zmiksuj, aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe.
- Patelnię natłuszcz masłem i smaż naleśniki. Nie trzymaj ich za długo na patelni, aby nie były za twarde.
- Na naleśniki wykładaj porcje farszu, zostawiając kilka cm od brzegu bez nadzienia i zroluj, zawijając do środka boki.
- W jednej misce umieść rozkłócone jajka, w drugiej bułkę tartą. Panieruj naleśniki.
- Smaż na maśle klarowanym lub oleju, aż panierka się zarumieni.
Pyszne, chrupiące krokiety ze szpinakiem i fetą są już gotowe. Smacznego!