Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
W grudniu jemy zdecydowanie najwięcej śledzi w Polsce, ale i tak pozostajemy daleko w tyle za Holendrami, którzy w sezonie mają dostęp do świeżych matiasów. Delikatnych i soczystych filetów nie maskują ciężkimi sosami ze śmietaną. Wiele osób spaceruje po uliczkach, zajadając bułkę rybaka.
Bułka rybaka to pozornia prosta kanapka, ale jej smak pozostaje w pamięci na długo. Zwłaszcza, gdy jest spożywana podczas spaceru po holenderskim porcie w sezonie na matiasy, czyli mniej więcej od połowy maja do połowy lipca. Wtedy można zjeść świeże młode filety, które smakują zupełnie inaczej niż podrabiane śledzie à la matias.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Czym się różnią oryginalne matiasy od popularnych śledzi z beczki?
Kto choć raz był w Holandii lub Norwegii w sezonie na połów matiasów, bezbłędnie wskaże nawet kilka wyraźnych różnic. Przede wszystkim oryginalne matiasy to młode, tak zwane "dziewicze" śledzie, czyli jeszcze przed tarłem. Mają różowo-srebrzysty kolor i bardziej soczyste mięso, ze względu na większy udział tłuszczu. Od popularnych u nas przed wigilią śledzi z solanki różnią się także o wiele wyższą ceną. Oryginalnie holenderskie matiasy można kupić w Polsce przez cały rok, ale tylko w wersji mrożonej lub w marynacie.
Przepis na bułkę rybaka
Jeśli nie masz dostępu do matiasów, możesz zrobić kanapkę z klasycznym śledziem, tylko wcześniej dobrze go wymocz, na przykład w kefirze lub maślance. Po kilku godzinach opłucz śledzie z nabiału i osusz na ręczniku papierowym.
Składniki:
- 1 półbagietka,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka keczupu,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 matias lub 2 filety zwykłego śledzia po wymoczeniu,
- 1 mała cebula,
- sól, pieprz, mielona papryka chili.
Sposób przygotowania:
- Bułkę przekrój wzdłuż i podpiecz na suchej patelni grillowej.
- Wymieszaj majonez z keczupem, solą, pieprzem i mieloną papryczką chili.
- Posmaruj bułkę sosem po obydwu wewnętrznych stronach.
- Na spodniej części ułóż pokrojony w plasterki ogórek konserwowy, na nim połóż filety śledziowe, przykryj krążkami cebuli i drugą częścią bułki.
- Kanapka jest od razu gotowa do zjedzenia.