Bardzo zdrowe, ale pomijane mięso. Ma więcej wartości niż wołowina czy drób

Sarnina to prawdziwy skarb kulinarny, który niestety jest wciąż niedoceniany. To mięso charakteryzuje się niezwykłą soczystością, delikatnością i lekko słodkim smakiem. Jest również bardzo zdrowe, ponieważ zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów.

Bardzo zdrowe, ale pomijane mięso. Ma więcej wartości niż wołowina czy dróbBardzo zdrowe, ale pomijane mięso. Ma więcej wartości niż wołowina czy drób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sarnina, jedno z najbardziej pomijanych mięs, ukrywa w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale także bogactwo wartości odżywczych. Często zarezerwowana dla wykwintnych restauracji, sarnina zasługuje na większą uwagę. Dlaczego warto ją spożywać i jak przygotować to zdrowe mięso? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej, razem z cennymi informacjami o właściwościach zdrowotnych sarniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Sarnina - bogactwo właściwości zdrowotnych

Sarnina, jako dziczyzna, wyróżnia się imponującą zawartością witamin i minerałów, przekraczającą nawet stężenia spotykane w mięsie zwierząt hodowlanych. Spożywając dania z sarniny, dostarczasz sobie cennego fosforu, potasu, wapnia i magnezu. Szczególnie wartościowe jest też to mięso dla osób borykających się z anemią, ponieważ sarnina jest źródłem żelaza. Zawiera także witaminy z grupy B oraz białko w ilości 23 g na 100 g produktu.

Jak przyrządzić sarninę?

Sarnina może być przyrządzana na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się do gulaszu, pieczeni, szaszłyków czy burgerów. Aby sarnina była soczysta i aromatyczna, warto ją zamarynować przed obróbką termiczną. Dobrym pomysłem jest marynata na bazie czerwonego wina, octu, oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny czy połączenia skórki pomarańczowej z goździkami i brązowym cukrem.

Przepis na gulasz z sarniny

Składniki:

  • 500 g mięsa gulaszowego z sarny
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki czerwonego wina

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz sarninę. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
  2. Namocz grzyby w wodzie na co najmniej 2 godziny.
  3. Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce wino, ocet, oliwę z oliwek, czosnek, cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, kolendrę i majeranek. Dodaj do niej kawałki sarniny i dokładnie wymieszaj.
  4. Wstaw marynatę do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  5. Po wyjęciu z lodówki podsmaż sarninę na patelni na złoty kolor.
  6. Dodaj do garnka namoczone grzyby, wodę i czerwone wino.
  7. Duś gulasz pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kaszą, ziemniakami czy pieczywem.

Sarnina to doskonały wybór dla osób, które dbają o swoje zdrowie i zdrowie swoich bliskich. To mięso jest nie tylko pyszne, ale również bardzo wartościowe. Warto więc sięgnąć po nie i przekonać się o jego niepowtarzalnym smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki