Nie masz pomysłu na obiad? Sakiewki schabowe z pysznym farszem i ziemniakami mają w sobie to "coś"
Patentów na smaczny, sprawdzony i ciekawy obiad nigdy za wiele. Dzisiejsza propozycja świetnie wpisuje się w te wytyczne, więc nie możesz jej przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji.
13.01.2024 | aktual.: 13.01.2024 13:04
Szukasz nowego pomysłu na obiad, bo wszystko już ci się przejadło? A może mają wpaść do ciebie znajomi i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. Znajdziesz tu nie tylko same najlepsze kąski, ale i ciekawą formę podania, która zachwyca już od pierwszego spojrzenia!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co tym razem dla ciebie mam? Otóż już za moment dowiesz się, jak we własnej kuchni wyczarować genialne roladki schabowe wypełnione po brzegi samymi pysznościami. A kiedy dodasz do tego jeszcze pieczone ziemniaki oraz domową surówkę masz już wszystko — pomysł na obiad, który twoi bliscy pokochają.
Przygotuj roladki schabowe z tym farszem, a wszyscy dosłownie zaniemówią z wrażenia. Takie są dobre!
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 duża szalotka,
- 2 małe marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 300 g pieczarek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy,
- 4 plastry schabu wieprzowego,
- 2 łyżki przyprawy do mięs,
- 600 g ziemniaków,
- ulubiona domowa surówka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych roladek. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam szalotkę oraz starte na tarce marchewki i korzeń pietruszki.
Składniki smażę przez kilka minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszam zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki.
Krok 2. Jako kolejne produkty na patelnię trafiają obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie soli i pieprzu. Na koniec dodaję na patelnię trochę musztardy i po dokładnym wymieszaniu, zdejmuję z palnika.
Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania schabu. Najpierw dzielę go na 4 części, po czym rozbijam na cienkie plastry. Każdy mięsny kawałek faszeruję na bogato, po czym zwijam w ciasną roladkę.
Krok 4. Gotowe roladki nabijam następnie na dwa drewniane patyczki i umieszam je blisko siebie.
Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Na mniejsze kawałki dzielę również umyte ziemniaki, po czym przekładam je do formy do pieczenia i doprawiam do smaku solą. Bezpośrednio nad ziemniakami układam wcześniej przygotowane roladki.
Całość polewam delikatnie olejem, a same roladki posypuję dodatkowo przyprawą do mięs. Dopiero w takiej formie mogę włożyć danie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Po wyjęciu formy z piekarnika dzielę roladki na mniejsze kawałki i serwuję z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz domową surówką. Smacznego!