Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka

Makowiec to jeden z deserów, który stał się symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Ewa Machowicz ma swój przepis na to, by wyszedł idealny.

Ewa Wachowicz ma swój patent na makowcaEwa Wachowicz ma swój patent na makowca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Chociaż przepisów na makowiec jest mnóstwo, od tych zawijanych w drożdżowe ciasto, po nowoczesne tarty, to wersja proponowana przez Ewę Wachowicz bije wszystkie inne na głowę. Sekret tkwi w jednym, często niedocenianym składniku, który sprawia, że ciasto jest wilgotne przez wiele dni i ma strukturę delikatną jak chmurka. Tym magicznym dodatkiem są jabłka. To właśnie one odpowiadają za soczystość masy i sprawiają, że wypiek nie wymaga popijania dużą ilością herbaty.

Karp w lekkiej panierce z sosem żurawinowym. Dużo lepszy od klasycznej wersji

Makowiec z jabłkami Ewy Wachowicz

W przepisie Ewy Wachowicz nie znajdziemy ani grama tradycyjnej mąki pszennej. Zamiast niej pojawia się za to kasza manna, która pełni tutaj kluczową rolę. Kasza w połączeniu z tartymi jabłkami i puszystą pianą z białek tworzy lekką, niesamowicie napowietrzoną strukturę. Kasza manna idealnie pęcznieje, wiążąc soki z owoców, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest zwarte, ale jednocześnie rozpływa się w ustach.

Dodatek posiekanych orzechów włoskich przełamuje delikatność masy, nadając jej szlachetnego charakteru i chrupkości. Całość zwieńczona lśniącą polewą czekoladową tworzy deser, który znika ze stołu jako pierwszy.

Składniki:

  • 250 g maku (namoczonego wcześniej w mleku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego),
  • 400 g jabłek,
  • 130 g masła,
  • 300 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 100 g orzechów włoskich,,
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa i połówki orzechów do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku.
  2. Do maślanej masy dodawaj partiami zmielony mak, dokładnie mieszając po każdej łyżce.
  3. Kaszę mannę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Dodawaj do masy makowej łyżka po łyżce.
  4. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wraz z posiekanymi orzechami włoskimi wmieszaj je delikatnie do ciasta.
  5. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę.
  6. Bardzo ostrożnie, za pomocą łopatki, połącz pianę z masą makową.
  7. Gotową masę przełóż do tortownicy lub małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 1 godzinę w w 180 stopni

Po wystudzeniu polej ciasto płynną czekoladą i udekoruj połówkami orzechów włoskich. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇