Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Makowiec to jeden z deserów, który stał się symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Ewa Machowicz ma swój przepis na to, by wyszedł idealny.
Chociaż przepisów na makowiec jest mnóstwo, od tych zawijanych w drożdżowe ciasto, po nowoczesne tarty, to wersja proponowana przez Ewę Wachowicz bije wszystkie inne na głowę. Sekret tkwi w jednym, często niedocenianym składniku, który sprawia, że ciasto jest wilgotne przez wiele dni i ma strukturę delikatną jak chmurka. Tym magicznym dodatkiem są jabłka. To właśnie one odpowiadają za soczystość masy i sprawiają, że wypiek nie wymaga popijania dużą ilością herbaty.
Karp w lekkiej panierce z sosem żurawinowym. Dużo lepszy od klasycznej wersji
Makowiec z jabłkami Ewy Wachowicz
W przepisie Ewy Wachowicz nie znajdziemy ani grama tradycyjnej mąki pszennej. Zamiast niej pojawia się za to kasza manna, która pełni tutaj kluczową rolę. Kasza w połączeniu z tartymi jabłkami i puszystą pianą z białek tworzy lekką, niesamowicie napowietrzoną strukturę. Kasza manna idealnie pęcznieje, wiążąc soki z owoców, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest zwarte, ale jednocześnie rozpływa się w ustach.
Dodatek posiekanych orzechów włoskich przełamuje delikatność masy, nadając jej szlachetnego charakteru i chrupkości. Całość zwieńczona lśniącą polewą czekoladową tworzy deser, który znika ze stołu jako pierwszy.
Składniki:
- 250 g maku (namoczonego wcześniej w mleku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego),
- 400 g jabłek,
- 130 g masła,
- 300 g cukru pudru,
- 6 jajek,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 100 g orzechów włoskich,,
- szczypta soli
- polewa czekoladowa i połówki orzechów do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku.
- Do maślanej masy dodawaj partiami zmielony mak, dokładnie mieszając po każdej łyżce.
- Kaszę mannę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Dodawaj do masy makowej łyżka po łyżce.
- Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wraz z posiekanymi orzechami włoskimi wmieszaj je delikatnie do ciasta.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę.
- Bardzo ostrożnie, za pomocą łopatki, połącz pianę z masą makową.
- Gotową masę przełóż do tortownicy lub małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 1 godzinę w w 180 stopni
Po wystudzeniu polej ciasto płynną czekoladą i udekoruj połówkami orzechów włoskich. Smacznego!