Nie masz pomysłu na obiad? Sakiewki schabowe z pysznym farszem i ziemniakami mają w sobie to "coś"

Patentów na smaczny, sprawdzony i ciekawy obiad nigdy za wiele. Dzisiejsza propozycja świetnie wpisuje się w te wytyczne, więc nie możesz jej przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji.

Już oda samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż oda samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Szukasz nowego pomysłu na obiad, bo wszystko już ci się przejadło? A może mają wpaść do ciebie znajomi i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. Znajdziesz tu nie tylko same najlepsze kąski, ale i ciekawą formę podania, która zachwyca już od pierwszego spojrzenia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób pyszne roladki ze smaczną niespodzianką, a na pewno się nie zawiedziesz

Co tym razem dla ciebie mam? Otóż już za moment dowiesz się, jak we własnej kuchni wyczarować genialne roladki schabowe wypełnione po brzegi samymi pysznościami. A kiedy dodasz do tego jeszcze pieczone ziemniaki oraz domową surówkę masz już wszystko — pomysł na obiad, który twoi bliscy pokochają.

Przygotuj roladki schabowe z tym farszem, a wszyscy dosłownie zaniemówią z wrażenia. Takie są dobre!

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 duża szalotka,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • 2 łyżki przyprawy do mięs,
  • 600 g ziemniaków,
  • ulubiona domowa surówka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych roladek. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam szalotkę oraz starte na tarce marchewkikorzeń pietruszki

Najpierw przygotowuję farsz na bazie warzyw
Najpierw przygotowuję farsz na bazie warzyw © Licencjodawca | Pyszności

Składniki smażę przez kilka minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszam zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki

Krok 2. Jako kolejne produkty na patelnię trafiają obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie soli i pieprzu. Na koniec dodaję na patelnię trochę musztardy i po dokładnym wymieszaniu, zdejmuję z palnika.

W domowej robocie farszu nie zabraknie m.in. musztardy
W domowej robocie farszu nie zabraknie m.in. musztardy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania schabu. Najpierw dzielę go na 4 części, po czym rozbijam na cienkie plastry. Każdy mięsny kawałek faszeruję na bogato, po czym zwijam w ciasną roladkę

Czas przygotować roladki
Czas przygotować roladki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe roladki nabijam następnie na dwa drewniane patyczkiumieszam je blisko siebie

Roladki zabezpieczam przy pomocy drewnianych patyczków
Roladki zabezpieczam przy pomocy drewnianych patyczków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Na mniejsze kawałki dzielę również umyte ziemniaki, po czym przekładam je do formy do pieczenia i doprawiam do smaku solą. Bezpośrednio nad ziemniakami układam wcześniej przygotowane roladki.

Obiadowa konstrukcja jest już prawie gotowa
Obiadowa konstrukcja jest już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Całość polewam delikatnie olejem, a same roladki posypuję dodatkowo przyprawą do mięs. Dopiero w takiej formie mogę włożyć danie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 6. Po wyjęciu formy z piekarnika dzielę roladki na mniejsze kawałki i serwuję z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz domową surówką. Smacznego!

I obiad dla całej rodziny jest już gotowy!
I obiad dla całej rodziny jest już gotowy! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀