Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Świąteczny obiad to jeden z najważniejszych momentów podczas rodzinnych spotkań, a wybór potraw na drugi dzień świąt często przysparza nie lada wyzwań. Ewa Wachowicz podała nam uniwersalny przepis na suchą marynatę do mięsa z piekarnika - sama wykorzysta ją do dziczyzny, ale nada się też do wołowiny czy drobiu.
O ile barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków i uszka to temat, który spora część osób ma zaplanowany w pierwszej kolejności, o tyle przepisów na pieczyste w kolejne dni świąt szuka się często na ostatnią chwilę. W tym roku rozplanuj pracę w kuchni wcześniej - Ewa Wachowicz poleca upiec dziczyznę w odświętnym wydaniu na 26 grudnia, czyli dzień św. Szczepana.
Grzybowa pieczeń z kaszą w wegetariańskiej odsłonie. Zdrowy przepis na obiad
Co przygotować na drugi dzień świąt?
Świąteczny obiad to wyjątkowa okazja, by postawić na dania, które zachwycą smakiem i elegancją. "U nas będzie królować dziczyzna. Dostałam siedmiokilogramowy udziec sarny od znajomego" - mówi Ewa Wachowicz. Podkreślając, że przygotowania obiadu na drugi dzień świąt trzeba zacząć najlepiej w Wigilię.
- Przygotowuję pieczeń z dziczyzny według przepisu pochodzącego z Wilczej Jamy w Bieszczadach, gdzie miałam okazję spróbować wyśmienitej pieczeni z dzika. Gospodyni Wilczej Jamy, żona miejscowego myśliwego, przygotowywała dziczyznę w oparciu o swoją sprawdzoną tzw. suchą marynatę. Jej mieszanka opierała się głównie na soli, jałowcu, kulkach ziela angielskiego. Mięso mocno obtacza się w takiej marynacie i zostawia na 2-3 dni do zamarynowania, aby dobrze się przegryzło - opisuje.
Niezawodny przepis (nie) tylko na dziczyznę
Wachowicz zaznacza jednocześnie, że tę samą metodę przygotowania można zastosować również do klasycznych mięs, takich jak karkówka czy szynka wieprzowa. Sucha marynata pozwala wydobyć głębię smaku i zachować soczystość mięsa, co jest kluczowe dla wykwintnego świątecznego obiadu.
Składniki:
- 2 kg mięsa na pieczeń,
- 3 łyżki smalcu albo masła klarowanego,
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- suszone śliwki do naszpikowania.
Marynata:
- 1 łyżka ziaren jałowca,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 2 goździki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieść w elektrycznym młynku do kawy i miel przez kilkanaście sekund. Możesz też zmiażdżyć zioła w moździerzu, a większą ilość mieszanki zrobić w malakserze.
- Na suchej patelni rozgrzej sól i dodaj zmielone przyprawy, mieszaj przez kilka sekund, aby wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne. Zgaś płomień pod patelnią i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Naszpikuj mięso (na pieczeń często wybierana jest szynka wieprzowa) suszonymi śliwkami i natrzyj suchą marynatą. Włóż do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc lub nawet kilka dni.
- Obsmaż mięso ze wszystkich stron na oliwie i przełóż do gęsiarki.
- Na patelnię wlej czerwone wino, podgrzewaj przez chwilę, aby płyn zebrał cały smak spod mięsa, po czym dodaj do pieczeni.
- Włóż gęsiarkę na około 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200°C. Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądaj do mięsa i polewaj je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlej bulionem lub przegotowaną wodą.
- Upieczone mięso możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno — jako wędlinę.
Pamiętaj, młynek nie nada się już do mielenia kawy, chyba że lubisz małą czarną aromatyzowaną jałowcem i zielem angielskim.
Perliczka i wołowina – jak przyrządzić te rodzaje mięs?
W przypadku innych mięs niż wieprzowina warto pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach. Mięsa wołowe i dziczyzna najlepiej smakują po marynowaniu, która zmiękcza ich strukturę i wzbogaca aromat. Marynaty na bazie ziół, czosnku, cytrusów czy wina są doskonałym wyborem. Pieczenie powinno odbywać się w niższej temperaturze i w dłuższym czasie, by mięso nie straciło soczystości. Podczas pieczenia warto też pamiętać o odpowiednim doprawieniu i regularnym podlewaniu sosem lub własnym wywarem, co dodatkowo wzmacnia smak potrawy.
Dzięki tym wskazówkom przygotowanie świątecznego obiadu staje się prostsze, a jednocześnie efekt smakowy z pewnością zachwyci domowników i gości. Warto sięgać po sprawdzone metody i składniki, które pozwolą stworzyć posiłek pełen tradycji i smaku, ale… dlaczego trochę nie poeksperymentować? W końcu święta to szczególna okazja.