Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Naleśniki zwykle zawijamy w rulony, ale w przypadku krokietów, które mają być jeszcze podsmażane na patelni, trzeba lepiej zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem. Poniżej nie jeden, a dwa najlepsze sposoby na zawijanie krokietów.
Krokiety wigilijne to jedna z tych potraw, które lepiej smakują odgrzewane niż zrobione na świeżo. Tomasz Strzelczyk sugeruje, że spokojnie można je przygotować nawet kilka tygodni przed świętami. Nie pozostało już tyle czasu, ale jeszcze zdążysz je zawinąć i zamrozić, aby przed Wigilią mieć więcej czasu na inne potrawy. Bez względu na to, czy zdecydujesz się zawijanie krokietów z wyprzedzeniem czy smażenie świeżych naleśników, kluczowy jest sposób zawijania, który sprawi, że na patelni nie powstanie coś na kształt lazanii czy spaghetti naleśnikowego.
Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz
Jak zawijać krokiety wigilijne?
Odradzam klasyczny rulon z otwartymi brzegami, chyba, ze planujesz zrobić grubszą warstwę panierki, która zabezpieczy farsz przed wypłynięciem – w takim wypadku jest to do wykonania. Nałóż dwie łyżki farszu na naleśnik, pozostawiając margines z każdej strony, przy czym od góry zostaw trochę więcej miejsca. Farsz rozprowadź na płasko i zawiń naleśnik w rulon. Przekrój na pół, po czym obtocz w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką.
W ten sposób z jednego naleśnika przygotujesz dwa małe krokieciki z grubszą warstwą chrupiącej panierki, idealne jako dodatek do wigilijnego barszczu. Jednak, gdy chcesz, aby panierka była tylko symboliczna, lub planujesz zrobić krokiety bez otoczki z jajka i bułki tartej, lepiej sprawdzą się dwa inne sposoby na ich zawijanie.
Sposób "na kopertę"
Ta technika sprawdza się przy zawijaniu zarówno wytrawnych naleśników, jak i wrapów z tortilli. Farsz nakładasz na środek naleśnika, formując nadzienie w kształt prostokąta – warstwa może być znacznie grubsza niż w przypadku klasycznych rulonów. Oczywiście, zachowujesz margines również od bocznych krawędzi naleśnika. Następnie składasz obydwa boki do środka, tworząc ścianki, zabezpieczające farsz w środku. Potem nakładasz na farsz dół naleśnika i zawijasz jego rant pod spód farszu. Rolujesz do góry i układasz łączeniem do dołu.
Krokiety w kształcie kwadratów
Niektórzy składają również krokiety w kwadraty, co również jest skuteczne, chociaż mniej popularne od kopert. Farsz nałóż na całą powierzchnię naleśnika, pozostawiając margines na ok. 2 cm. Złóż najpierw lewą, a potem prawą stronę naleśnika, mniej więcej w 1/3 długości średnicy (prawa strona ma nachodzić na lewą). Następnie utwórz podobne zakładki z dołu i góry naleśnika tak, aby w rezultacie powstał kwadrat.
Niezależnie od tego, który sposób zawijania kroketów wybierz, zadbaj o to, aby naleśniki na krokiety były miękkie i elastyczne – zbyt suche czy za mocno wypieczone mogą się łamać. Nie wysmażaj ich na piękny złoty kolor. Wystarczy, że tylko lekko się zarumienią, bo przecież i tak ponownie wylądują na patelni.