Jak przygotować wigilijną kutię w najlepszym wydaniu? To takie proste!
Wigilia już w niedzielę, dlatego przychodzę ze sprawdzonym przepisem na domową kutię. W końcu nie może zabraknąć jej na świątecznym stole w tym wyjątkowym dniu.
23.12.2023 | aktual.: 30.12.2023 21:37
Zgodnie z wieloletnią tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się trochę sianka, opłatek, świeca, dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa oraz 12 postnych potraw. Wśród nich wymienić można zupę grzybową, czerwony barszcz z uszkami, pierogi z dwoma rodzajami farszu, ryby w pieczonej i smażonej wersji oraz kutię. I to właśnie na ostatniej pozycji dzisiaj się skupimy. I już na samym starcie zaznaczam, nie jest to wcale skomplikowany proces.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa kutia, czyli przepis na jedną z obowiązkowych potraw wigilijnych
Składniki:
- 150 g pszenicy na kutię,
- 150 g mielonego maku,
- 80 g posiekanych orzechów włoskich,
- 80 g posiekanych orzechów laskowych,
- 60 g namoczonych rodzynek,
- 60 g suszonych wiśni,
- 60 g wędzonych śliwek,
- 80 g suszonej moreli,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 3/4 szkl. miodu,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę rozpoczynam dzień wcześniej od przygotowania pszenicy na kutię. W tym celu dokładnie ją płuczę, po czym moczę przez całą noc. Kolejnego dnia gotuję ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przygotowuję mak. Najpierw zalewam go wrzątkiem, po czym odstawiam do ostygnięcia.
Krok 2. Tak wstępnie przygotowany mak łączę następnie z posiekanymi orzechami laskowymi i włoskimi. Do miski trafiają również suszone morele oraz wcześniej namoczone rodzynki. Nie zapominam też o suszonych wiśniach oraz wędzonych śliwkach.
Krok 3. Do miski wrzucam jeszcze ugotowaną i odcedzoną pszenicę na kutię. Zgromadzone składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej łyżki.
Krok 4. Do miski ze składnikami dodaję również miód oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie łączę wszystkie składniki, po czym przekładam gotową mieszankę do głębokiego talerza ze świątecznym akcentem.
Krok 5. Przed podaniem kutię dekoruję dodatkowo przy pomocy kandyzowanej skórki pomarańczowej. I to wszystko, smacznego!
Bez jakiej potrawy nie może obejść się Wigilia w twoim domu? Rzeczywiście przygotowujesz 12 potraw? A może jest ich znacznie mniej?