Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym

Wygląda jak popularny już od kilku sezonów seromakowiec, ale w Rzeszowiaku ukryta jest jeszcze jedna wartswa – orzechowa, która zupełnie zmienia odbiór tego świątecznego ciasta. Z powodzeniem zastąpi kilka bożonarodzeniowych wypieków.

Ciasto Rzeszowiak to nie jest zwykły seromakowiecCiasto Rzeszowiak to nie jest zwykły seromakowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto pojawia się w różnych wersjach – niektórzy do masy serowej dodają rodzynki, inni mieszają mak z bakaliami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Takie dodatki sprawiają, że wypiek nieco bardziej słodki i jeszcze lepiej dopasowany do innych świątecznych słodkości. Jeśli wolisz klasyczne smaki, pozostań przy podstawowym przepisie, a ciasto przykryj jedynie gładką polewą z czekolady deserowej.

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Moczenie maku i orzechów do ciasta

Ciasto Rzeszowiak nie jest trudne do upieczenia, ale wymaga wcześniejszych przygotowań. Jeśli nie kupisz gotowej masy makowej, musisz wcześniej zaparzyć ziarenka gorącym mlekiem, a potem zmielić w maszynce. Również orzechy włoskie wymagają moczenia – możesz wcześniej namoczyć w gorącej wodzie z łyżeczką soli. Następnie dokładnie je przepłucz, zmiel i zalej gorącym mlekiem.

Przepis na ciasto Rzeszowiak

Ciasto możesz udekorować prostą polewą czekoladą lub lukrem cytrynowym. Do jednej i drugiej wersji pasuje posypka ze skórki pomarańczowej.

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa orzechowa:

  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 175 g cukru,
  • 350 g zmielonych orzechów włoskich,
  • pół szklanki gorącego mleka (do namoczenia orzechów),
  • 2 białka.

Masa makowa:

  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 250 g zmielonego maku,
  • 1 łyżka miodu.

Masa serowa:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 175 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 0,5 kg zmielonego twarogu,
  • 2 budynie waniliowe w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć składniki na ciasto kruche. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Następnie wyklej ciastem dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Zarumienione ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  3. Na warstwę orzechową utrzyj masło z cukrem, stopniowo dodawaj zmielone i namoczone orzechy.
  4. Na warstwę makową wymieszaj mikserem masło z cukrem i żółtkami, a następnie także ze zmielonym makiem. Dodaj łyżkę miodu.
  5. Na warstwę serową również utrzyj masło z cukrem i żółtkami, stopniowo dodawaj zmielony twaróg i budyń w proszku.
  6. Osobno ubij pianę z białek ze wszystkich 10 jaj, 1/4 piany wmieszaj w masę orzechową, 1/4 dodaj do masy makowej, a pozostałą – do masy serowej.
  7. Na podpieczony spód wykładaj pasami naprzemiennie masę orzechową i masę makową. Całość przykryj masą serową.
  8. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟