Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka

W grudniu jemy zdecydowanie najwięcej śledzi w Polsce, ale i tak pozostajemy daleko w tyle za Holendrami, którzy w sezonie mają dostęp do świeżych matiasów. Delikatnych i soczystych filetów nie maskują ciężkimi sosami ze śmietaną. Wiele osób spaceruje po uliczkach, zajadając bułkę rybaka.

Bułka z matiasem to popularny street food w HolandiiBułka z matiasem to popularny street food w Holandii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bułka rybaka to pozornia prosta kanapka, ale jej smak pozostaje w pamięci na długo. Zwłaszcza, gdy jest spożywana podczas spaceru po holenderskim porcie w sezonie na matiasy, czyli mniej więcej od połowy maja do połowy lipca. Wtedy można zjeść świeże młode filety, które smakują zupełnie inaczej niż podrabiane śledzie à la matias.

Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

Czym się różnią oryginalne matiasy od popularnych śledzi z beczki?

Kto choć raz był w Holandii lub Norwegii w sezonie na połów matiasów, bezbłędnie wskaże nawet kilka wyraźnych różnic. Przede wszystkim oryginalne matiasy to młode, tak zwane "dziewicze" śledzie, czyli jeszcze przed tarłem. Mają różowo-srebrzysty kolor i bardziej soczyste mięso, ze względu na większy udział tłuszczu. Od popularnych u nas przed wigilią śledzi z solanki różnią się także o wiele wyższą ceną. Oryginalnie holenderskie matiasy można kupić w Polsce przez cały rok, ale tylko w wersji mrożonej lub w marynacie.

Przepis na bułkę rybaka

Jeśli nie masz dostępu do matiasów, możesz zrobić kanapkę z klasycznym śledziem, tylko wcześniej dobrze go wymocz, na przykład w kefirze lub maślance. Po kilku godzinach opłucz śledzie z nabiału i osusz na ręczniku papierowym.

Składniki:

  • 1 półbagietka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka keczupu,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 matias lub 2 filety zwykłego śledzia po wymoczeniu,
  • 1 mała cebula,
  • sól, pieprz, mielona papryka chili.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę przekrój wzdłuż i podpiecz na suchej patelni grillowej.
  2. Wymieszaj majonez z keczupem, solą, pieprzem i mieloną papryczką chili.
  3. Posmaruj bułkę sosem po obydwu wewnętrznych stronach.
  4. Na spodniej części ułóż pokrojony w plasterki ogórek konserwowy, na nim połóż filety śledziowe, przykryj krążkami cebuli i drugą częścią bułki.
  5. Kanapka jest od razu gotowa do zjedzenia.
Wybrane dla Ciebie
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiasta sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiasta sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯