Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
Do tego pasztetu nie musisz już podawać ani sosu żurawinowego, ani karmelizowanej cebuli. Sam w sobie jest bogaty w niuanse smakowe, a przy tym zachuwuje kremową teksturę, która pozwala na rozsmarowanie plasterków na pajdzie chleba.
Przygotowanie domowego pasztetu czy pieczeni wymaga zachodu. Ale kiedy, jak nie na święta Bożego Narodzenia, mamy podjąć ten wysiłek? Wrzuć do środka posiekane pistacje i żurawinę, a nawet największy sceptyk doceni twoje starania. Pasztet będzie nie tylko świetną przekąską w pierwszy i drugi dzień świąt, ale także ozdobą stołu.
Podlaskie racuchy z makiem. Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło swój przepis
Dwie rzeczy sprawią, że pasztet nie wyjdzie suchy
Marzy ci się pasztet, który sam w sobie jest kremowy i puszysty i nie potrzebuje sałatki jarzynowej, aby nabrać smaku? Zadbaj o tłusty dodatek do masy i nie wyjmuj mięsa z bulionu aż do czasu mielenia w maszynce – dzięki temu się nie wysuszy i pasztet wyjdzie bardziej wilgotny. Sposobem na puszystość jest wmieszanie na koniec ubitej piany z białek. Pasztet piecz w klasycznej lub silikonowej keksówce – z takiej znacznie łatwiej jest go wyjąć.
Przepis na pasztet z pistacjami i żurawiną
Żurawinę zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia w czasie, gdy będzie gotować mięso na pasztet. Z pozostałego bulionu możesz ugotować dowolną zupę. Pasztet najlepiej upiec 2–3 dni przed świętami, aby smaki zdążyły się "przegryźć".
Składniki:
- 200 g piersi kurczaka,
- 250 g surowego boczku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 600 g wątróbki drobiowej,
- 1 kajzerka,
- mleko do moczenia bułki,
- 2 ząbki czosnku,
- pól łyżeczki soli, szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej,
- 2 jajka,
- 100 g obranych pistacji,
- 40 g suszonej żurawiny,
- masło do smażenia i posmarowania blachy,
- bułka tarta do obsypania blachy.
Sposób przygotowania:
- Mięso z kurczaka zalej wodą, dodaj boczek, marchewki, pietruszkę, seler, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj jak rosół przez ok. 1 godzinę na wolnym ogniu. Po ugotowaniu pozostaw w wywarze do ostygnięcia.
- Wątróbkę oczyść i podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Przełóż do ostygnięcia.
- Bułkę namocz w mleku.
- W maszynce zmiel mięso z kurczaka, boczek, warzywa i usmażoną wątróbkę. Pomiędzy kolejnymi składnikami wrzuć także bułkę odciśniętą z mleka. Wszystko zmiel dwukrotnie.
- Do masy na pasztet dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wrzuć też żółtka, posiekane pistacje i żurawinę. Dokładnie wymieszaj, a jeśli masa jest za gęsta, dodaj 2–3 łyżki bulionu z gotowania mięsa.
- Osobno ubij białka jajek i na koniec wmieszaj ostrożnie do masy.
- Wszystko przełóż do foremki posmarowanej masłem i obsypanej bułką do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.