PrzepisDania bezmięsneZamiast smażyć placki, zrób chrupiące gofry. Takiego obiadu pozazdrości sąsiadka

Zamiast smażyć placki, zrób chrupiące gofry. Takiego obiadu pozazdrości sąsiadka

Gofry ziemniaczane
Gofry ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Pyszności

20.09.2024 16:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gofry kojarzą się głównie ze słodkimi dodatkami, jak bita śmietana, frużelina czy owoce. W tym przypadku zamieniają się jednak w pełnoprawny obiad i to bez mięsa. Chrupią aż miło i znikają z talerzy tak szybko, że nie nadążam z pieczeniem.

Placki ziemniaczane są smaczne, ale niestety lubią chłonąć sporo tłuszczu. Na dodatek spędzić trzeba sporo czasu przy patelni, obracając je i pilnując, aby nic się nie spaliło. Smaczną alternatywą stają się wtedy chrupiące gofry ziemniaczane.

Gofry ziemniaczane na obiad

Gofry na obiad brzmią jak marzenie dzieci, ale próżno tu szukać słodkich dodatków. Podstawą jest masa podobna do tej, jaką robi się w przypadku placków ziemniaczanych. Dzięki pieczeniu są jednak lżejsze, a przy tym jeszcze bardziej chrupiące.

Obok gofrów ziemniaczanych nie da się przejść obojętnie. Idealnie sprawdzą się na obiad czy też kolację na ciepło. Do tego kwaśna śmietana, szczypiorek lub dymka i można zajadać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane — przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej typu C,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • śmietana,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na małych oczkach tarki, drugą część na najdrobniejszych razem z obraną cebulą.

Najdrobniejsze oczka tarki
Najdrobniejsze oczka tarki© Pyszności

Krok 2. Ziemniaki przełóż na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Przełóż do miski, dodaj startą cebulę, wbij jajka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Masa na gofry ziemniaczane
Masa na gofry ziemniaczane© Pyszności

Krok 3. Porcje masy nakładaj do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz, aż gofry się zarumienią.

Gofrownica musi być mocno rozgrzana
Gofrownica musi być mocno rozgrzana© Pyszności

Krok 4. Gotowe gofry podaj z kwaśną śmietaną oraz posiekanym szczypiorkiem. Możesz również postawić na inne dodatki, na przykład wędzonego łososia czy warzywa. Smacznego!

Gofry ziemniaczane
Gofry ziemniaczane© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także