Bardzo zdrowe, ale pomijane mięso. Ma więcej wartości niż wołowina czy drób

Sarnina to prawdziwy skarb kulinarny, który niestety jest wciąż niedoceniany. To mięso charakteryzuje się niezwykłą soczystością, delikatnością i lekko słodkim smakiem. Jest również bardzo zdrowe, ponieważ zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów.

Bardzo zdrowe, ale pomijane mięso. Ma więcej wartości niż wołowina czy dróbBardzo zdrowe, ale pomijane mięso. Ma więcej wartości niż wołowina czy drób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sarnina, jedno z najbardziej pomijanych mięs, ukrywa w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale także bogactwo wartości odżywczych. Często zarezerwowana dla wykwintnych restauracji, sarnina zasługuje na większą uwagę. Dlaczego warto ją spożywać i jak przygotować to zdrowe mięso? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej, razem z cennymi informacjami o właściwościach zdrowotnych sarniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Sarnina - bogactwo właściwości zdrowotnych

Sarnina, jako dziczyzna, wyróżnia się imponującą zawartością witamin i minerałów, przekraczającą nawet stężenia spotykane w mięsie zwierząt hodowlanych. Spożywając dania z sarniny, dostarczasz sobie cennego fosforu, potasu, wapnia i magnezu. Szczególnie wartościowe jest też to mięso dla osób borykających się z anemią, ponieważ sarnina jest źródłem żelaza. Zawiera także witaminy z grupy B oraz białko w ilości 23 g na 100 g produktu.

Jak przyrządzić sarninę?

Sarnina może być przyrządzana na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się do gulaszu, pieczeni, szaszłyków czy burgerów. Aby sarnina była soczysta i aromatyczna, warto ją zamarynować przed obróbką termiczną. Dobrym pomysłem jest marynata na bazie czerwonego wina, octu, oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny czy połączenia skórki pomarańczowej z goździkami i brązowym cukrem.

Przepis na gulasz z sarniny

Składniki:

  • 500 g mięsa gulaszowego z sarny
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki czerwonego wina

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz sarninę. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
  2. Namocz grzyby w wodzie na co najmniej 2 godziny.
  3. Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce wino, ocet, oliwę z oliwek, czosnek, cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, kolendrę i majeranek. Dodaj do niej kawałki sarniny i dokładnie wymieszaj.
  4. Wstaw marynatę do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  5. Po wyjęciu z lodówki podsmaż sarninę na patelni na złoty kolor.
  6. Dodaj do garnka namoczone grzyby, wodę i czerwone wino.
  7. Duś gulasz pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kaszą, ziemniakami czy pieczywem.

Sarnina to doskonały wybór dla osób, które dbają o swoje zdrowie i zdrowie swoich bliskich. To mięso jest nie tylko pyszne, ale również bardzo wartościowe. Warto więc sięgnąć po nie i przekonać się o jego niepowtarzalnym smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia