Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem

Mak na święta wcale nie musi oznaczać czasochłonnego makowca ani kilkugodzinnej pracy w kuchni. Jest prostszy wypiek, który robi się niemal w ostatniej chwili, a mimo to wygląda elegancko i idealnie pasuje do bożonarodzeniowego stołu.

Zamiast makowca robię szybkie ciasto z makiemZamiast makowca robię szybkie ciasto z makiem
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Mak od lat zajmuje ważne miejsce w świątecznej kuchni. Symbolizuje dostatek, spokój i pomyślność, dlatego pojawia się w wielu tradycyjnych potrawach: od kutii, przez kluski, po klasyczne makowce. Nie zawsze jednak jest czas i ochota na długie przygotowania. Zamiast struclą makową coraz częściej zastępuję ją prostym, ucieranym ciastem z makiem. Jest lekkie, aromatyczne i nie wymaga żadnych kulinarnych akrobacji.

Ten świąteczny makowiec zachowa świeżość przez wiele dni. Sekret tkwi w konkretnej metodzie przygotowania

Dlaczego warto sięgać po mak

Choć nasiona maku są niewielkie, mają wysoką wartość odżywczą. W 100 gramach znajduje się około 520 kcal, ale są to kalorie pochodzące głównie z tłuszczów nienasyconych, białka i błonnika. Mak dostarcza także dużych ilości wapnia, magnezu i fosforu, a także cynku, witaminy E oraz witamin z grupy B.Regularne sięganie po mak wspiera zdrowie kości i zębów, poprawia trawienie, dodaje energii i działa lekko uspokajająco.

Mak od wieków symbolizuje dostatek, płodność i pomyślność, głównie ze względu na ogromną liczbę drobnych ziaren. W tradycji ludowej wierzono, że im więcej maku na świątecznym stole, tym większe bogactwo i spokój w domu w nadchodzącym roku. Jednocześnie mak miał chronić przed złymi mocami i zapewniać domownikom sen oraz wewnętrzną harmonię, dlatego tak często pojawiał się w potrawach wigilijnych.

Jak zrobić szybkie ciasto z makiem

To ciasto przygotowuję na bazie klasycznego ciasta ucieranego. Wystarczy jedna miska i mikser, a całość zajmuje kilkanaście minut. Dodatek jogurtu lub kefiru sprawia, że wypiek jest wilgotny i lekki, a skórka oraz sok z cytryny przełamują słodycz i nadają świeżości. Po upieczeniu wystarczy prosty lukier, by ciasto wyglądało świątecznie i elegancko.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 120 ml oleju,
  • 150 g jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 1/2 szklanki suchego maku,
  • 200 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj olej oraz jogurt i krótko wymieszaj, tylko do połączenia składników.
  2. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy i szczyptę soli, a następnie delikatnie zmiksuj na jednolite ciasto.
  3. Na końcu dodaj suchy mak i krótko wymieszaj łyżką lub na niskich obrotach miksera.
  4. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka.
  6. Po całkowitym wystudzeniu wyjmij ciasto z formy, polej lukrem i udekoruj według uznania, na przykład skórką z cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇