Dodaję do hummusu i do twarożku. Dzięki niej śniadanie nabiera wyrazu

Koreańska pasta gochujang jest składnikiem wielu potraw – to w niej marynowane jest mięso na pikantne bulgogi. Dodawana jest do ryżu i smażonych warzyw, nadaje również wyrazu kiszonym warzywom w kimchi. Tym razem postanowiłam przygotować z niej pyszny sosik do polania hummusu.

Z koreańskiej pasty robię pyszny sosik do hummusuZ koreańskiej pasty robię pyszny sosik do hummusu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W wielu śniadaniowniach hummus albo twarożek podawany jest nie tylko jako dodatek do kanapek czy jajek sadzonych, ale także jako pełnoprawne danie. W jednej z poznańskich restauracji zamówiłam talerz wypełniony kremowym serkiem labneh, na którym ułożone były kawałki pieczonego rabarbaru. Do tego miała być podana pasta gochujang. Koreańskiego akcentu jednak nie było, więc postanowiłam przygotować taki ostry sosik samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang

Jak jest robiona pasta gochujang?

Oczywiście, najłatwiej kupić gotową pastę w koreańskim sklepie stacjonarnym lub internetowym, ponieważ wymaga użycia wielu składników, które nie są dostępne w każdym dyskoncie. Koreańczycy przygotowują ją z fermentowanej ostrej papryki lub z fermentowanej soi zmieszanej z płatkami chili.

Płatki chili zalewane są wodą, aby zmiękły. W moździerzu albo w blenderze rozdrabiane są kolejne składniki, takie jak natto, czyli fermentowana soja, czosnek i imbir. Następnie wszystko razem jest gotowane na wolnym ogniu przez 20-30 minut do uzyskania odpowiedniego smaku i konsystencji. Pasta gochujang doprawiana jest miodem, sosem sojowym, pastą miso i octem ryżowym.

Przepis na sos do hummusu lub maczania warzyw z pastą gochujang

Do sosu z koreańską pastą idealnie pasują prażone ziarna sezamu. Możesz podsmażyć je na suchej patelni lub w piekarniku. Jednak uważaj, aby się nie przypaliły, bo wtedy zrobią się gorzkie.

Składniki:

  • 2 łyżki pasty gochujang,
  • 2 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu,
  • 1 łyżka szczypiorku z dymki,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka wody, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pastę gochujang wymieszaj z olejem sezamowym i miodem.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna prażonego sezamu i szczypiorek z dymki. Dokładnie wymieszaj.
  3. Jeśli chcesz rozrzedzić pastę, dodaj odrobinę wody.
  4. Dopraw sosik solą według własnego uznania lub dodaj więcej miodu.


Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji