Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują

Można zalać miodownik czekoladą i posypać orzeszkami, ale ciasto wychodzi o wiele smaczniejsze, gdy dekoracja powstaje nieco inaczej. Nie ma z tym dużo pracy, a w rezultacie na wierzchu znajdują się równomiernie rozłożone orzechy włoskie obtoczone w karmelu. Każy kawałek jest tak samo pyszny.

Wiele osób polewa miodownik czekoladą i posypuje orzechamiWiele osób polewa miodownik czekoladą i posypuje orzechami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Upieczenie miodownika nie jest trudne, ale zajmuje sporo czasu, ponieważ każdy blat trzeba upiec osobno. Trzeci blat wypiekany jest razem z orzeszkami w karmelu, więc od razu mamy gotową pyszną dekorację do ciasta. Przestudzone blaty wystarczy przełożyć kremem budyniowym i gotowe. Oczywiście, jak to z każdym miodownikiem bywa, ciasto najlepiej smaku po kilkunastu godzinach schłodzenia.

Świąteczny przekładaniec z piernikiem, kremem i galaretką. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Blaty przełóż kremem budyniowym lub z kaszy manny

Poniżej znajdziesz przepis na krem budyniowy, ale jeśli zależy ci na tym, aby ciasto miało bardziej tradycyjny charakter, możesz przygotować krem z kaszy manny, który jest lżejszy niż klasyczny budyń, mniej tłusty, a przy tym doskonale wiąże warstwy ciasta. Kasza manna nadaje kremowi subtelną, lekko zbożową nutę, która świetnie współgra z miodowymi blatami. To właśnie ten wariant często pojawiał się w dawnych domowych wypiekach.

Krem przygotujesz w podobny sposób jak budyniowy, z tym, że w garnku zamiast budyniu ugotuj kaszę manną na mleku. Na 500 ml dodaj 5–6 łyżek drobnej kaszy, a także cukier i ziarenka z laski wanilii. Gotuj do uzyskania gęstej konsystencji, nie zapominając o stałym mieszaniu, które chroni przed przypaleniem i powstawaniem grudek. Całkowicie wystudzoną kaszę dodawaj łyżka po łyżce do masła utartego na puszysty krem.

Przepis na miodownik z orzachami

Blaty upiecz w prostokątnej formie o wymiarach ok. 22 × 28 cm.

Składniki na miodowe blaty:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Masa orzechowa:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 100 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Zgarnij wszystko w stożek, zrób wgłębienie, a w jego środek wbij jajka, dodaj również miód, cukier i sodę oczyszczoną. Zagnieć ciasto w kulę i od razu podziel na 3 części.
  2. Upiecz po kolei dwa blaty – ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, ostrożnie przełóż na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Podczas pieczenia pierwszego i drugiego blatu pozostałe ciasto przechowuj w lodówce.
  3. Ostrym nożem lub przy pomocy malaksera posiekaj orzechy włoskie. W garnku roztop masło, a następnie wymieszaj z posiekanymi orzechami, cukrem i miodem. Odstaw do przestudzenia.
  4. Gdy już dwa blaty będą gotowę, przygotuj formę z trzecim blatem, ale zanim wstawisz ją do piekarnika, wyłóż na ciasto przestudzoną masę orzechową. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Upieczony blat wyjmij do przestygnięcia.
  5. W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem zwykłym i waniliowym, a w pozostałych 100 ml rozmieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlej przygotowaną mieszankę i energicznie połącz do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. Mikserem utrzyj miękkie masło i stopniowo dodawaj wystudzony budyń.
  7. Kremem przełóż upieczone i wystudzone blaty miodowe. Ten z orzechami połóż na samym wierzchu.
  8. Ciasto schowaj do lodówki – najlepiej smakuje na drugi dzień.
Wybrane dla Ciebie
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀