Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz

Przy okazji świątecznego gotowania wielokrotnie moczymy grzyby, owoce suszone czy śledzie. Rzadko uwzględniamy orzechy, które na surowo również są bardzo smaczne. Jednak warto sobie o tym przypomnieć, bo po namoczeniu znika nieprzyjemna goryczka, zwłaszcza gdy do wody dodasz jeden składnik.

Namoczone orzechy zyskują delikatniejszy smak, bez goryczkiNamoczone orzechy zyskują delikatniejszy smak, bez goryczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Orzechy możesz namoczyć nie tylko do wigilijnej kutii czy masy na makowca, ale także do sałatki lub codziennej owsianki. Kąpiel w letniej wodzie sprawi, że staną się wyraźnie łagodniejsze i bardziej słodkie, a zawarte w nich substancje odżywcze będą lepiej przyswajalne przez organizm. Do wody warto dodać odrobinę soli, która pomoże zneutralizować nie zawsze przyjemną goryczkę.

Pamiętaj o kutii. To słodka potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Jak woda z solą wpływa na smak orzechów?

Moczenie orzechów w osolonej wodzie to metoda znana od dawna w tradycyjnych kuchniach, chociaż dzisiaj już mało kto o niej pamięta. Różnica w smaku jest szczególnie zauważalna w przypadku orzechów włoskich, migdałów i nerkowców, które bez tego etapu obróbki często pozostawiają nieprzyjemny posmak na języku. Wynika on z obecności naturalnych związków ochronnych, które odpowiadają za cierpkość i gorzkawy posmak, a przy okazji mogą także ograniczać przyswajanie części minerałów.

Moczenie orzechów krok po kroku

Namoczone orzechy można jeść od razu, choć wiele osób decyduje się je jeszcze osuszyć lub delikatnie podprażyć w piekarniku, by odzyskały przyjemną chrupkość.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej orzechy letnią wodą z dodatkiem soli tak, aby były całkowicie przykryte – wystarczy 1 łyżeczka na litr wody.
  2. Odstaw je na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  3. Po tym czasie odlej wodę, a orzechy bardzo dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się resztek soli i wypłukanych gorzkich substancji.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟