Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Planujesz krokiety na Wigilię? Zwróć uwagę nie tylko na farsz, ale także na ciasto do naleśników. Zbyt gumowate lub łamliwe placki mogą popsuć całą przyjemność z jedzenia. Trzy łyżki do ciasta sprawią, że naleśniki wyjdą miękkie i elastyczne.
Za wigilijne krokiety możesz się zabrać już teraz, ponieważ jest to potrawa, która bardzo dobrze znosi mrożenie. Przy ich rozmrażaniu i odgrzewaniu skorzystaj z porady Tomasza Strzelczyka, aby na wigilii smakowały jak świeżo usmażone. Wybierz tradycyjny farsz z kapustą i grzybami lub bogatszy z dodatkiem suszonej śliwki i pieczonego czosnku.
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Dodatek, który odpowiada za elastyczność
Nie jest to żaden wyszukany i trudno dostępny składnik – do ciasta na naleśniki wystarczy dodać 3 łyżki oleju roślinnego, który wzmocni wiązania pomiędzy cząsteczkami ciasta. Jednocześnie pamiętaj o zmieszaniu mleka z wodą gazowaną, a do masy mleczno-jajecznej dodaj mąkę przesianą przez sitko. Dzięki temu naleśniki wyjdą nie tylko elastyczne, ale także miękkie i delikatne.
Przepis na naleśniki do krokietów
Kluczem do sukcesu jest odpowiednia konsystencja ciasta naleśnikowego. Masa powinna być gładka, jednorodna i przede wszystkim nie może wyjść zbyt gęsta. Idealne ciasto na naleśniki na konsystencję śmietany, a po nabraniu na chochelkę przelewa się przez łyżkę.
Składniki:
- 2 szkl. mleka,
- 1 szkl. wody gazowanej,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 2 jajka,
- 2 szkl. mąki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Trzepaczką lub przy pomocy miksera wymieszaj mleko z wodą gazowaną, olejem, jajkami i szczyptą soli.
- Stopniowo dodawaj mąkę przesianą przez sitko, cały czas mieszając masę na naleśniki, aby nie powstały grudki. Odstaw je na 30 minut, aby odpoczęło.
- Następnie przemieszaj ciasto łyżką i smaż cienkie placki na rozgrzanej patelni do naleśników – nie trzeba jej dodatkowo smarować olejem.
- Gotowe naleśniki układaj na talerzu jeden na drugim, a gdy przestygną, zawiń w nie farsz, na przykład z kapusty i grzybów leśnych.