PrzepisWegetariańskaCały talerz znika w 3 minuty. Farsz to poezja, a panierka przyjemnie chrupie

Cały talerz znika w 3 minuty. Farsz to poezja, a panierka przyjemnie chrupie

Chociaż krokiety najczęściej kojarzą się ze świętami, to warto sięgać po nie zdecydowanie częściej. Zamiast jednak nadziewać je kapustą i grzybami, sięgnij po inny, jeszcze smaczniejszy farsz.

Krokiety według przepisu Ewy Wachowicz
Krokiety według przepisu Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

Chrupiąca panierka, mięciutkie naleśniki i pyszny farsz ze szpinaku i sera feta to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Wie o tym Ewa Wachowicz, której przepis na krokiety nie ma sobie równych. Przygotowanie jest szybkie i proste, a same krokiety tak smaczne, że talerze zawsze wracają puste do kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Krokiety ze szpinakiem Ewy Wachowicz

Kiedy na stole pojawiają się te krokiety, wszyscy zabierają się za chrupanie. Ich wnętrze kryje w sobie kremowy farsz ze szpinaku i słonej fety, a całość otulona jest chrupiącą panierką. To idealna przekąska na każdą okazję, zarówno na obiad, kolację, jak i na imprezę.

Krokiety z ziemniaków, kapusty i mięsa mielonego na pewno posmakują całej twojej rodzinie
Krokiety z ziemniaków, kapusty i mięsa mielonego na pewno posmakują całej twojej rodzinie© Canva

Przepis na naleśniki Ewy Wachowicz jest prosty. Placki po usmażeniu są elastyczne i miękkie, dzięki czemu świetnie nadają się do zawijania. Mrożony szpinak możesz zastąpić posiekanymi i duszonymi świeżymi liśćmi.

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g sera feta,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody mineralnej,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane do posmarowania patelni.

Panierka:

  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć mrożony szpinak i duś, aż się rozmrozi.
  2. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  3. Gdy odparuje woda, dodaj pokrojony ser feta i wymieszaj.
  4. Zabiel dodatkowo śmietaną i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Do miski przesiej mąkę, wbij jajka, wlej mleko oraz wodę, dodaj sól i zmiksuj, aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe.
  6. Patelnię natłuszcz masłem i smaż naleśniki. Nie trzymaj ich za długo na patelni, aby nie były za twarde.
  7. Na naleśniki wykładaj porcje farszu, zostawiając kilka cm od brzegu bez nadzienia i zroluj, zawijając do środka boki.
  8. W jednej misce umieść rozkłócone jajka, w drugiej bułkę tartą. Panieruj naleśniki.
  9. Smaż na maśle klarowanym lub oleju, aż panierka się zarumieni.

Pyszne, chrupiące krokiety ze szpinakiem i fetą są już gotowe. Smacznego!

przepisewa wachowiczobiad bez mięsa

Wybrane dla Ciebie