Sekret długowieczności Japończyków. Dodają do wszystkiego i rzadko chorują

Pasta miso od wieków stanowi podstawę japońskiej kuchni i sekret tamtejszego zdrowia. Ten fermentowany przysmak z soi i zbóż nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Choć w Polsce dopiero zyskuje popularność, to coraz więcej osób odkrywa jej zalety. Czym właściwie jest miso i jak wykorzystać je w codziennym gotowaniu?

Pasta miso to kluczowy składnik w japońskiej kuchniPasta miso to kluczowy składnik w japońskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pasta miso to tradycyjny japoński produkt fermentowany, wytwarzany głównie z soi, soli oraz ziaren zbóż takich jak ryż czy jęczmień. Kluczowym składnikiem jest koji, czyli specjalny starter fermentacyjny zawierający pleśń Aspergillus oryzae, który rozkłada białka i skrobię, nadając paście charakterystyczny smak umami. Cała mieszanina dojrzewa w drewnianych lub ceramicznych beczkach przez kilka miesięcy, a czasem nawet do dwóch lat. Im dłuższa fermentacja, tym ciemniejsze i bardziej intensywne w smaku miso. Proces ten nie tylko wzbogaca pastę o aromat, ale też zwiększa jej wartość odżywczą i zawartość naturalnych probiotyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Właściwości zdrowotne pasty miso

Jednym z największych atutów pasty miso jest obecność pożytecznych bakterii mlekowych, które wspierają mikroflorę jelitową, poprawiają trawienie oraz wzmacniają odporność organizmu. Dzięki zawartości błonnika i białka, miso zapewnia długie uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy po posiłku. Jest to szczególnie istotnie dla osób na diecie. Ponadto, obecne w niej antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia i chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Regularne spożywanie pasty może również obniżać poziom glukozy we krwi oraz "złego" cholesterolu LDL, wspierając zdrowie serca i układu krążenia.​

Warto jednak pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość sodu, osoby z nadciśnieniem czy chorobami nerek powinny spożywać pastę miso z umiarem. Osoby z alergią na soję lub gluten powinny zachować szczególną ostrożność i zwracać uwagę na etykiety.

Pasta miso w kuchni

Pasta miso to niezwykle wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu potrawach, nie tylko w tradycyjnej japońskiej zupie miso. Świetnie sprawdza się jako baza do bulionów i zup kremowych, nadając im głęboki, lekko orzechowy smak umami. Można ją również dodawać do sosów, marynat do mięsa i tofu, glazur warzywnych, a nawet domowych dressingów do sałatek. W kuchni wegańskiej miso często zastępuje parmezan w pesto lub wzbogaca smak dań jednogarnkowych. Należy jednak pamiętać, że pasty miso nie powinno się gotować zbyt długo ani w wysokiej temperaturze. Najlepiej dodawać ją pod koniec gotowania, aby zachować cenne właściwości probiotyczne.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯