Nie masz pomysłu na obiad? Sakiewki schabowe z pysznym farszem i ziemniakami mają w sobie to "coś"
Patentów na smaczny, sprawdzony i ciekawy obiad nigdy za wiele. Dzisiejsza propozycja świetnie wpisuje się w te wytyczne, więc nie możesz jej przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji.
Szukasz nowego pomysłu na obiad, bo wszystko już ci się przejadło? A może mają wpaść do ciebie znajomi i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. Znajdziesz tu nie tylko same najlepsze kąski, ale i ciekawą formę podania, która zachwyca już od pierwszego spojrzenia!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób pyszne roladki ze smaczną niespodzianką, a na pewno się nie zawiedziesz
Co tym razem dla ciebie mam? Otóż już za moment dowiesz się, jak we własnej kuchni wyczarować genialne roladki schabowe wypełnione po brzegi samymi pysznościami. A kiedy dodasz do tego jeszcze pieczone ziemniaki oraz domową surówkę masz już wszystko — pomysł na obiad, który twoi bliscy pokochają.
Przygotuj roladki schabowe z tym farszem, a wszyscy dosłownie zaniemówią z wrażenia. Takie są dobre!
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 duża szalotka,
- 2 małe marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 300 g pieczarek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy,
- 4 plastry schabu wieprzowego,
- 2 łyżki przyprawy do mięs,
- 600 g ziemniaków,
- ulubiona domowa surówka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych roladek. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam szalotkę oraz starte na tarce marchewki i korzeń pietruszki.
Składniki smażę przez kilka minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszam zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki.
Krok 2. Jako kolejne produkty na patelnię trafiają obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie soli i pieprzu. Na koniec dodaję na patelnię trochę musztardy i po dokładnym wymieszaniu, zdejmuję z palnika.
Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania schabu. Najpierw dzielę go na 4 części, po czym rozbijam na cienkie plastry. Każdy mięsny kawałek faszeruję na bogato, po czym zwijam w ciasną roladkę.
Krok 4. Gotowe roladki nabijam następnie na dwa drewniane patyczki i umieszam je blisko siebie.
Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Na mniejsze kawałki dzielę również umyte ziemniaki, po czym przekładam je do formy do pieczenia i doprawiam do smaku solą. Bezpośrednio nad ziemniakami układam wcześniej przygotowane roladki.
Całość polewam delikatnie olejem, a same roladki posypuję dodatkowo przyprawą do mięs. Dopiero w takiej formie mogę włożyć danie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Po wyjęciu formy z piekarnika dzielę roladki na mniejsze kawałki i serwuję z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz domową surówką. Smacznego!