Nie masz pomysłu na obiad? Sakiewki schabowe z pysznym farszem i ziemniakami mają w sobie to "coś"

Patentów na smaczny, sprawdzony i ciekawy obiad nigdy za wiele. Dzisiejsza propozycja świetnie wpisuje się w te wytyczne, więc nie możesz jej przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji.

Już oda samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż oda samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Szukasz nowego pomysłu na obiad, bo wszystko już ci się przejadło? A może mają wpaść do ciebie znajomi i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. Znajdziesz tu nie tylko same najlepsze kąski, ale i ciekawą formę podania, która zachwyca już od pierwszego spojrzenia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób pyszne roladki ze smaczną niespodzianką, a na pewno się nie zawiedziesz

Co tym razem dla ciebie mam? Otóż już za moment dowiesz się, jak we własnej kuchni wyczarować genialne roladki schabowe wypełnione po brzegi samymi pysznościami. A kiedy dodasz do tego jeszcze pieczone ziemniaki oraz domową surówkę masz już wszystko — pomysł na obiad, który twoi bliscy pokochają.

Przygotuj roladki schabowe z tym farszem, a wszyscy dosłownie zaniemówią z wrażenia. Takie są dobre!

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 duża szalotka,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • 2 łyżki przyprawy do mięs,
  • 600 g ziemniaków,
  • ulubiona domowa surówka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych roladek. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam szalotkę oraz starte na tarce marchewkikorzeń pietruszki

Najpierw przygotowuję farsz na bazie warzyw
Najpierw przygotowuję farsz na bazie warzyw © Licencjodawca | Pyszności

Składniki smażę przez kilka minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszam zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki

Krok 2. Jako kolejne produkty na patelnię trafiają obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie soli i pieprzu. Na koniec dodaję na patelnię trochę musztardy i po dokładnym wymieszaniu, zdejmuję z palnika.

W domowej robocie farszu nie zabraknie m.in. musztardy
W domowej robocie farszu nie zabraknie m.in. musztardy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania schabu. Najpierw dzielę go na 4 części, po czym rozbijam na cienkie plastry. Każdy mięsny kawałek faszeruję na bogato, po czym zwijam w ciasną roladkę

Czas przygotować roladki
Czas przygotować roladki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe roladki nabijam następnie na dwa drewniane patyczkiumieszam je blisko siebie

Roladki zabezpieczam przy pomocy drewnianych patyczków
Roladki zabezpieczam przy pomocy drewnianych patyczków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Na mniejsze kawałki dzielę również umyte ziemniaki, po czym przekładam je do formy do pieczenia i doprawiam do smaku solą. Bezpośrednio nad ziemniakami układam wcześniej przygotowane roladki.

Obiadowa konstrukcja jest już prawie gotowa
Obiadowa konstrukcja jest już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Całość polewam delikatnie olejem, a same roladki posypuję dodatkowo przyprawą do mięs. Dopiero w takiej formie mogę włożyć danie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 6. Po wyjęciu formy z piekarnika dzielę roladki na mniejsze kawałki i serwuję z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz domową surówką. Smacznego!

I obiad dla całej rodziny jest już gotowy!
I obiad dla całej rodziny jest już gotowy! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów