Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podczas rodzinnych uroczystości najlepiej sprawdzają się obiady z piekarnika. W końcu można upiec całą kaczkę bez obaw, że zostaną resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić. Mięso piekę w rękawie z cytrusową wkładką, więc kaczka nigdy nie wychodzi sucha.
Kaczka w pomarańczach to dobry przepis, wywodzący się z kuchni francuskiej. W czasach PRL-u taki obiad dla wielu osób był niespełnionym marzeniem, głównie ze względu na deficyt cytrusów. Upragnione owoce pojawiały się dopiero na święta i dlatego do tej pory pozostały dla nas symbolem Bożego Narodzenia. Chociaż obecnie są dostępne przez cały rok, wszyscy wiedzą, że w grudniu smakują najlepiej. A w zestawieniu z kaczką to już prawdziwy majstersztyk.
Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad
Sposób na obieranie pomarańczy
Do przepisu na kaczkę w pomarańczach przyda ci się trik Ani Starmach na obieranie tych owoców. Ze skórek warto usunąć gorzkie albedo, czyli cienką białą skórkę, znajdującą się pomiędzy skórką pomarańczową a miąższem. Albedo jest jadalne, ale może dodawać niepotrzebną goryczkę, które wpłynie na smak kaczki. Obieranie pomarańczy przya się również podczas robienia sałatki owocowej, bez której nie ma sylwestra, a także do przygotowania kandyzowanej skórki.
Przepis na kaczkę pieczoną w worku z pomarańczami
Z pokrojeniem kaczki na porcje odczekaj 10 minut od momentu wyjęcia jej z piekarnika. Dzięki temu buzujące w niej soki będą mogły się ustabilizować, w efekcie każdy kawałek wyjdzie tak samo soczysty i smaczny. Do kaczki na świątecznym obiedzie podaj pieczone ziemniaki z rozmarynem i gęsty sos żurawinowy.
Składniki:
- 1 kaczka,
- 2 pomarańcze,
- 1 łyżka miodu,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 1 łyżka majeranku,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Natrzyj w środku i na zewnątrz solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Obierz pomarańcze ze skórki, a ze skórek usuń albedo, czyli białe błonki. Jedną pomarańczę pokrój w cząstki, a z drugiej wyciśnij sok. Skórki (bez albedo) i kawałki pomarańczy włóż do środka kaczki.
- Wyciśnięty sok wymieszaj z miodem, startym imbirem, majerankiem i pieprzem cayenne. Natrzyj kaczkę marynatą – zarówno na zewnątrz, jak i w środku.
- Włóż kaczkę do rękawa, zawiąż jego końcówki i wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 2 godziny.
- Po tym czasie rozetnij rękaw i podlej kaczkę marynatą, obok kaczki połóż kolejne kawałki pomarańczy (opcjonalnie). Piecz jeszcze przez 30 minut.