Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Należą do tych dań, których nie może zabraknąć podczas Wigilii. Kluczem do osiągnięcia idealnych krokietów jest pełen smaku farsz, chrupiąca panierka oraz idealnie elastyczne naleśniki. Jeśli z poprzedniego roku pamiętasz popękane i nieapetyczne krokiety, spróbuj dodać do ciasta składnik, dzięki któremu wyjdą idealne.
Podczas świąt chcemy, aby każda potrawa była jak najbardziej dopieszczona i dokładnie tak samo jest w przypadku krokietów. Niestety często pękają, a tym samym stają się nieapetyczne. Na szczęście można temu zaradzić w prosty sposób, dodając do ciasta na naleśniki gorącą wodę.
Podaj sałatkę jarzynową w ten sposób, a goście z pewnością to docenią. Na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę
Krokiety z gorącą wodą
Przygotowując wigilijne krokiety, nie może zabraknąć talerza wypełnionego usmażonymi naleśnikami. Aby wyszły idealne, zamiast wlewać zimną lub letnią wodę, użyj gorącej. To dzięki niej gluten w mące zostaje lekko "rozluźniony", a skrobia lepiej wiąże wodę, co sprawia, że ciasto jest gładkie i elastyczne. Usmażone naleśniki są miękkie, nie pękają i doskonale nadają się do zawijania farszu.
Bardzo ważny jest również dodatek skrobi ziemniaczanej — to dzięki niemu ciasto wychodzi znacznie delikatniejsze niż zwykłe. Tak przygotowane naleśniki sprawią, że wigilijne krokiety znikną z talerzy niemal od razu, o wiele szybciej niż pierogi, gołąbki czy ryba.
Przepis na naleśniki do krokietów
Składniki:
- 250 g wrzącej wody,
- 250 g mleka,
- 160 g mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- 30 g oleju rzepakowego,
- 20 g skrobi ziemniaczanej,
- około pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do miski, dodaj sól i wlej mleko, a następnie dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Przesiej do miski mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną.
- Miksuj aż uzyskasz gładkie, bardzo gęste ciasto bez grudek.
- Zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj cienkim strumieniem wrzącą wodę, cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły i żeby ciasto zostało zaparzone.
- Dodaj olej i jeszcze raz krótko wymieszaj.
- Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
- W tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
- Delikatnie posmaruj ją tłuszczem, wlej porcję ciasta, rozprowadzając je cienką warstwą po całej powierzchni patelni.
- Smaż naleśnik do momentu, aż stanie się złoty, a brzegi zaczną się lekko odklejać.
- Obróć go na drugą stronę i smaż krótko, powtarzaj czynność aż do zużycia całego ciasta.
- Gotowe naleśniki odkładaj jeden na drugi na talerzu. Tak przygotowane naleśniki są gotowe aby zawinąć w nie farsz, obtoczyć w panierce i usmażyć. Smacznego!