Dodaję do hummusu i do twarożku. Dzięki niej śniadanie nabiera wyrazu

Koreańska pasta gochujang jest składnikiem wielu potraw – to w niej marynowane jest mięso na pikantne bulgogi. Dodawana jest do ryżu i smażonych warzyw, nadaje również wyrazu kiszonym warzywom w kimchi. Tym razem postanowiłam przygotować z niej pyszny sosik do polania hummusu.

Z koreańskiej pasty robię pyszny sosik do hummusuZ koreańskiej pasty robię pyszny sosik do hummusu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W wielu śniadaniowniach hummus albo twarożek podawany jest nie tylko jako dodatek do kanapek czy jajek sadzonych, ale także jako pełnoprawne danie. W jednej z poznańskich restauracji zamówiłam talerz wypełniony kremowym serkiem labneh, na którym ułożone były kawałki pieczonego rabarbaru. Do tego miała być podana pasta gochujang. Koreańskiego akcentu jednak nie było, więc postanowiłam przygotować taki ostry sosik samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang

Jak jest robiona pasta gochujang?

Oczywiście, najłatwiej kupić gotową pastę w koreańskim sklepie stacjonarnym lub internetowym, ponieważ wymaga użycia wielu składników, które nie są dostępne w każdym dyskoncie. Koreańczycy przygotowują ją z fermentowanej ostrej papryki lub z fermentowanej soi zmieszanej z płatkami chili.

Płatki chili zalewane są wodą, aby zmiękły. W moździerzu albo w blenderze rozdrabiane są kolejne składniki, takie jak natto, czyli fermentowana soja, czosnek i imbir. Następnie wszystko razem jest gotowane na wolnym ogniu przez 20-30 minut do uzyskania odpowiedniego smaku i konsystencji. Pasta gochujang doprawiana jest miodem, sosem sojowym, pastą miso i octem ryżowym.

Przepis na sos do hummusu lub maczania warzyw z pastą gochujang

Do sosu z koreańską pastą idealnie pasują prażone ziarna sezamu. Możesz podsmażyć je na suchej patelni lub w piekarniku. Jednak uważaj, aby się nie przypaliły, bo wtedy zrobią się gorzkie.

Składniki:

  • 2 łyżki pasty gochujang,
  • 2 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu,
  • 1 łyżka szczypiorku z dymki,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka wody, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pastę gochujang wymieszaj z olejem sezamowym i miodem.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna prażonego sezamu i szczypiorek z dymki. Dokładnie wymieszaj.
  3. Jeśli chcesz rozrzedzić pastę, dodaj odrobinę wody.
  4. Dopraw sosik solą według własnego uznania lub dodaj więcej miodu.


Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka