PrzepisBoże NarodzenieTropikalna sałatka na święta. Szybko się robi, ekspresowo znika z salaterek

Tropikalna sałatka na święta. Szybko się robi, ekspresowo znika z salaterek

Jeśli tak samo jak my uważasz, że pomysłów na świąteczne potrawy nigdy za wiele, to mamy coś w sam raz dla ciebie. Sałatka owocowa nie pojawia się zbyt często na polskich stołach wigilijnych, ale być może już wkrótce się to zmieni. Zwłaszcza z takim przepisem!

Tropikalna sałatka owocowa to świąteczny hit w USA
Tropikalna sałatka owocowa to świąteczny hit w USA
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sandor

08.12.2024 18:53

Sałatka na święta? Nic bardziej oczywistego. Zazwyczaj jest to klasyczna sałatka jarzynowa, ale poza nią wigilijny stół mogą ozdobić także inne, mniej przewidywalne pozycje. Obiektem naszych kulinarnych zainteresowań stała się ostatnio tropikalna sałatka z ananasa, winogron, wiśni i mandarynek. Zaskoczony? Tak, w Polsce to rzadkość, ale za granicą – standard. W Stanach Zjednoczonych taka potrawa to tak zwana ambrozja. I jest tam bardzo popularna!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ale do rzeczy. Jak prezentuje się wspomniana tropikalna sałatka? Nie jest przecież tak, że są to jedynie skrojone i wymieszane owoce. O nie, to by było za proste. Ambrozja przewiduje użycie jeszcze jednego tajnego składnika: bitej śmietany. Cóż, trudno o produkt lepiej komponujący się ze słodkimi owocami, prawda? I o to właśnie w tym wszystkim chodzi. Sałatka wychodzi przepyszna i z całą pewnością spodoba się także najmłodszym świątecznym biesiadnikom. Tego możesz być totalnie pewien!

Tropikalna sałatka na święta

Składniki:

  • 1 puszka ananasa w zalewie,
  • 1 puszka mandarynek w zalewie,
  • garść wiśni koktajlowych,
  • garść winogron,
  • garść orzechów pekan,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki octu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 szklanki śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę schłodź, a następnie ubij na sztywno.
  2. Żółtka wbij do rondelka, dodaj ocet, wodę i sól. Podgrzewaj do momentu, w którym składniki utworzą dosyć gęstą mieszankę.
  3. Teraz zdejmij rondelek z ognia, a gdy zawartość ostygnie, dodaj bitą śmietanę i wymieszaj.
  4. Owoce z puszek odcedź, winogrona pokrój w połówki, orzechy pekan posiekaj.
  5. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj sos z rondelka i sok z cytryny. Wymieszaj i wstaw miskę do lodówki na całą noc. Po tym czasie twoja tropikalna sałatka na święta będzie już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie