Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci

Podczas rodzinnych uroczystości najlepiej sprawdzają się obiady z piekarnika. W końcu można upiec całą kaczkę bez obaw, że zostaną resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić. Mięso piekę w rękawie z cytrusową wkładką, więc kaczka nigdy nie wychodzi sucha.

Kaczka pieczona w pomarańczachKaczka pieczona w pomarańczach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kaczka w pomarańczach to dobry przepis, wywodzący się z kuchni francuskiej. W czasach PRL-u taki obiad dla wielu osób był niespełnionym marzeniem, głównie ze względu na deficyt cytrusów. Upragnione owoce pojawiały się dopiero na święta i dlatego do tej pory pozostały dla nas symbolem Bożego Narodzenia. Chociaż obecnie są dostępne przez cały rok, wszyscy wiedzą, że w grudniu smakują najlepiej. A w zestawieniu z kaczką to już prawdziwy majstersztyk.

Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad

Sposób na obieranie pomarańczy

Do przepisu na kaczkę w pomarańczach przyda ci się trik Ani Starmach na obieranie tych owoców. Ze skórek warto usunąć gorzkie albedo, czyli cienką białą skórkę, znajdującą się pomiędzy skórką pomarańczową a miąższem. Albedo jest jadalne, ale może dodawać niepotrzebną goryczkę, które wpłynie na smak kaczki. Obieranie pomarańczy przya się również podczas robienia sałatki owocowej, bez której nie ma sylwestra, a także do przygotowania kandyzowanej skórki.

Przepis na kaczkę pieczoną w worku z pomarańczami

Z pokrojeniem kaczki na porcje odczekaj 10 minut od momentu wyjęcia jej z piekarnika. Dzięki temu buzujące w niej soki będą mogły się ustabilizować, w efekcie każdy kawałek wyjdzie tak samo soczysty i smaczny. Do kaczki na świątecznym obiedzie podaj pieczone ziemniaki z rozmarynem i gęsty sos żurawinowy.

Składniki:

  • 1 kaczka,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1 łyżka majeranku,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Natrzyj w środku i na zewnątrz solą i świeżo mielonym pieprzem.
  2. Obierz pomarańcze ze skórki, a ze skórek usuń albedo, czyli białe błonki. Jedną pomarańczę pokrój w cząstki, a z drugiej wyciśnij sok. Skórki (bez albedo) i kawałki pomarańczy włóż do środka kaczki.
  3. Wyciśnięty sok wymieszaj z miodem, startym imbirem, majerankiem i pieprzem cayenne. Natrzyj kaczkę marynatą – zarówno na zewnątrz, jak i w środku.
  4. Włóż kaczkę do rękawa, zawiąż jego końcówki i wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 2 godziny.
  5. Po tym czasie rozetnij rękaw i podlej kaczkę marynatą, obok kaczki połóż kolejne kawałki pomarańczy (opcjonalnie). Piecz jeszcze przez 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟