Dodaję do hummusu i do twarożku. Dzięki niej śniadanie nabiera wyrazu
Koreańska pasta gochujang jest składnikiem wielu potraw – to w niej marynowane jest mięso na pikantne bulgogi. Dodawana jest do ryżu i smażonych warzyw, nadaje również wyrazu kiszonym warzywom w kimchi. Tym razem postanowiłam przygotować z niej pyszny sosik do polania hummusu.
W wielu śniadaniowniach hummus albo twarożek podawany jest nie tylko jako dodatek do kanapek czy jajek sadzonych, ale także jako pełnoprawne danie. W jednej z poznańskich restauracji zamówiłam talerz wypełniony kremowym serkiem labneh, na którym ułożone były kawałki pieczonego rabarbaru. Do tego miała być podana pasta gochujang. Koreańskiego akcentu jednak nie było, więc postanowiłam przygotować taki ostry sosik samodzielnie w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang
Jak jest robiona pasta gochujang?
Oczywiście, najłatwiej kupić gotową pastę w koreańskim sklepie stacjonarnym lub internetowym, ponieważ wymaga użycia wielu składników, które nie są dostępne w każdym dyskoncie. Koreańczycy przygotowują ją z fermentowanej ostrej papryki lub z fermentowanej soi zmieszanej z płatkami chili.
Płatki chili zalewane są wodą, aby zmiękły. W moździerzu albo w blenderze rozdrabiane są kolejne składniki, takie jak natto, czyli fermentowana soja, czosnek i imbir. Następnie wszystko razem jest gotowane na wolnym ogniu przez 20-30 minut do uzyskania odpowiedniego smaku i konsystencji. Pasta gochujang doprawiana jest miodem, sosem sojowym, pastą miso i octem ryżowym.
Przepis na sos do hummusu lub maczania warzyw z pastą gochujang
Do sosu z koreańską pastą idealnie pasują prażone ziarna sezamu. Możesz podsmażyć je na suchej patelni lub w piekarniku. Jednak uważaj, aby się nie przypaliły, bo wtedy zrobią się gorzkie.
Składniki:
- 2 łyżki pasty gochujang,
- 2 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu,
- 1 łyżka szczypiorku z dymki,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka wody, szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Pastę gochujang wymieszaj z olejem sezamowym i miodem.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna prażonego sezamu i szczypiorek z dymki. Dokładnie wymieszaj.
- Jeśli chcesz rozrzedzić pastę, dodaj odrobinę wody.
- Dopraw sosik solą według własnego uznania lub dodaj więcej miodu.