Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać

Planujesz krokiety na Wigilię? Zwróć uwagę nie tylko na farsz, ale także na ciasto do naleśników. Zbyt gumowate lub łamliwe placki mogą popsuć całą przyjemność z jedzenia. Trzy łyżki do ciasta sprawią, że naleśniki wyjdą miękkie i elastyczne.

Naleśniki na krokiety nie muszą być mocno wysmażoneNaleśniki na krokiety nie muszą być mocno wysmażone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Za wigilijne krokiety możesz się zabrać już teraz, ponieważ jest to potrawa, która bardzo dobrze znosi mrożenie. Przy ich rozmrażaniu i odgrzewaniu skorzystaj z porady Tomasza Strzelczyka, aby na wigilii smakowały jak świeżo usmażone. Wybierz tradycyjny farsz z kapustą i grzybami lub bogatszy z dodatkiem suszonej śliwki i pieczonego czosnku.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Dodatek, który odpowiada za elastyczność

Nie jest to żaden wyszukany i trudno dostępny składnik – do ciasta na naleśniki wystarczy dodać 3 łyżki oleju roślinnego, który wzmocni wiązania pomiędzy cząsteczkami ciasta. Jednocześnie pamiętaj o zmieszaniu mleka z wodą gazowaną, a do masy mleczno-jajecznej dodaj mąkę przesianą przez sitko. Dzięki temu naleśniki wyjdą nie tylko elastyczne, ale także miękkie i delikatne.

Przepis na naleśniki do krokietów

Kluczem do sukcesu jest odpowiednia konsystencja ciasta naleśnikowego. Masa powinna być gładka, jednorodna i przede wszystkim nie może wyjść zbyt gęsta. Idealne ciasto na naleśniki na konsystencję śmietany, a po nabraniu na chochelkę przelewa się przez łyżkę.

Składniki:

  • 2 szkl. mleka,
  • 1 szkl. wody gazowanej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 2 szkl. mąki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Trzepaczką lub przy pomocy miksera wymieszaj mleko z wodą gazowaną, olejem, jajkami i szczyptą soli.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą przez sitko, cały czas mieszając masę na naleśniki, aby nie powstały grudki. Odstaw je na 30 minut, aby odpoczęło.
  3. Następnie przemieszaj ciasto łyżką i smaż cienkie placki na rozgrzanej patelni do naleśników – nie trzeba jej dodatkowo smarować olejem.
  4. Gotowe naleśniki układaj na talerzu jeden na drugim, a gdy przestygną, zawiń w nie farsz, na przykład z kapusty i grzybów leśnych.
Wybrane dla Ciebie
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇