Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne

Należą do tych dań, których nie może zabraknąć podczas Wigilii. Kluczem do osiągnięcia idealnych krokietów jest pełen smaku farsz, chrupiąca panierka oraz idealnie elastyczne naleśniki. Jeśli z poprzedniego roku pamiętasz popękane i nieapetyczne krokiety, spróbuj dodać do ciasta składnik, dzięki któremu wyjdą idealne.

Jak zrobić idealne naleśniki do krokietów?Jak zrobić idealne naleśniki do krokietów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | B.G. Photography

Podczas świąt chcemy, aby każda potrawa była jak najbardziej dopieszczona i dokładnie tak samo jest w przypadku krokietów. Niestety często pękają, a tym samym stają się nieapetyczne. Na szczęście można temu zaradzić w prosty sposób, dodając do ciasta na naleśniki gorącą wodę.

Podaj sałatkę jarzynową w ten sposób, a goście z pewnością to docenią. Na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę

Krokiety z gorącą wodą

Przygotowując wigilijne krokiety, nie może zabraknąć talerza wypełnionego usmażonymi naleśnikami. Aby wyszły idealne, zamiast wlewać zimną lub letnią wodę, użyj gorącej. To dzięki niej gluten w mące zostaje lekko "rozluźniony", a skrobia lepiej wiąże wodę, co sprawia, że ciasto jest gładkie i elastyczne. Usmażone naleśniki są miękkie, nie pękają i doskonale nadają się do zawijania farszu.

Bardzo ważny jest również dodatek skrobi ziemniaczanej — to dzięki niemu ciasto wychodzi znacznie delikatniejsze niż zwykłe. Tak przygotowane naleśniki sprawią, że wigilijne krokiety znikną z talerzy niemal od razu, o wiele szybciej niż pierogi, gołąbki czy ryba.

Przepis na naleśniki do krokietów

Składniki:

  • 250 g wrzącej wody,
  • 250 g mleka,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • 30 g oleju rzepakowego,
  • 20 g skrobi ziemniaczanej,
  • około pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dodaj sól i wlej mleko, a następnie dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  2. Przesiej do miski mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną.
  3. Miksuj aż uzyskasz gładkie, bardzo gęste ciasto bez grudek.
  4. Zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj cienkim strumieniem wrzącą wodę, cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły i żeby ciasto zostało zaparzone.
  5. Dodaj olej i jeszcze raz krótko wymieszaj.
  6. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
  7. W tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
  8. Delikatnie posmaruj ją tłuszczem, wlej porcję ciasta, rozprowadzając je cienką warstwą po całej powierzchni patelni.
  9. Smaż naleśnik do momentu, aż stanie się złoty, a brzegi zaczną się lekko odklejać.
  10. Obróć go na drugą stronę i smaż krótko, powtarzaj czynność aż do zużycia całego ciasta.
  11. Gotowe naleśniki odkładaj jeden na drugi na talerzu. Tak przygotowane naleśniki są gotowe aby zawinąć w nie farsz, obtoczyć w panierce i usmażyć. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟